Jeszcze do niedawna nie miałam o nich pojęcia. Ten produkt nie jest zbyt popularny. Płatki drożdżowe powstały z drożdży nieaktywnych. Drożdże nieaktywne w trakcie produkcji zostały poddane procesowi dezaktywacji, dzięki czemu nie fermentują w brzuchu po spożyciu i są bezpieczne dla zdrowia.
Z tym mykiem pozbędziesz się owadów z domu. Pomogą ci w tym drożdże i cukier
Płatki drożdżowe, tak jak i same drożdże, posiadają wiele wartości odżywczych. To cenne źródło minerałów witamin, błonnika, a także węglowodanów, białek i tłuszczu. Duża zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit oraz poprawia florę bakteryjną jelit. Dodatkowo wzmacniają układ nerwowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy B, magnezu i potasu. Ponadto płatki drożdzowe zawierają kwas foliowy, wit. C oraz wit. D.
Tak, jeśli nie zostaną zabite przed spożyciem. Drożdże aktywne, czyli surowe, wchłaniają witaminy w naszym organizmie, przez co mogą przynieść więcej szkody niż korzyści. Dlatego przed spożyciem surowych drożdży należy zalać je wrzącą wodą. A co z płatkami drożdżowymi?
Dzięki temu, że płatki drożdżowe zostały poddane dezaktywizacji, czyli są nieaktywne, to nie mają niekorzystnego wpływu na organizm. To dobra wiadomość dla wszystkich tych, którzy chcą sięgnąć po ten cenny produkt.
Postanowiłam w ciągu tych dwóch tygodni jadać płatki drożdżowe codziennie. Ze względu na to, że maja nietypowy smak i smakują trochę jak ser z orzechami, to dodawałam je do słonych potraw takich jak zupy, kremy, pasty, czy sosy do obiadu. Czasem dodawałam je do koktajlu, ale smak był trochę dziwny. Zazwyczaj dosypywałam je od razu do śniadania, żeby później nie zapomnieć.
Mój ulubiony przepis to pasta z awokado.
Składniki:
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 awokado
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Taką pastą z awokado zazwyczaj smaruję kanapkę lub dodaję ją do mojego śniadania białkowo- tłuszczowego.
Co prawda 2 tygodnie to niewiele, żeby ocenić efekty. Jednak przede wszystkim do gustu przypadł mi smak. Smak płatków drożdżowych przypomina mi połączenie sera i orzechów włoskich. Jest specyficzny, ale fajnie sprawdza się jako dodatek do potraw. Myślę, że płatki drożdżowe wejdą na stałe do mojego jadłospisu. Skoro są zdrowe i w dodatku mi smakują, to czemu nie!