Zapomnij o zwykłam kakao! Nowym hitem jest to z dodatkiem superfoods

Kakao poprawia humor, redukuje stres i wydłuża życie, dlatego warto, żeby było obecne w naszym jadłospisie. Zapomnijcie jednak o tym klasycznym napoju, przyrządzanym na mleku. Teraz hitem jest pełne witamin kakao z dodatkiem superfoods takich, jak jagody goji lub nasiona chia. Zobaczcie, jak je przyrządzić!
. . www.bojongourmet.com

Kakao z dodatkiem proszku matcha

Składniki:

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka proszku matcha

- 200 ml mleka migdałowego

- miód do smaku

- imbir do posypania

- syrop klonowy do smaku

Przygotowanie:

Wlej mleko migdałowe do garnka i podgrzej je. Do gorącego mleka wsyp matchę, kakao i dokładnie wymieszaj, żeby uniknąć grudek. Możesz dosłodzić syropem klonowym. Następnie w shakerze spień mleko. Na końcu przelej rozpuszczoną matchę z kakao do szklanki i na wierzchu połóż piankę. Lekko oprósz imbirem w proszku.

. . www.blog.freepeople.com

Kakao z jagodami goji

Składniki:

- 2 łyżki kakao

- łyżka jagód goji

- 250 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego)

- ksylitol do smaku

- cynamon do posypania

Przygotowanie:

W mleku dokładnie wymieszaj kakao i podgrzej. Dodaj ksylitol do smaku i przelej do kubka. Posyp całość posiekanymi jagodami goji i posyp aromatycznym cynamonem.  

. . www.hellonatural.co

Kakao z nasionami chia

Składniki:

- 1 łyżka nasion chia

- 200 ml mleka migdałowego

- 2 łyżeczki kakao

- miód do smaku

Przygotowanie:

Do garnuszka mlek mleko, dosyp kakao i nasiona chia. Lekko zagotuj i dokładnie wymieszaj. Przelej do kubka, a gdy nieco ostygnie, dodaj miód do smaku.

. . www.therealfoodrds.com

Złociste kakao z kurkumą

Składniki:

- 2 łyżki kakao

- 250 ml ulubionego mleka roślinnego

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- cynamon

- gałka muszkatołowa 

- miód do smaku

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, roztrzep w nim kakao, tak, żeby nie powstały grudki i podgrzej. Przelej do kubka, dodaj miód do smaku, posyp rozgrzewającymi przyprawami - cynamonem i startą gałką muszkatołową.

. . www.hellonatural.co

Kakao z białkiem konopnym

Składniki:

- 2 łyżeczki kakao

- ulubione mleko roślinne

- 1 łyżeczka białka konopnego

- ksylitol do smaku

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, rozmieszaj w nim kakao i rozpuść ksylitol, wedle uznania, do smaku. Zdejmij z palnika, lekko ostudź i dodaj białko konopne. Dokładnie wymieszaj.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.