Dodajesz do swojej sałatki wędliny, by wzbogacić ją o białko? Błąd! Wędliny, które najczęściej możemy dostać w sklepach są wysoko przetworzone oraz pełne sodu i azotanów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla zdrowia i sylwetki będzie sałatka z dodatkiem np. filetu z indyka.
Z tą formą owoców i warzyw należy uważać. Ze względu na łatwy dostęp oraz ich mniejszą objętość w porównaniu do świeżych owoców ciężej kontrolować nam ich spożywaną ilość. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie do sałatki "nieodwodnionych" warzyw i owoców, gdyż mimo większej objętości dostarczą nam mniej kalorii.
Przyrządzane są najczęściej na bazie majonezu lub śmietany i właśnie dlatego są takie smaczne, ale przy tym niesamowicie tłuste i bardzo kaloryczne. Zrezygnuj z klasycznego, gotowego sosu na rzecz tego domowego z jogurtu naturalnego oraz aromatycznych ziół.
Grzanki to najprostszy sposób, by zepsuć zdrową sałatkę. Wytwarzane najczęściej z białej przetworzonej mąki, nie zawierają w sobie niczego oprócz węglowodanów prostych. Warto wiedzieć, że 6 małych grzanek to aż 30 kcal, a ich garść to już ponad 100.
Ten rodzaj orzechów z pewnością nie będzie źródłem cennych tłuszczów w diecie. Dostarczy jedynie, niechcianych oraz zagrażających figurze, cukrów prostych. Jedna łyżeczka kandyzowanych orzechów to aż 80 kalorii! Jeśli szukasz słodkiego składnika do swojej sałatki, postaw na świeże owoce np. truskawki - one na pewno nie zagrożą szczupłej sylwetce.