Dieta pięciu przemian opiera się na wschodniej filozofii i wiąże się z symbolami żywiołów - Drzewem, Ogniem, Ziemią, Metalem i Wodą, którym odpowiada im pięć smaków. Podstawą kuchni pięciu przemian jest odpowiednie łączenie smaków. Poniżej przykładowe produkty z podziałem na smaki:
Produkty kwaśne: kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino.
Produkty gorzkie: orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia.
Produkty słodkie: się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja.
Produkty ostre: ryż, cebula, czosnek, kalafior.
Produkty słone: np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.
Dieta pięciu przemian zakazuje spożywania niektórych produktów, a są to: cukier, wędzone mięso, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce, duża ilość produktów o kwaśnym smaku.
Zaleca się jedzenie przede wszystkim słodkich owoców, marchewki, dyni, grochu, ziaren słonecznika, chudego mięsa i ryb, oliwy z oliwek, picie ciepłej wody i zielonej herbaty.
Dieta pięciu przemian wpływa pozytywnie na metabolizm i pozwala cieszyć się smukłą figurą, a ponadto nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego produktów. Zobaczcie więc, jak przygotować rosół według jej zasad.
Przygotowanie rosołu:
Zagotuj 3 l wody i do wrzątku dodaj w podanej kolejności (co minutę) poniższe składniki:
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- ok 1/2 kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 1/2 łyżeczki kminku
Gotuj całość przez 1,5 godziny i dodawaj dalej po kolei, co minutę:
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszkę,
- 1 dużą cebulę
- seler naciowy (jedna łodyga)
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczyptę pieprzu cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól do smaku
- pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Gotuj przez kolejne 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso i jarzyny. Rosół możesz podawać z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.
Jak wyjaśnia Lewandowska - "Długo gotowany rosół łatwo przyjmie i przetworzy nawet organizm osłabiony chorobą. Zaczerpnie z niego energię i dużo cennych składników odżywczych, m.in. wapń, fosfor, potas. Długie gotowanie powoduje, że rosół zawiera łatwo przyswajalny kolagen".
Taki wywar polecany jest szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Lewandowska podkreśla, że po wysiłku fizycznym wyjątkowo ważne jest pierwsze 12 godzin - wtedy organizm może się najlepiej zregenerować i możliwa jest skuteczna regeneracja mięśni i odbudowa zapasów energetycznych.
Rosół dodający energii i siły, ugotowany według pięciu przemian ma dużo więcej zalet, niż mogłoby nam się wydawać. Taka zupa:
- jest dużo bardziej lekkostrawna,
- składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez organizm,
- podnosi odporność,
- podkręca przemianę materii,
- działa leczniczo na cały organizm,
- wpływa korzystnie na narządy wewnętrzne,
- spożywana regularnie pomaga utrzymać właściwą wagę i cieszyć się szczupłą sylwetką.
Warto przyrządzą ten zdrowy rosół regularnie i korzystać z jego pozytywnego wpływu na nasze ciało i samopoczucie!