Przekrój pełnoziarnistą bułkę na pół, posmaruj cienko lekkim serkiem kanapkowym. Na spodniej części ułóż kolejno: liść sałaty, plasterek pasztetu (może być sojowy), plaster sera typu feta, po 2-3 plasterki pomidora i ogórka, kilka krążków cebuli. Oprósz warzywa szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Przykryj górną częścią bułki.
Wymieszaj 2 garści roszponki lub rukoli z 2-3 plasterkami pokrojonej szynki dojrzewającej. Dodaj pokrojonego w ćwiartki pomidora i 3-4 małe kuleczki mozzarelli. Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmaruj cienko masłem i natrzyj ząbkiem czosnku, oprósz suszonymi ziołami. Pokrój w kostkę, zrumień na patelni. W małym słoiczku przygotuj sos: łyżkę soku z cytryny wymieszaj z odrobiną miodu, szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.
Garść ugotowanego makaronu wymieszaj z garścią liści szpinaku baby. Dodaj 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i 2-3 plasterki szynki parmeńskiej (także pokrojone na kawałki). Przygotuj sos: w małym słoiczku wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki miodu, 1.4 łyżeczki musztardy, łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu. Zamknij słoiczek, wymieszaj energicznie. Polej sałatkę sosem bezpośrednio przed jedzeniem.
Pełnoziarnistą tortillę posmaruj cienko serkiem typu Filadelfia. Ułóż na niej 2 liście sałaty, a na nich 4 plasterki polędwicy łososiowej. Pokrój w drobną kostkę warzywa: średniej wielkości pomidora, 1.3 cebuli, 1/3 zielonego ogórka. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Warzywa wyłóż na tortillę, przykryj 2 plasterkami żółtego sera. Zwiń tortillę, przekrój na 2 lub 3 kawałki.
Pełnoziarnistą tortillę posmaruj cienko serkiem typu Filadelfia. Ułóż na niej 2 liście sałaty, a na nich pokrojone w plasterki jajko na twardo. Przygotuj salsą pomidorową: średniej wielkości pomidora pokrój na drobną kosteczkę, poszatkuj drobno 2-3 krążki cebuli, dodaj sprasowany ząbek czosnku, 2-3 listki świeżej bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Przed wyłożeniem salsy na tortillę, lekko ją odsącz. Zwmiń ciasno tortillę i przekrój na pół.
Przekrój pełnoziarnistą bułkę na pół, posmaruj cienko lekkim serkiem kanapkowym. Na spodniej części ułóż kolejno: liść sałaty, cienki plasterek żółtego sera, 2-3 plasterki szynki dojrzewającej, pokrojone w talarki 2 rzodkiewki i kilka plasterków ogórka kiszonego. Oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Kanapkę przykryj górną częścią bułki.