Zależy ci na młodym wyglądzie? Oto produkty, które zwiększają produkcję kolagenu

Kolagen jest białkiem, którego ubytek z biegiem lat w naszej skórze powoduje powstawanie zmarszczek i starzenie się skóry. Istnieją jednak sposoby, by opóźnić ten proces. Oto 5 produktów, które odmłodzą twoją cerę!
. . Fotolia

Maliny zwalczą wolne rodniki

Marzysz o tym, by na długo zachować młodzieńczy wygląd? Jedz maliny! Jedz świeże, dodawaj do koktajli lub do swojej owsianki. Te owoce są bogatym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi barwnikami roślinnymi nadającymi kolor (czerwony, fioletowy lub niebieski) owocom.

Antocyjany skutecznie zapobiegają uszkodzeniom komórek, znajdujących się w naszej skórze. Jeżeli chcesz się cieszyć pełnią ich właściwości pamiętaj, by przygotowywać je w odpowiedni sposób: staraj się nie poddawać ich obróbce termicznej, a jeżeli korzystać z mrożonych owoców, rozmrażaj je powoli. Wtedy będziesz mieć pewność, że wszystko, co w nich najlepsze trafi do twojego organizmu.

. . Fotolia

Cytrusy to dawka kwasu hialuronowego

Owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C oraz A, które wpływają na pobudzenie produkcji kwasu hialuronowego w naszym organizmie, a ten z kolei mocno nawilża i wpływa na wytwarzanie kolagenu. 

Ponadto cytrusy zawierają sporo błonnika, podnoszą odporność i mają niewiele kalorii - jedna pomarańcza lub grejpfrut dostarczają jedynie po około 100 kcal, a mandarynki po 25 kcal na sztukę.

Warto pamiętać o dwóch rzeczach: staraj się wybierać czerwone w środku grejpfruty, bo one skuteczniej niż jasne zapobiegają pękaniu naczynek. Poza tym staraj się nie łączyć pomarańczy z ananasem - cytrus straci sporo cennej witaminy C.

Migdały Migdały Fot. Shutterstock

Migdały wygładzą cerę

Sprzymierzeńcem gładkiej cery będą... migdały! Chociaż to dosyć kaloryczna przekąska (w 100 gramach produktu znajduje się aż 575 kalorii) to jednak z pewnością warto po nią sięgnąć.

W migdałach znajduje się duża ilość witaminy B2, błonnika, potasu, fosforu, wapnia oraz magnezu, a ponadto ochronią naszą skórę przed utratą kolagenu.

Dodawaj je śmiało do smoothies, zdrowych deserów lub jedz same - pamiętaj jednak, by zawsze spożywać je z brązową skórką, bo to własnie w niej znajduje się dużo odmładzającej witaminy E i zdrowych tłuszczów. Ponadto już kilka migdałów zjedzonych w ciągu dnia pozwala skutecznie zapanować nad apetytem.

Błyskawiczna galaretka z malin Błyskawiczna galaretka z malin Fot. LOSANGELA, SHUTTERSTOCK

Galaretka uelastyczni skórę

Elastyczna i sprężysta skóra? Jeżeli chcesz się nią cieszyć - regularnie spożywaj galaretkę! Zawarta w niej żelatyna pozwala dostarczyć do organizmu sporą ilość kolagenu, a także innych białek, które wpływają na młodzieńczy wygląd skóry.

Sprężysta cera to nie jedyna zaleta sięgania po galaretkę - znajdujące się w niej aminokwasy wzmocnią włosy i sprawiają, że rosną szybciej.

Pamiętaj jednak przygotowując galaretkę, by nie dodawać do niej zbyt dużo cukru - zakłóca on proces powstawania kolagenu.

. . www.pinchofyum.com

Hummus poprawi jędrność

Jeżeli lubisz jeść hummus, mamy dla ciebie dobrą wiadomość! W tym przysmaku przyrządzanym z ciecierzycy występuje miedź, która wpływa korzystnie na produkcję kolagenu i działa odmładzająco.

Warto sięgać po hummus, bo jest niezwykle odżywczym pożywieniem, bogatym w witaminy i minerały, a przede wszystkim w białko. Co więcej, ten zdrowy posiłek z łatwością przygotujesz w domu!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.