Koktajl truskawkowy z migdałami
Truskawki świetnie sycą, a w połączeniu z siemieniem lnianym sprawią, że nie odczujemy głodu przez długi czas. Pamiętajmy, że siemię lniane jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6.
Składniki:
- jogurt naturalny 2% tłuszczu 180 g
- truskawki 50 g
- migdały 10 g
- siemię lniane 5 g
Sposób przygotoania:
Siemię lniane i migdały zmiksuj na drobno w mikserze do kawy lub silnym blenderze. Dodaj umyte truskawki i jogurt, zmiksuj raz jeszcze. Jeśli lubisz siemię lniane w całości, dosyp je po zmiksowaniu.
Koktajl bananowo-jagodowy z zarodkami pszennymi
Szybki, prosty i bardzo smaczny! Dodatkowo wzbogacony w zarodki pszeniczne - źródło witamin i minerałów.
Składniki:
- jagody 100 g
- banany 100 g
- zarodki pszenne 5 g
- woda źródlana (do rozcieńczenia)
Sposób przygotowania:
Owoce zmiksuj razem z zarodkami w blenderze. Dodaj wody według uznania.
Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i bananem
W tym koktajlu, głównie za sprawą szpinaku, znajdziesz dużo antyoksydantów, potas, foliany, żelazo oraz wspomożesz oczyszczanie organizmu.
Składniki:
- 2 duże garście szpinaku
- jabłko
- pół banana
- łyżka siemienia lnianego
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
Obierz banana, dodaj szpinak i obrane jabłko, dosyp siemię lniane i dolej wodę. Wszystko razem zmiksuj.
Koktajl z sokiem z brzozy i suszonymi owocami
Sok z brzozy wzmacnia organizm i reguluje przemianę materii. Suszone figi są źródłem błonnika i witamin, a suszone morele dają poczucie sytości i poprawiają przemianę materii.
Składniki:
- sok z brzozy 200 ml
- figi suszone 10 g
- suszone morele 10 g (wcześniej namoczone w wodzie)
- zarodki pszenne 5 g
- siemię lniane 5 g
Sposób przygotowania:
Morele zalej wrzątkiem i namocz przez kilka minut, żeby zmiękły. Wszystkie składniki wymieszaj razem w blenderze.
Zielony koktajl z ogórkiem i szpinakiem
Ogórek zawarty w przepisie wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i wpływa alkalizująco na organizm. Szpinak i awokado dostarczą niezbędnych witamin i sporo błonnika.
Składniki:
- pół zielonego ogórka,
-dużą garść szpinaku,
- pół jabłka,
- 1/4 awokado,
- 1/2 gruszki
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie produkty do pojemnika i dolej do nich 250 ml wody. Zmiksuj blenderem i gotowe.
Bananowe smoothie z Blue Majik
Blue Majik, czyli suszony ekstrakt ze spiruliny świetnie oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga metabolizm. Jagody dostarczą antyoksydantów, które pomogą zachować młody wygląd.
Składniki:
- 200 ml mleka roślinnego
- jeden banan
- 2 łyżeczki Blue Majik (suszony ekstrakt ze spiruliny)
- garść mrożonych jagód
Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie przystrój ulubionymi owocami i posyp odrobiną granoli.
Koktajl cytrusowy z imbirem
Cytrusy są cennym źródłem witaminy C, zaś imbir doskonale rozgrzewa i podkręca przemianę materii.
Składniki:
-1/2 cytryny,
- 1 pomarańczę,
- 1/2 banana,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania cytryny i pomarańczy i wrzuć do pojemnika. Dodaj do niej pół banana, a także resztę przypraw i miód. Zalej nasze produkty 250 ml wody i dokładnie zmiksuj blenderem. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie.
Dlaczego warto sięgać po koktajle na drugie śniadanie?
1. Mają mało kalorii i dużo wartości
Domowe warzywno-owocowe koktajle zawierają niewiele kalorii, zaś przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Przykładowo, jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Taki napój zawiera mało tłuszczu i wiele cennych składników - witaminy A, K, C, E oraz z grupy B, minerały takie jak mangan, żelazo, fosfor, aminokwasy.
2. Są bogactwem błonnika
Smoothies są znakomitym źródłem błonnika. W naszej codziennej diecie często brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz pomaga nam schudnąć. Błonnik pokarmowy powoduje, że czujemy się syci przez długi czas, więc można takim zdrowym koktajlem zastąpić na przykład drugie śniadanie.
3. Dodają energii i poprawiają humor
Warzywa są źródłem wielu minerałów, w tym manganu, który wpływa na nasze samopoczucie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w naszej diecie uchroni nas przed chorobami nowotworowymi, poprawi pracę układu nerwowego oraz metabolizm. Dodatkowo, redukuje stres i zmniejsza uczucie zmęczenia.
4. Są proste i szybkie w przygotowaniu
Poza właściwościami zdrowotnymi plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania koktajli. Zrobienie zielonego smoothie zajmuje nam niewiele czasu (wystarczy wszystko zblendować) i jest banalnie łatwe. Dodatkowo, można łączyć ze sobą różne produkty i eksperymentować ze smakiem. Mamy duże pole możliwości w łączeniu składników.
5. Oczyszczają organizm i sycą na długi czas
Nie od dzisiaj wiadomo, że warzywa i owoce są jednymi z najzdrowszych produktów. Mają bardzo dużo witaminy C i magnezu. Zielone warzywa zawierają też chlorofil, który doskonale pomaga oczyszczać organizm z toksyn.