Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki nasion chia
- borówki, pestki granatu do dekoracji
- cynamon
Dodatki: borówki, plasterki banana, masło orzechowe, migdały
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, a następnie wrzuć płatki i nasiona chia, dopraw solą i zmniejsz ogień. Gotuj przez kilka minut. Następnie przełóż do miseczki, a wierzch owsianki posyp pestkami granatu, borówkami i polej odrobiną miodu. Całość posyp szczyptą cynamonu.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- 10 g orzechów włoskich
- łyżka miodu
- borówki
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do gorącego mleka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Część banana pokrój w plasterki, a część rozgnieć na papkę. Bananową masę wrzuć do owsianki pod koniec gotowania, dopraw cynamonem. Owsiankę przełóż do miseczki, a jej wierzch posyp orzechami, borówkami i udekoruj plasterkami banana. Gotowe!
Składniki:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta soli
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki wchłoną nieco mleka. Pamiętaj, że owsianka nie powinna być zawiesista.
W międzyczasie na suchej patelni upraż orzechy laskowe, a następnie posiekaj je.
Gorącą owsiankę posypać orzechami i polej syropem klonowym. Gotowe!
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- kiwi
- maliny
- świeże liście mięty (do dekoracji)
- szczypta cynamonu
- mały kawałek świeżego imbiru
- kilka migdałów
Przygotowanie:
Zalej płatki wrzątkiem i odczekaj 5 minut. Odpowiednią porcję nałóż do miski, a następnie wymieszaj z przyprawami - cynamonem i odrobiną startego świeżego imbiru.
Na samym środku ułóż maliny, kawałki kiwi i posiekane migdały. Przystrój miętą i gotowe!
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- stewia do smaku
- 2 łyżki kakao
- łyżka nasion goji
- odrobina startej gorzkiej czekolady
- szklanka mleka roślinnego, na przykład migdałowego
Przygotowanie:
Do mleka wsyp płatki, kakao i gotuj przez około 5 minut. Dodaj do smaku stewię. Następnie całość przełóż do miseczki i posyp wiórkami ciemnej czekolady oraz jagodami goji.