5 łyżek nasion chia zalej mlekiem, dodaj pół łyżki miodu, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Przełóż do miseczki, na wierzch nasyp warstwę muesli, wszystko udekoruj świeżymi owocami.
Wsyp do garnka szklankę płatków owsianych, łyżkę nasion chia, pół łyżeczki kakao i zalej wodą lub mlekiem. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Możesz doprawić do smaku łyżeczką miodu i szczyptą cynamonu. Przed zjedzeniem zmiksuj na gładko.
Do blendera wrzuć dużego, pokrojonego w kawałki banana, wlej szklankę mleka lub jogurtu naturalnego, wsyp łyżkę nasion chia. Wszystko dokładnie zblenduj aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Najlepiej smakuje schłodzony!
4-5 łyżek ugotowanego makaronu wymieszaj z garścią porwanych liści sałaty, ugotowanym na twardo i pokrojonym na kawałki jajkiem na twardo. Dodaj 2 plasterki szynki pokrojone w paseczki, pokrojonego w ćwiartki pomidora i 1/3 pokrojonego na kawałki awokado. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz pieprzem, solą i posyp łyżeczką nasion chia.
Do blendera wlej szklankę mleka lub jogurtu naturalnego, dodaj 2 obrane i pokrojone na kawałki kiwi. Dokładnie zblenduj. Wsyp pół łyżeczki nasion chia, wymieszaj i odczekaj kilka minut. Pij lekko schłodzony.
Dużą szklankę jogurtu naturalnego zblenduj z 1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone). W razie potrzeby dodaj odrobinę miodu i ponownie zblenduj. Wsyp szczyptę cynamonu, wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przelej do salaterki, udekoruj wiórkami kokosowymi i owocami goji.