Souping, wegańskie desery, blue majik. Największe trendy jedzeniowe 2018 z Pinteresta! Znasz je?

Zastanawiasz się, po co do jedzenia warto sięgnąć i czy pojawiły się jakieś żywieniowe nowości? Przygotowaliśmy dla ciebie listę trendów, które podbijają Pinteresta! Zobacz, co jest teraz modne i jak te rzeczy przygotować!
. . www.thefeedfeed.com

Niebieskie desery i koktajle z Blue majik

Przepisy z Blue Majik to ostatni hit kulinarny. Blue Majik to nic innego, jak suszony ekstrakt ze spiruliny, który jest w pełni naturalny i korzystnie wpływa na nasz organizm - odmładza, podkręca metabolizm i wspomaga regenerację. Można go kupić w formie sproszkowanej w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej podajemy wam przepis na pyszne niebieskie smoothie.

Składniki na bananowe smoothie:

- 200 ml mleka roślinnego

- jeden banan

- 2 łyżeczki Blue Majik

- garść mrożonych jagód

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie przystrój ulubionymi owocami i posyp odrobiną granoli.

. . www.hellonatural.co

Kakao z superfoods

Kakao poprawia humor, redukuje stres i wydłuża życie, dlatego warto, żeby było obecne w naszym jadłospisie. Zapomnijcie jednak o tym klasycznym napoju, przyrządzanym na mleku. Teraz hitem jest pełne witamin kakao z dodatkiem superfoods takich, jak jagody goji lub nasiona chia. Zobaczcie, jak je przyrządzić!

Składniki na kakao z nasionami chia:

- 1 łyżka nasion chia

- 200 ml mleka migdałowego

- 2 łyżeczki kakao

- miód do smaku

Przygotowanie:

Do garnuszka mlek mleko, dosyp kakao i nasiona chia. Lekko zagotuj i dokładnie wymieszaj. Przelej do kubka, a gdy nieco ostygnie, dodaj miód do smaku.

Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. .

Zupa zamiast koktajlu

Juicing, czyli kolorowe koktajle odchodzą powoli w zapomnienie! Teraz przyszła pora na souping, czyli picie zdrowych zup i bulionów, które dodają energii i pozwalają zgubić zbędne kilogramy.

To prosta metoda, która może być kluczem do szczupłej sylwetki i opiera się na jedzeniu aromatycznych, rozgrzewających zup. To świetny pomysł na potrawę z uwagi na wiele zalet, które się za nimi kryje. Przede wszystkim zupy nie są tuczące (to posiłek o dużej objętości, więc dłużej będziesz czuć się nasycona), stworzone ze świeżych produktów (w tym głównie z bardzo wartościowych warzyw), są szybkie w przygotowaniu. Poniżej przepis na witaminowy krem z buraka.

Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową

Składniki:

- 3 duże buraki

- 2 cm świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- kawałek świeżej papryczki chilli

- puszka mleczka kokosowego

- 300 ml wody

- sok z cytryny

- sól i pieprz

- olej kokosowy do smażenia

- świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić. Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili  Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku. Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.

Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

. . www.kirbiecravings.com

Zdrowe wegańskie desery

Składniki na kokosowy pudding chia:

- duża puszka mleka kokosowego

- 100 ml dowolnego mleka roślinnego

- 4 czubate łyżki nasion chia 

- 2 łyżki syropu z agawy

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 - 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Masło klarowane (Ghee) Masło klarowane (Ghee) Ghee (fot. shutterstock)

Masło ghee do potraw

Ostatnio bardzo modny był olej kokosowy, lniany, czy z pestek dyni. Ale teraz prawdziwym hitem jest masło ghee!

Masło klarowane (ghee) to inaczej masło oczyszczone z zanieczyszczeń. Zawiera więcej tłuszczów omega-3, niż tradycyjne i przyspiesza utratę masy ciała, jeżeli włączymy je do diety niskokalorycznej. Zawiera ono kwas masłowy, który pobudza komórki do działania i zwiększa odporność. Dodatkowo zwiększa produkcję energii i przyspiesza chudnięcie. 

Warto dodawać je do potraw i cieszyć się zdrowiem oraz smukłą sylwetką!

Czy algi rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Czy algi rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Fot. Shutterstock

Białko roślinne na talerzu

Wszyscy wiemy, że białko odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie i nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Odpowiada ono między innymi za spalanie tłuszczu, budowę mięśni oraz usuwanie toksyn z organizmu. Najczęściej jesteśmy przekonani, że głównie spożywając mięso uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie na nie. Jak się okazuje, świetnym jego źródłem mogą być rośliny, czyli tzw. białko roślinne, bardzo modne w ostatnim czasie. Przedstawiamy wam 3 nich, które są jego świetnym źródłem.

Algi

Już od dłuższego czasu algi podbijają cały świat i nazywane są pożywieniem przyszłości. Ich wartości odżywcze mają coraz więcej zwolenników. Okazuje się, że mają większą zawartość białka niż wołowina. Są bogate w makro- i mikroelementy, witaminę C i E, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Zielone algi to także świetne źródło dobrze przyswajalnych protein.

Tofu

Tofu to prawdziwy przysmak wegetarian i nic dziwnego! Dzięki dużej zawartości białka, z powodzeniem zastępuje mięso i to nie tylko obiadowa porą. Tofu doskonale sprawdzi się w śniadaniowej sałatce, a nawet w energetycznym smoothie. Jest źródłem wapnia, magnezu i żela. Zawiera również witaminę K i B6, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, kwas foliowy, cholinę, fosfor, mangan oraz selen.

Nasiona chia

Jeżeli jesteś fanką energetycznych koktajli warto do nich dorzucić nasiona chia. Mają one około 3 gramów białka (na łyżkę) i doskonale zastępują odżywki białkowe w proszku, przy czym są zdecydowanie zdrowsze. Ziarna te doskonale sprawdzą się również w owsiance czy naleśnikach. Są źródłem kwasów omega-3, żelaza i wapnia. Zawierają dużo potasu oraz antyoksydantów, zapobiegających rozwojowi chorób nowotworowych i obniżających ciśnienie krwi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.