Zimą jedzenie powinno przede wszystkim rozgrzewać i dodawać energii. Świetnie sprawdzą się ciepłe śniadania z płatkami owsianymi lub kaszą jaglaną w roli głównej. Są bogate w błonnik pokarmowy, sycą na długi czas i dodają energii na cały dzień. Mamy dla was kilka pysznych przepisów.
Dodająca energii bananowa owsianka
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- 10 g orzechów włoskich
- łyżka miodu
- borówki
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do gorącego mleka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Część banana pokrój w plasterki, a część rozgnieć na papkę. Bananową masę wrzuć do owsianki pod koniec gotowania. Owsiankę przełóż do miseczki, a jej wierzch posyp orzechami, borówkami i udekoruj plasterkami banana. Gotowe!
Rozgrzewająca jaglanka z truskawkami
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- świeże truskawki
- miód
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj truskawki i rozgnieć je tłuczkiem lub delikatnie zblenduj (możesz też pokroić je w niewielkie kawałki). Dodaj je do kaszy wraz z pozostałymi składnikami.
Płatki owsiane z malinami i granatem
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 2 łyżki złocistego siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek słonecznika
- miód
- świeże maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki zostawiamy na noc w ciepłej wodzie (pozwala to zneutralizować szkodliwe działanie glutenu). Rano je podgotowujemy, dodajemy wody. Mieszamy z łyżką złocistego siemienia lnianego, pestkami słonecznika, łyżką miodu. Na wierzch kładziemy świeże maliny.
Zupy kremy to świetny pomysł na wartościowy, rozgrzewający posiłek, który jednocześnie ma niewiele kalorii. Ponadto takie danie zawiera wiele witamin, dużo błonnika i jest stworzone na zimowe dni. Poniżej nasze 2 ulubione przepisy.
Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową - składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli
- puszka mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić. Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku. Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu. Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zielony krem szpinakowy
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion)
- pieprz i sól do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i duś do miękkości.
Umyj i osusz liście szpinaku, dodaj na patelnię i chwilę podsmaż z cebulą i czosnkiem, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość.
Dopraw całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.
W tym samym czasie w garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojoną marchew oraz ziemniaki i gotuj do miękkości. Kiedy już zmiękną dodaj szpinak z cebulą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zmiksuj zupę na gładki, aksamitny krem. Podawaj z jogurtem naturalnym, posypany płatkami z migdałów.
Kiedy za oknem panują ujemne temperatury, nie ma nic przyjemniejszego niż rozgrzanie się pysznym, aromatycznym napojem. Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością się doskonale sprawdzą. Pamiętajcie też, by w ciągu dnia popijać ziołowe napary, które dodatkowo podkręcą przemianę materii.
Napar cytrynowo-imbirowy
Wystarczy zalać wrzątkiem kilka plasterków imbiru, a po lekkim przestudzeniu dodać łyżeczkę miodu i dużą ilość soku z cytryny (mniej-więcej z 1/3 cytryny).
Herbata lipowa z pomarańczą i goździkami
1- 2 łyżeczki kwiatów lipy zalać wrzącą wodą, dodać 2-3 goździki i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać kilka kropel soku oraz plasterek z pomarańczy. Ewentualnie dosłodzić miodem. Uwaga, napar z lipy działa napotnie!
Warto również regularnie wypijać ziołowe napary, na przykład z melisy, czystka, dzikiej róży, rumianku, szałwii, lipy, kopru włoskiego, czy pokrzywy.
Sposób przygotowywania naszych potraw także ma wpływ na ich działanie rozgrzewające. Okazuje się, że najsilniej grzeją te, które przygotowujemy w piekarniku. Dlatego zwłaszcza zimą warto przyrządzać dania pieczone, które są aromatyczne, mają dużo mniej kalorii, niż np. smażone i mocno rozgrzewają. Mamy dla was 3 najlepsze przepisy na pieczone jabłka, pieczone gruszki i pieczone warzywa.
Pieczone jabłka
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego naczynia włożyć umyte, pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem, rodzynkami, posiekanymi orzechami. Piec aż jabłka będą miękkie, zazwyczaj przez około 20 minut.
Po wyjęciu polać jabłka miodem. Gotowe!
Pieczone gruszki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Gruszki przekroić wzdłuż na pól, osunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Na patelni rozpuść odrobinę masła, dodaj trochę miodu i wymieszaj. Podsmażaj gruszki przez kilka minut, a następnie razem z powstałym sosem przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp cynamonem i piecz przez 30 minut.
Pieczone warzywa
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie przygotuj warzywa - dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki marchewki, cukinię, czerwone papryki, małe szalotki, pomidory. Zrób też marynatę do warzyw - do oliwy dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, czarny pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie. Następnie polej marynatą warzywa i dokładnie wymieszaj.
Piecz przez około 30 minut.
Dodawaj do swoich potraw dużo rozgrzewających przypraw, które nie tylko rozgrzeją, ale także podkręcą metabolizm. To podstawa podczas chłodnych, zimowych dni. Najlepiej sprawdzi się:
- cynamon
- imbir
- kardamon
- pieprz cayenne
- papryczka jalapeno.
Cynamon, imbir, czy kardamon świetnie smakują dodane do porannej kawy lub owocowej herbaty. Z kolei pieprz Cayenne i papryczka jalapeno doskonale nadają lekkiej ostrości warzywnym zupom kremom, czy pieczonym warzywom.
Mimo mrozów i zmniejszonej w związku z tym chęci do aktywności fizycznej, nie unikajmy jej zimą. Odpowiednia dawka ruchu poprawi krążenie i dotleni organizm, a co za tym idzie - wpłynie na jego rozgrzanie. Poprawi także nasz humor i samopoczucie.
Świetnie sprawdzi się trening kardio, lekcje zumby lub tabata.