Wyglądem przypomina zwykły cukier, ale jest od niego dużo zdrowszy i ma ok 40% mniej kalorii. Poza tym nie wywołuje próchnicy, więc często dodaje się go do cukierków, lizaków i gum do żucia.
Kochają go wszyscy dbający o sylwetkę, bo ma niski indeks glikemiczny. Syrop z agawy smakiem nieco przypomina miód. Jest doskonałym dodatkiem do gofrów i naleśników. Świetnie sprawdza się także do innych deserów, a nawet słodzenia herbaty.
Jest też nazywany kanadyjskim płynnym złotem. Nie tylko doskonale smakuje, ale ma też masę wartości odżywczych m.in. cynk, magnez i witaminy z grupy B. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc można nim słodzić napoje (zarówno te ciepłe, jak i zimne).
To w 100% naturalny słodzik roślinny. Produkuje się ją z roślin występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Mimo, że jest kilkaset razy słodsza od tradycyjnego cukru, to nie powoduje próchnicy. Doskonale sprawdza się do słodkich wypieków.
Nie każdemu smakuje, bo ma specyficzny smak: słodko gorzki, nieco ostry, z ziołową nutą. Niektórzy uważają, że przypomina anyż. Zrobiła ogromną karierę w przemyśle cukierniczym w krajach skandynawskich. Często wykorzystuje się ją do produkcji żelek. U nas nie jest jeszcze tak popularna, ale docenia ją coraz więcej osób dbających o zdrową dietę.
Ma postać zagęszczonego soku otrzymywanego ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Ma dużo potasu, wapnia i magnezu. Nie brakuje mu także witamin: A, C i E. Doskonale nadaje się do słodzenia wypieków i deserów oraz napojów na bazie mleka. Ma o 20% mniej kalorii niż zwykły cukier!
Ma formę gęstego, ciemnobrązowego syropu. Jedna łyżeczka melasy ma 20 kcal i zero tłuszczu! Ma za to dużo magnezu, potasu i wapnia. Jest polecana kobietom w ciąży i osobom starszym. Doskonale sprawdza się przy słodkich wypiekach, można nią dosładzać koktajle i desery na bazie jogurtu
Ma wspaniały, lekko karmelowy smak i całą masę żelaza, wapnia i fosforu. To doskonały zamiennik białego cukru dla kawoszy i miłośników herbaty. Można go też śmiało wykorzystywać do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków.
Ma sporo witamin z grupy B, ma niski indeks glikemiczny. Ma bardzo łagodny smak. Daje dużo energii i poprawia trawienie. Wspaniale komponuje się z owsianką i serkiem wiejskim. Nie zmienia smaku herbaty.
To pochodna procesu produkcji piwa. Niektórzy polecają go młodym mamom, ze względu na to, że wspomaga laktację. Jest wykorzystywany w produkcji pieczywa, doskonale sprawdza się także do słodkich wypieków.