Zupa mocy, czyli magiczny rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska podzieliła się z fanami przepisem na rosół, który każdego postaw na nogi i doda energii. Nie jest to jednak klasyczna wersja tej zupy - gotowany jest według zasad kuchni pięciu przemian. Zobaczcie, jak go przyrządzić i dlaczego warto przyrządzać go regularnie.
. . Fotolia

Kuchnia pięciu przemian, czyli wschodnia filozofia życia

Dieta pięciu przemian opiera się na wschodniej filozofii i wiąże się z symbolami żywiołów - Drzewem, Ogniem, Ziemią, Metalem i Wodą, którym odpowiada im pięć smaków. Podstawą kuchni pięciu przemian jest odpowiednie łączenie smaków. Poniżej przykładowe produkty z podziałem na smaki:

Produkty kwaśne:  kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino.

Produkty gorzkie: orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana,  papryka słodka, tymianek, bazylia.

Produkty słodkie: się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja.

Produkty ostre:  ryż, cebula, czosnek, kalafior.

Produkty słone: np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.

Dieta pięciu przemian zakazuje spożywania niektórych produktów, a są to: cukier, wędzone mięso, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce, duża ilość produktów o kwaśnym smaku.

Zaleca się jedzenie przede wszystkim słodkich owoców, marchewki, dyni, grochu, ziaren słonecznika, chudego mięsa i ryb, oliwy z oliwek, picie ciepłej wody i zielonej herbaty.

Dieta pięciu przemian wpływa pozytywnie na metabolizm i pozwala cieszyć się smukłą figurą, a ponadto nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego produktów. Zobaczcie więc, jak przygotować rosół według jej zasad.

. . www.wonkywonderful.com

Przepis na rosół mocy - przepis Anny Lewandowskiej

Przygotowanie rosołu:

Zagotuj 3 l wody i do wrzątku dodaj w podanej kolejności (co minutę) poniższe składniki:

- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- ok 1/2 kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 1/2 łyżeczki kminku

Gotuj całość przez 1,5 godziny i dodawaj dalej po kolei, co minutę:

- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszkę,
- 1 dużą cebulę
- seler naciowy (jedna łodyga)
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczyptę pieprzu cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól do smaku
- pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotuj przez kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso i jarzyny. Rosół możesz podawać z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

. . www.instagram.com/annalewandowskahpba

Dlaczego warto sięgać po rosół pięciu przemian?

Jak wyjaśnia Lewandowska - "Długo gotowany rosół łatwo przyjmie i przetworzy nawet organizm osłabiony chorobą. Zaczerpnie z niego energię i dużo cennych składników odżywczych, m.in. wapń, fosfor, potas. Długie gotowanie powoduje, że rosół zawiera łatwo przyswajalny kolagen".

Taki wywar polecany jest szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Lewandowska podkreśla, że po wysiłku fizycznym wyjątkowo ważne jest pierwsze 12 godzin - wtedy organizm może się najlepiej zregenerować i możliwa jest skuteczna regeneracja mięśni i odbudowa zapasów energetycznych.

. . www.instagram.com/annalewandowskahpba

Zupa mocy nie tylko zregeneruje organizm - potrafi dużo więcej!

Rosół dodający energii i siły, ugotowany według pięciu przemian ma dużo więcej zalet, niż mogłoby nam się wydawać. Taka zupa:

- jest dużo bardziej lekkostrawna,

- składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez organizm,

- podnosi odporność,

- podkręca przemianę materii,

- działa leczniczo na cały organizm,

- wpływa korzystnie na narządy wewnętrzne,

- spożywana regularnie pomaga utrzymać właściwą wagę i cieszyć się szczupłą sylwetką.

Warto przyrządzą ten zdrowy rosół regularnie i korzystać z jego pozytywnego wpływu na nasze ciało i samopoczucie!

Więcej o:
Copyright © Agora SA