Przekrój pełnoziarnistą bułkę na pół, posmaruj cienko lekkim serkiem kanapkowym. Na spodniej części ułóż kolejno: liść sałaty, plasterek pasztetu (może być sojowy), plaster sera typu feta, po 2-3 plasterki pomidora i ogórka, kilka krążków cebuli. Oprósz warzywa szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Przykryj górną częścią bułki.
Wymieszaj 2 garści roszponki lub rukoli z 2-3 plasterkami pokrojonej szynki dojrzewającej. Dodaj pokrojonego w ćwiartki pomidora i 3-4 małe kuleczki mozzarelli. Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmaruj cienko masłem i natrzyj ząbkiem czosnku, oprósz suszonymi ziołami. Pokrój w kostkę, zrumień na patelni. W małym słoiczku przygotuj sos: łyżkę soku z cytryny wymieszaj z odrobiną miodu, szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.
Garść ugotowanego makaronu wymieszaj z garścią liści szpinaku baby. Dodaj 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i 2-3 plasterki szynki parmeńskiej (także pokrojone na kawałki). Przygotuj sos: w małym słoiczku wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki miodu, 1.4 łyżeczki musztardy, łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu. Zamknij słoiczek, wymieszaj energicznie. Polej sałatkę sosem bezpośrednio przed jedzeniem.
Pełnoziarnistą tortillę posmaruj cienko serkiem typu Filadelfia. Ułóż na niej 2 liście sałaty, a na nich 4 plasterki polędwicy łososiowej. Pokrój w drobną kostkę warzywa: średniej wielkości pomidora, 1.3 cebuli, 1/3 zielonego ogórka. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Warzywa wyłóż na tortillę, przykryj 2 plasterkami żółtego sera. Zwiń tortillę, przekrój na 2 lub 3 kawałki.
Pełnoziarnistą tortillę posmaruj cienko serkiem typu Filadelfia. Ułóż na niej 2 liście sałaty, a na nich pokrojone w plasterki jajko na twardo. Przygotuj salsą pomidorową: średniej wielkości pomidora pokrój na drobną kosteczkę, poszatkuj drobno 2-3 krążki cebuli, dodaj sprasowany ząbek czosnku, 2-3 listki świeżej bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Przed wyłożeniem salsy na tortillę, lekko ją odsącz. Zwmiń ciasno tortillę i przekrój na pół.
Przekrój pełnoziarnistą bułkę na pół, posmaruj cienko lekkim serkiem kanapkowym. Na spodniej części ułóż kolejno: liść sałaty, cienki plasterek żółtego sera, 2-3 plasterki szynki dojrzewającej, pokrojone w talarki 2 rzodkiewki i kilka plasterków ogórka kiszonego. Oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Kanapkę przykryj górną częścią bułki.
Pomysły na zdrowy lunch do pracy Fotolia
Pomysły na zdrowy lunch do pracy Fotolia
Pomysły na lekki lunch do pracy Pinterest
Pomysły na zdrowy lunch do pracy Fotolia
Pomysły na zdrowy lunch do pracy Fotolia
Pomysły na zdrowy lunch do pracy Fotolia