Składniki na jaglane naleśniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto i usmaż naleśniki na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie przygotuj domową nutellę.
Składniki na domową nutellę:
- 1 miękkie awokado
- 2 małe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao (80%) lub karobu
- kropla cytryny
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Składniki:
- 100 ml mleka kokosowego
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 awokado
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki pokruszonej surowej czekolady
- 2 łyżki jagód goji
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Następnie przełóż do foremki w wybranym kształcie i
Składniki:
- 20 g białka roślinnego o smaku wanilii
- 100 g pestki dyni
- 50 g wiórków kokosowe
- 6 suszonych daktyli
- 30 g pasty tahini
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Daktyle moczyć w bardzo gorącej wodzie przez około 30 minut. Następnie wszystkie składniki zmiksować. Można obtoczyć przygotowane kulki na przykład w sproszkowanym migdale. Schować je do lodówki na przynajmniej 2 h.
Składniki:
- 80g płatków ryżowych lub jaglanych
- 1 banan (rozgnieciony)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki owoców leśnych
- łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wsyp płatki do mleka i gotuj je na małym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij je z ognia, dodaj pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki. Gotowe!
Składniki:
- 100 g pasty tahini
- 8 małych daktyli (namoczone wcześniej we wrzątku)
- 50 g pestek dyni
- 15 g jagód goji lub innych suszonych owoców
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki syropu z daktyli lub miodu
- 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
- 1 łyżeczka nasion chia lub babki płesznik wymieszane w 50 ml gorącej wody (nasiona skleją masę)
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 procentowej
- 1 duża łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. W rondelku roztop masło i czekoladę.
Uformuj kulki, zamocz je w polewie i wstaw na noc do lodówki. Gotowe!