Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 40 litrów płynów. Ich naturalny odczyn jest zasadowy. Z kolei nasz żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne. W zdrowym organizmie odczyn wynosi on ok. 7,4 pH.
Niestety współcześnie większość ludzi ma zakwaszony organizm. Wynika to przede wszystkim z naszej diety. Sięgamy często po przetworzone produkty, takie jak mięso, alkohol, kawa czy nabiał. Przyczyniają się one do zachwiania równowagi kwasowo- zasadowej w naszym ciele.
Jak radzi sobie z tym nasz organizm? Pobiera niezbędne substancje (magnez, wapń, itp.) z organizmu, co często może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Możemy wtedy odczuwać ciągłe zmęczenie, migreny, spadki nastroju, wahania wagi.
Testy kliniczne i liczne badania potwierdziły, że organizm w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowszy, niż ten zakwaszony.
Aby utrzymać zasadowy odczyn w organizmie, powinniśmy spożywać 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym.
Produkty mocno zakwaszające:
Napoje z kofeiną (kawa, cola), tłuste mięsa, alkohol, śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, chipsy, ciastka, herbatniki, czekolada, lody, itp.), napoje gazowane, tłuste sery, żółte sery.
Produkty mocno odkwaszające organizm:
Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce (zwłaszcza melon, grejpfrut i kiwi), zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe, naturalne soki owocowe (najlepiej przygotowane samemu), naturalny miód (nieprzetworzony).
Te produkty powinny stanowić 80 proc. twojego talerza.
Dobra żywność o charakterze kwasowym
Chleb z pełnego ziarna lub pieczywo z mąki kukurydzianej, kurczak, indyk, jogurt, ser biały lub twaróg, jajka z chowu ekologicznego, ryby (zwłaszcza łosoś, sardynki, makrele - także wędzone), fasola, groch, brązowy ryż, ziarna słonecznika, tortilla, czereśnie i wiśnie.
Żywność o charakterze kwasowym powinna stanowić 20% twojego talerza.
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szklanka mleka
- 2 średniej wielkości jabłka
- 4 łyżeczki miodu pszczelego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Kaszę jaglaną ugotuj w garnku pod przykryciem z wodą, mlekiem i szczyptą soli. Kasza powinna wchłonąć prawie całą wodę. Dodaj cynamon, miód i wiórki kokosowe. Kaszę podziel na dwie części. Połowę ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, przykryj jabłkami, a potem ponownie kaszą. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- duży pomidor
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- ulubione kiełki
- pół awokado
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną, a następnie przełóż ją do miseczki i dodaj kolejne składniki: pokrojonego pomidora, posiekaną natkę pietruszki, kiełki i pokrojone awokado. Całość polej oliwą z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- pół szklanki wody
- szczypta soli
- cynamon
Sposób przygotowania:
Kaszę wsyp do suchego garnka, praż przez chwilę na ogniu. Dodaj wodę, masło i przyprawy. Gotuj do momentu, gdy kasza prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, płatki migdałowe. Wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Składniki:
- 2 duże buraki
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 duże marchewka
- sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wyciśnij sok z buraków i marchewek. Następnie dodaj do nich sok z pomarańczy, wymieszaj i wypij na zdrowie!