Tosty ze świeżą figą to doskonały pomysł na niebanalne, zdrowe i jednocześnie szybkie do przygotowania śniadanie. W tosterze podpiecz lekko kromki pieczywa. Posmaruj je cienko masłem orzechowym lub lekkim serkiem. Na wierzchu ułóż pokrojoną w cienkie plasterki figę. Taką kanapkę możesz też delikatnie oprószyć cynamonem.
Na półmisku rozłóż liście młodego szpinaku, skrop je lekko oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj 2 łyżki owoców granatu. 2 dojrzałe figi pokrój w ćwiartki i podpiecz lekko w piekarniku. Rozłóż na liściach szpinaku. Na koniec posyp prażonymi nasionami słonecznika lub kilkoma ulubionymi, rozdrobnionymi orzechami.
Kilogram świeżych fig umyj i pokrój na kawałki, włóż do garnka. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i sok wyciśnięty z tego owocu. Wsyp 175 g brązowego cukru i łyżkę cynamonu. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Konfitura z fig to świetny dodatek do kanapek i owsianki. Konfiturę możesz także używać w roli dipów do serów pleśniowych.
200 ml mleka kokosowego zmiksuj z 3-4 dojrzałymi figami, połową banana, dużą pomarańczą i garścią borówek. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktailu. Wstaw do lodówki na pół godziny, bo schłodzony smakuje wyśmienicie. Borówki możesz zastąpić jagodami, ale jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego, z powodzeniem możesz użyć dużą, dojrzałą gruszkę.
6 dojrzałych fig nakrój na krzyż, skrop oliwą, oprósz delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozchyl figi, do każdej włóż tyle mozzarelli, ile się zmieści. Tak przygotowane figi posyp świeżym tymiankiem lub innym ziołem - wedle uznania. Zapiekaj 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Kromki pełnoziarnistego pieczywa posmaruj serkiem typu light. Ułóż na nich plastry szynki dojrzewającej. Na szynce poukładaj cienkie plasterki figi. Delikatnie oprósz kanapki świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.