Przepisy z Blue Majik to ostatni hit kulinarny. Blue Majik to nic innego, jak suszony ekstrakt ze spiruliny, który jest w pełni naturalny i korzystnie wpływa na nasz organizm - odmładza, podkręca metabolizm i wspomaga regenerację. Można go kupić w formie sproszkowanej w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej podajemy wam przepis na pyszne niebieskie smoothie.
Składniki na bananowe smoothie:
- 200 ml mleka roślinnego
- jeden banan
- 2 łyżeczki Blue Majik
- garść mrożonych jagód
Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie przystrój ulubionymi owocami i posyp odrobiną granoli.
Kakao poprawia humor, redukuje stres i wydłuża życie, dlatego warto, żeby było obecne w naszym jadłospisie. Zapomnijcie jednak o tym klasycznym napoju, przyrządzanym na mleku. Teraz hitem jest pełne witamin kakao z dodatkiem superfoods takich, jak jagody goji lub nasiona chia. Zobaczcie, jak je przyrządzić!
Składniki na kakao z nasionami chia:
- 1 łyżka nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- 2 łyżeczki kakao
- miód do smaku
Przygotowanie:
Do garnuszka mlek mleko, dosyp kakao i nasiona chia. Lekko zagotuj i dokładnie wymieszaj. Przelej do kubka, a gdy nieco ostygnie, dodaj miód do smaku.
Juicing, czyli kolorowe koktajle odchodzą powoli w zapomnienie! Teraz przyszła pora na souping, czyli picie zdrowych zup i bulionów, które dodają energii i pozwalają zgubić zbędne kilogramy.
To prosta metoda, która może być kluczem do szczupłej sylwetki i opiera się na jedzeniu aromatycznych, rozgrzewających zup. To świetny pomysł na potrawę z uwagi na wiele zalet, które się za nimi kryje. Przede wszystkim zupy nie są tuczące (to posiłek o dużej objętości, więc dłużej będziesz czuć się nasycona), stworzone ze świeżych produktów (w tym głównie z bardzo wartościowych warzyw), są szybkie w przygotowaniu. Poniżej przepis na witaminowy krem z buraka.
Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową
Składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli
- puszka mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić. Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku. Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki na kokosowy pudding chia:
- duża puszka mleka kokosowego
- 100 ml dowolnego mleka roślinnego
- 4 czubate łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 - 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.
Ostatnio bardzo modny był olej kokosowy, lniany, czy z pestek dyni. Ale teraz prawdziwym hitem jest masło ghee!
Masło klarowane (ghee) to inaczej masło oczyszczone z zanieczyszczeń. Zawiera więcej tłuszczów omega-3, niż tradycyjne i przyspiesza utratę masy ciała, jeżeli włączymy je do diety niskokalorycznej. Zawiera ono kwas masłowy, który pobudza komórki do działania i zwiększa odporność. Dodatkowo zwiększa produkcję energii i przyspiesza chudnięcie.
Warto dodawać je do potraw i cieszyć się zdrowiem oraz smukłą sylwetką!
Wszyscy wiemy, że białko odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie i nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Odpowiada ono między innymi za spalanie tłuszczu, budowę mięśni oraz usuwanie toksyn z organizmu. Najczęściej jesteśmy przekonani, że głównie spożywając mięso uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie na nie. Jak się okazuje, świetnym jego źródłem mogą być rośliny, czyli tzw. białko roślinne, bardzo modne w ostatnim czasie. Przedstawiamy wam 3 nich, które są jego świetnym źródłem.
Algi
Już od dłuższego czasu algi podbijają cały świat i nazywane są pożywieniem przyszłości. Ich wartości odżywcze mają coraz więcej zwolenników. Okazuje się, że mają większą zawartość białka niż wołowina. Są bogate w makro- i mikroelementy, witaminę C i E, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Zielone algi to także świetne źródło dobrze przyswajalnych protein.
Tofu
Tofu to prawdziwy przysmak wegetarian i nic dziwnego! Dzięki dużej zawartości białka, z powodzeniem zastępuje mięso i to nie tylko obiadowa porą. Tofu doskonale sprawdzi się w śniadaniowej sałatce, a nawet w energetycznym smoothie. Jest źródłem wapnia, magnezu i żela. Zawiera również witaminę K i B6, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, kwas foliowy, cholinę, fosfor, mangan oraz selen.
Nasiona chia
Jeżeli jesteś fanką energetycznych koktajli warto do nich dorzucić nasiona chia. Mają one około 3 gramów białka (na łyżkę) i doskonale zastępują odżywki białkowe w proszku, przy czym są zdecydowanie zdrowsze. Ziarna te doskonale sprawdzą się również w owsiance czy naleśnikach. Są źródłem kwasów omega-3, żelaza i wapnia. Zawierają dużo potasu oraz antyoksydantów, zapobiegających rozwojowi chorób nowotworowych i obniżających ciśnienie krwi.