Przestań chorować! Poznaj dietę przeciwzapalną i 10 produktów, które musisz włączyć do menu

Wszystkie mają bardzo silny potencjał przeciwutleniający i naukowo potwierdzone działanie przeciwzapalne. Dlatego właśnie doskonale wspierają odporność organizmu. Sprawdź, co koniecznie musisz włączyć do diety, żeby nie chorować.
Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Łosoś

To cenne źródło wielu składników mineralnych, m.in. cynku, potasu i jodu. Mięso łososia dostarcza naszemu organizmowi także wielu witamin m.in.: A, D i E. Ta ryba to doskonały pomysł na lekki obiad, czy kolację, ale też wdzięczny dodatek do sałatek i kanapek. Warto ją jeść m.in. raz w tygodniu.

www.instagram.com/thrivemags www.instagram.com/thrivemags Fotolia

Fasola

Jest bardzo niedoceniona w naszej diecie, a to błąd! Fasola zawiera całą masę białka i cennych dla naszego organizmu witamin m.in. z grupy B. Jest doskonałym materiałem na sycącą zupę i dodatkiem do pysznych sałatek. 

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Oliwa z oliwek

Cennych właściwości oliwy dla naszego organizmu jest tyle, że nie sposób je wszystkie spamiętać. Najważniejsze jednak, że zawarte w niej przeciwutleniacze chronią przed chorobami i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Pamiętaj, żeby dodawać ją do sałatek!

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Awokado

Awokado jest przede wszystkim cennym źródłem witaminy E i potasu. Wzmacnia odporność organizmu i ma działanie antyzapalne. Można je dodawać do sałatek, ale także przygotowywać z niego pyszne pasty do kanapek. 

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Jagody

Te niepozorne owoce mają wielką moc - działają przeciwzapalnie, poza tym obniżają poziom cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Najlepiej spożywać je w formie koktajli i deserów. Jedzone prosto z krzaka smakują wyjątkowo! 

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Buraki

Są skarbnicą kwasu foliowego, a swoje lecznicze właściwości zawdzięczają sporej ilości betalain - tego samego barwnika, który jest w szpinaku. Buraki doskonale smakują w formie carpaccio, pieczone, czy jako dodatek do sałatek. Można z nich także zrobić lekki i pożywny sok. 

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Pomarańcze

Są skarbnicą witaminy C, która doskonale wspiera naszą odporność i pomaga dojść do siebie po przeziębieniu, czy grypie. Są dostępne u nas przez cały rok, więc należy po nie sięgać możliwie często. Nie tylko w postaci świeżo wyciskanych soków, ale także dobrze je jeść w całości, bo zawierają masę błonnika. 

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Imbir

Dzięki swoim właściwościom antyzapalnym, chroni nasz organizm przed chorobami. To doskonały dodatek do letnich napojów chłodzących, np. lemoniady, ale także do herbaty. Warto, aby w naszej diecie pojawiał sie kilka razy w tygodniu.

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna Fotolia

Płatki owsiane

To jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Płatwi owsiane powinny obowiązkowo pojawiać się w naszym menu kilka razy w tygodniu. Najlepiej na śniadanie, np. w formie owsianki, bo to lekka, a zarazem sycąca potrwa.

Dieta przeciwzapalna Dieta przeciwzapalna www.instagram.com/foodideas_be_delicious

Rukola

Ma całą masę wapnia, potasu i magnezu, a całkiem niewiele kalorii. Dlatego właśnie powinna znaleźć się w diecie osób, które starają się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i ma doskonałe działanie antybakteryjne. Rukola to doskonała baza do sałatek, ale też pyszny dodatek do kanapek, a nawet pizzy.