Średniej wielkości batata obierz, umyj i pokrój w słupki. Ułóż frytki na blasze wyłożonej pergaminem, oprósz gruboziarnistą solą i rozmarynem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Szklankę jogurtu naturalnego zmiksuj na gładko z: połową zielonego ogórka, połową jabłka, 1/4 cukinii i sokiem z cytryny. Dodaj łyżkę posiekanej natki, zmiksuj ponownie. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
2 garści porwanych na drobne kawałki liści jarmużu ułożyć na blasze, skropić lekko oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej kolorowym). Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni c z włączonym termoobiegiem. Chipsy będą gotowe, kiedy ich brzegi nabiorą złotego koloru.
Średniej wielkości marchewkę obierz i pokrój w słupki. Przygotuj hummus: zmiksuj ciecierzycę z ząbkiem czosnku, oliwą, odrobiną pieprzu, soli i kuminu. Aby zmieścić się w założeniu kalorycznym - zjedz nie więcej niż łyżkę hummusu w formie dipu do marchewki.
Średniej wielkości pomidora pokrój w ćwiartki (możesz zamiast niego użyć 5 przekrojonych na pół pomidorków koktailowych). Skrop delikatnie oliwą, oprósz odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dodaj kilka listków świeżej bazylii i szczyptę oregano. Na pomidorach ułóż pokrojoną w cienkie plasterki mozarellę (3 małe kuleczki lub 1/4 dużej).
4 łyżki ciecierzycy z puszki piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj sos: do małego słoiczka wlej łyżkę oliwy, pół łyżeczki miodu, dodaj szczyptę cynamonu. Zakręć słoiczek i energicznie wymieszaj składniki. Polej sosem ciecierzycę, wymieszaj i piecz jeszcze 5-10 minut.