Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. W przypadku osób aktywnych fizycznie wartość ta powinna być jeszcze wyższa i wynosić minimum 600 g dziennie, co odpowiada mniej więcej pięciu porcjom warzyw i owoców.
Dietetycy sugerują, by jedna porcja stanowiła odpowiednik około 120 g części jadalnej danego owocu lub warzywa. Porcją będzie zatem niewielkie jabłko, jeden średniej wielkości pomidor, mały ogórek, kilka rzodkiewek, ale też szklanka świeżo wyciśniętego soku.
Warto włączyć takie domowy soki do swojej codziennej diety, bo zyska na tym nie tylko nasze zdrowie, ale także figura. Są one bardzo proste do przyrządzenie - podane składniki wystarczy wycisnąć w sokowirówce. Zobaczcie, które połączenia warto wypróbować!
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka oleju lnianego.
Składniki:
- 3 marchewki,
- sok z 1 grejpfruta,
- szczypta kurkumy,
- 1 duża gruszka.
Składniki:
- garść jarmużu,
- 1 zielone jabłko,
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu,
- woda alkaliczna,
- kawałek startego imbiru.
Składniki:
- 1 burak,
- 100 ml niesłodzonego soku z granatu,
- 1 łyżka sproszkowanej aceroli,
- garść malin,
- garść ulubionych owoców leśnych.
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 kiwi,
- sok z połowy cytryny,
- woda kokosowa,
- szczypta kurkumy.
Warto domowy sok z warzyw i owoców wzbogacać o dodatkowe składniki, które dodadzą mu jeszcze większej mocy działania. Poniżej lista produktów, których śmiało można wymiennie dodawać do ulubionych zdrowych soków. Świetnie sprawdzi się:
- spirulina,
- chlorella,
- sproszkowany młody jęczmień,
- nasiona lnu,
- jagody acai,
- sproszkowany ostropest,
- nasiona chia,
- tarty imbir,
- cynamon,
- sok z brzozy.