Umyj i pokrój w kawałki ulubione warzywa: pół ogórka, 4 pomidorki koktailowe, 1/3 cebuli, pół marchewki. Dodaj kilka cienkich plastrów awokado. Ułóż warzywa w misce, na liściach szpinaku lub sałaty. Dodaj łyżkę ciecierzycy z puszki i łyżkę hummusu. Oprósz wszystko solą, ewentualnie odrobiną pieprzu i skrop całość oliwą.
Obierz średniej wielkości banana i pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Dodaj łyżkę płatków owsianych i dużą szklankę chudego mleka. Zmiksuj składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do szklanki i oprósz szczyptą kakao.
Pół szklanki jogurtu naturalnego zmieszaj z łyżką nasion chia. Dodaj pół łyżeczki miodu, wymieszaj. Wlej na dno miseczki lub szklanki, na wierzch nasyp 2 łyżki ulubionej granoli. Na koniec udekoruj owocami sezonowymi.
3 łyżki ugotowanej kaszy kuskus wymieszaj z pokrojonym na kawałki średniej wielkości pomidorem. Dodaj pół łyżeczki posiekanej natki i kolendry. Oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, skrop sokiem z cytryny.
Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj cienko lekkim serkiem. Na obu kromkach ułóż liście sałaty lub szpinaku, następnie na jednej z kromek poukładaj pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, paprykę, kapustę, ewentualnie dodaj kawałek awokado. Oprósz warzywa świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie skrop odrobiną oliwy. Złóż kromki i smacznego!
Garść mieszanki liści sałat umyj i osusz. Ułóż na talerzu, skrop oliwą i odrobiną octu. Zrób 2 jajka sadzone na 1/2 łyżeczki masła. Przełóż jajka na liście sałat, oprósz solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem, posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zmiksuj: szklankę liści szpinaku (najlepiej baby), 2,5 łyżki posiekanej kolendry (możesz zastąpić natką pietruszki), kilka plasterków zielonego ogórka, 1/3 mango, 1/3 awokado i 2 szklanki wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Opiecz delikatnie kromkę pieczywa, uprzednio smarując ją bardzo cienką warstwą masła (po jednej i drugiej stronie). Posyp odrobiną cynamonu. Dojrzałego banana pokrój w plasterki i ułóż owoc na toście. Posyp np nasionami siemienia lnianego.
Ugotuj 6-8 zielonych szparagów, ułóż na talerzu. Przygotuj jajko sadzone. Najlepiej, żeby żółtko pozostało na wpół płynne, bo kiedy rozleje się na szparagach, będą smakowały wspaniale! Ułóż jajko na szparagach, oprósz danie odrobiną soli i świeżo zmielonym, białym pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.
Na kromce razowego pieczywa ułóż 2 plasterki szynki dojrzewającej i 3 przekrojone wzdłuż pomidorki koktailowe. Oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Wsadź do piekarnika na kilka minut, aż pieczywo się zarumieni, a pomidorki lekko przypieką. Przed zjedzeniem połóż na toście rukolę.