To cenne źródło wielu składników mineralnych, m.in. cynku, potasu i jodu. Mięso łososia dostarcza naszemu organizmowi także wielu witamin m.in.: A, D i E. Ta ryba to doskonały pomysł na lekki obiad, czy kolację, ale też wdzięczny dodatek do sałatek i kanapek. Warto ją jeść m.in. raz w tygodniu.
Jest bardzo niedoceniona w naszej diecie, a to błąd! Fasola zawiera całą masę białka i cennych dla naszego organizmu witamin m.in. z grupy B. Jest doskonałym materiałem na sycącą zupę i dodatkiem do pysznych sałatek.
Cennych właściwości oliwy dla naszego organizmu jest tyle, że nie sposób je wszystkie spamiętać. Najważniejsze jednak, że zawarte w niej przeciwutleniacze chronią przed chorobami i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Pamiętaj, żeby dodawać ją do sałatek!
Awokado jest przede wszystkim cennym źródłem witaminy E i potasu. Wzmacnia odporność organizmu i ma działanie antyzapalne. Można je dodawać do sałatek, ale także przygotowywać z niego pyszne pasty do kanapek.
Te niepozorne owoce mają wielką moc - działają przeciwzapalnie, poza tym obniżają poziom cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Najlepiej spożywać je w formie koktajli i deserów. Jedzone prosto z krzaka smakują wyjątkowo!
Są skarbnicą kwasu foliowego, a swoje lecznicze właściwości zawdzięczają sporej ilości betalain - tego samego barwnika, który jest w szpinaku. Buraki doskonale smakują w formie carpaccio, pieczone, czy jako dodatek do sałatek. Można z nich także zrobić lekki i pożywny sok.
Są skarbnicą witaminy C, która doskonale wspiera naszą odporność i pomaga dojść do siebie po przeziębieniu, czy grypie. Są dostępne u nas przez cały rok, więc należy po nie sięgać możliwie często. Nie tylko w postaci świeżo wyciskanych soków, ale także dobrze je jeść w całości, bo zawierają masę błonnika.
Dzięki swoim właściwościom antyzapalnym, chroni nasz organizm przed chorobami. To doskonały dodatek do letnich napojów chłodzących, np. lemoniady, ale także do herbaty. Warto, aby w naszej diecie pojawiał sie kilka razy w tygodniu.
To jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Płatwi owsiane powinny obowiązkowo pojawiać się w naszym menu kilka razy w tygodniu. Najlepiej na śniadanie, np. w formie owsianki, bo to lekka, a zarazem sycąca potrwa.
Ma całą masę wapnia, potasu i magnezu, a całkiem niewiele kalorii. Dlatego właśnie powinna znaleźć się w diecie osób, które starają się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i ma doskonałe działanie antybakteryjne. Rukola to doskonała baza do sałatek, ale też pyszny dodatek do kanapek, a nawet pizzy.