10 zdrowych zamienników białego cukru

Cukier jest nam potrzebny do życia. To fakt. Niestety nadmiar tego białego, najpopularniejszego w naszym menu, przyczynia się do wielu chorób. Nie oznacza to wcale, że musimy pożegnać się ze słodkim smakiem. Wybór zdrowych zamienników cukru jest naprawdę spory. Zobaczcie 10 naszych propozycji
Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru www.instagram.com/cherrylollipopkisse

Ksylitol, czyli cukier zbożowy

Wyglądem przypomina zwykły cukier, ale jest od niego dużo zdrowszy i ma ok 40% mniej kalorii. Poza tym nie wywołuje próchnicy, więc często dodaje się go do cukierków, lizaków i gum do żucia. 

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Syrop z agawy

Kochają go wszyscy dbający o sylwetkę, bo ma niski indeks glikemiczny. Syrop z agawy smakiem nieco  przypomina miód. Jest doskonałym dodatkiem do gofrów i naleśników. Świetnie sprawdza się także do innych deserów, a nawet słodzenia herbaty.

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Syrop klonowy

Jest też nazywany kanadyjskim płynnym złotem. Nie tylko doskonale smakuje, ale ma też masę wartości odżywczych m.in. cynk, magnez i witaminy z grupy B. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc można nim słodzić napoje (zarówno te ciepłe, jak i zimne).

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Stewia

To w 100% naturalny słodzik roślinny. Produkuje się ją z roślin występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Mimo, że jest kilkaset razy słodsza od tradycyjnego cukru, to nie  powoduje próchnicy. Doskonale sprawdza się do słodkich wypieków.

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru www.instagram.com/jaxfrost89

Lukrecja

Nie każdemu smakuje, bo ma specyficzny smak: słodko gorzki, nieco ostry, z ziołową nutą. Niektórzy uważają, że przypomina anyż. Zrobiła ogromną karierę w przemyśle cukierniczym w krajach skandynawskich. Często wykorzystuje się ją do produkcji żelek. U nas nie jest jeszcze tak popularna, ale docenia ją coraz więcej osób dbających o zdrową dietę.  

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Syrop daktylowy

Ma postać zagęszczonego soku otrzymywanego ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Ma dużo potasu, wapnia i magnezu. Nie brakuje mu także witamin: A, C i E. Doskonale nadaje się do słodzenia wypieków i deserów oraz napojów na bazie mleka. Ma o 20% mniej kalorii niż zwykły cukier!

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Melasa trzcinowa

Ma formę gęstego, ciemnobrązowego syropu. Jedna łyżeczka melasy ma 20 kcal i zero tłuszczu! Ma za to dużo magnezu, potasu i wapnia. Jest polecana kobietom w ciąży i osobom starszym. Doskonale sprawdza się przy słodkich wypiekach, można nią dosładzać koktajle i desery na bazie jogurtu

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Nierafinowany cukier

Ma wspaniały, lekko karmelowy smak i całą masę żelaza, wapnia i fosforu. To doskonały zamiennik białego cukru dla kawoszy i miłośników herbaty. Można go też śmiało wykorzystywać do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków. 

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru Fotolia

Słód ryżowy

Ma sporo witamin z grupy B, ma niski indeks glikemiczny. Ma bardzo łagodny smak. Daje dużo energii i poprawia trawienie. Wspaniale komponuje się z owsianką i serkiem wiejskim. Nie zmienia smaku herbaty.

Zamienniki białego cukru Zamienniki białego cukru www.instagram.com/luciasfoodn_things/

Słód jęczmienny

To pochodna procesu produkcji piwa. Niektórzy polecają go młodym mamom, ze względu na to, że wspomaga laktację.  Jest wykorzystywany w produkcji pieczywa, doskonale sprawdza się także do słodkich wypieków. 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.