Białko odgrywa w organizmie dużo ważnych ról - dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny, transportuje różne substancje, jest budulcem tkanek, stanowi średnio aż 15% masy ciała. Ludzki organizm nie potrafi gromadzić białka na zapas, tak jak to robi z węglowodanami i tłuszczem. Ponieważ ciało stale zużywa białko i potrzebuje jego dostaw, warto zadbać o to, by go nie brakowało w diecie.
Chcąc wzbogacić swoją dietę w białko warto sięgać po jajka, chude mięso, ryby, nasiona strączkowe i nabiał. Przepisy na kolacje właśnie z użyciem tych składników przedstawiamy wam poniżej.
Składniki:
- 2 jajka,
- łyżeczka mąki,
- garść świeżego szpinaku,
- pół małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- masło,
- 2 pomidory,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj garść świeżego, dokładnie umytego szpinaku. Wyciśnij na patelnię ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś przez chwilę. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z żółtkami i mąką. Wylej na patelnię przygotowane jajka. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- pół główki małej sałaty lodowej,
- pół ogórka,
- pęczek rzodkiewek,
- czerwona papryka,
- jajko na twardo,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do dekoracji.
Przygotowanie:
Ugotuj na parze pierś z kurczaka posypaną ulubionymi przyprawami. Następnie pokrój ją w plasterki. Do miski wrzucamy pocięte na kawałki liście sałaty, pokrojone w plasterki ogórki, rzodkiewkę i paprykę, pokrojone w kostkę jajko oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Do tego dodajemy kurczaka, doprawiamy oliwą z oliwek, niewielką ilością soli i przyprawą curry.
Składniki:
- 200g filetu z łososia,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cytryny,
- łyżka oleju kokosowego,
- kilka listków bazylii,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim łososia. Doprawiamy rybę solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy. Dorzucamy do niej pokrojone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy warzywa około 10 minut. Łososia wyciągamy z lodówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Do pomidorów wyciskamy czosnek i dodajemy listki bazylii ? dokładnie wszystko mieszamy. Łososia podajemy z pomidorami. Smacznego.
Składniki:
- pół opakowania półtłustego twarogu,
- 5 rzodkiewek,
- pół ogórka,
- posiekany szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku,
- pieprz Cayenne (wedle uznania),
- pół jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Twaróg wymieszaj z jogurtem, pieprzem Cayenne, posiekaną rzodkiewką i pokrojonym ogórkiem. Całość dopraw solą i pieprzem, a wierzch posyp szczypiorkiem.
Składniki na zupę:
- 30 dag soczewicy,
- 1 marchewka,
- cebula,
- cztery pomidory,
- dwa ząbki czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- liść laurowy,
- natka pietruszki,
- ostra papryka,
- bazylia, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki.
Soczewicę zalej litrem wody i gotuj do miękkości przez około 45 minut razem z listkiem laurowym.
Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, a kiedy zupa będzie się kończyła gotować - pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Na koniec dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.