Składniki: 2 jajka, 150 g cukru (najlepiej brązowego), 100 ml oleju roślinnego, 200 g marchewki startej na drobnej tarce, 30 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g startego na grubej tarce jabłka, 150 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać dolewając olej. Dodać marchewkę, jabłko, orzechy i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Dodać do masy marchwiowej, wymieszać, włożyć do formy o średnicy ok 24 cm i piec ok godzinę.
Składniki: szklanka tartych buraków, szklanka mąki, szklanka brązowego cukru, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka imbiru w proszku, łyżeczka octu balsamicznego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie: Ubij białka z połową cukru, dodaj pozostałe składniki, ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy, piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 3 jajka, 200 g brązowego cukru, szklanka oleju, mąki tortowej, mąki krupczatki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżką octu, 400 ml śmietany 36%, 200 g serka mascarpone, sok z połówki cytryny, skórka z 2 cytryn.
Wykonanie: ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, miksując dodaj żółtka, , cukier, mąkę, olej. Na końcu dodaj ocet i stopniowo dodawaj szpinak. Przelej do formy o średnicy ok 28 cm, piecz ok 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli chcesz, możesz przełożyć masą wykonaną z dobrze schłodzonej kremówki, mascarpone, soku i skórki z cytryny. Przekrój ciasto wzdłuż, przełóż masą.
Składniki: puszka fasoli czerwonej, duży banan, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki ksylitolu, łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Opłucz dokładnie fasolę, zmiksuj ją z pozostałymi składnikami, przelej masę do formy, piecz ok 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki: 3 jajka, 1 banan, 4 łyżki stewiii, łyżka kakao, pół łyżeczki sody, 3 łyżki zmielonych migdałów, kropla aromatu waniliowego, 1 puszka (240 g) odsączonej ciecierzycy
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksuj, przelej do formy, piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki: 750 g batatów, 3 jajka, 300 ml mleczka kokosowego, 150 g ksylitolu, łyżeczka cynamonu, skórka otarta z limonki lub cytryny
Wykonanie: Ugotuj do miękkości bataty, zmiksuj, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż mase do tortownicy o średnicy ok 20 cm. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni C.