Składniki na ok. 2-3 porcje:
. 100 g kaszy jaglanej
. 8 suszonych śliwek (mogą być też
świeże/ze słoika)
. 1 jabłko
. 250 ml mleka roślinnego (owsiane/
kokosowe)
. 1 łyżka oleju kokosowego
. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
. 1 łyżeczka cynamonu
. 1 łyżeczka kardamonu
. Lio Shake o smaku żurawiny
. 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
Sposób przygotowania:
Kaszę przemyj dwukrotnie pod bieżącą wodą, następnie ugotuj na mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodaj cukier kokosowy, (jeśli mleko zbyt szybko wsiąknie, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, pozostaw chwilę pod przykryciem). Rozgrzej piekarnik do 180°C, obrane i przekrojone jabłko włóż do piekarnika i piecz do miękkości. Do miksera włóż kaszę jaglaną, śliwki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie). Wszystkie składniki zblenduj, aż do uzyskania jednolitej masy. Owoce możesz skarmelizować na patelni - rozpuść olej kokosowy, dodaj 2 łyżki cukru kokosowego i pokrojone owoce. Na koniec przełóż do pojemniczka.
Składniki na spód ciasta:
. 2 szklanki płatków owsianych
bezglutenowych (ok. 200 g)
. 4 łyżki kakao
. 1/4 łyżeczki soli morskiej
. 1/4 szklanki oleju kokosowego
. 1 łyżka cukru kokosowego
. 8 łyżek zimnej wody
Składniki na warstwę wierzchnią:
. 7-8 jabłek
. sok wyciśnięty z 1 cytryny
. 3-4 łyżki syropu klonowego
. 1 łyżka cynamonu
. 1 łyżka wanilii
. szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na warstwę wierzchnią:
. 1 łyżka żurawiny
. 1 łyżka cukru kokosowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód ciasta: wszystkie składniki zblenduj, następnie przełóż do tortownicy i włóż na ok. godzinę do lodówki. Przygotuj jabłka na wierzchnią warstwę: umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie paski i skrop cytryną. Dodaj do nich przyprawy, syrop klonowy i wymieszaj tak aby plasterki się nie połamały. Po upływie czasu wyjmij spód ciasta z lodówki i ułóż na nim jabłka - jak na zdjęciu. Przed włożeniem do piekarnika posyp cukrem kokosowym oraz żurawiną. Piecz w 180°C około 30-35 minut.
Składniki:
. 1/2 szklanki mąki ryżowej
. 1 szklanka mąki gryczanej
. 1/2 szklanki mąki jaglanej
. 1/2 szklanki cukru kokosowego
(lub miodu)
. 5-6 łyżek masła klarowanego
(lub oleju kokosowego)
. 2 jaja kurze
. 3 łyżki cynamonu
. 1 łyżka kardamonu,
. 1 łyżka imbiru
. 1 łyżeczka zmielonych
goździków zielonych
. szczypta soli morskiej
. szczypta gałki muszkatołowej
. szczypta sody
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu ucieraj masło z jajami. W osobnej misce wymieszaj ze sobą suche składniki. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto, zawiń je w folię i wstaw na kilka minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wycinaj pierniczki za pomocą foremek. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piecz pierniczki przez 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Składniki:
. 6-8 daktyli
. 80 g gorzkiej czekolady
. mleko kokosowe (gęsta część z puszki)
. 1 łyżka oleju kokosowego
. 1 łyżeczka przypraw korzennych:
imbir, kardamon, goździki, gałka
muszkatołowa
. kilka kropel cytryny
. 1 łyżka Lio żurawiny
Sposób przygotowania:
Roztop czekoladę w małym rondelku. Wrzuć sparzone daktyle, dodaj mleko i olej kokosowy. Gotuj przez chwilę. Dodaj żurawinę i przyprawy, a następnie całość zblenduj. Przełóż do salaterek lub innych pojemników. Wstaw do lodówki na noc. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z lodówki.
Składniki na spód ciasta:
. 120 g pestek z dyni
. 8-10 sparzonych daktyli
. 100 g wiórków kokosowych
. 2 łyżki oleju kokosowego
. Składniki na masę:
. 1l jogurtu sojowego
. 1/2 szklanki rodzynek
. 3 łyżki agar agar
. 4-5 łyżek syropu klonowego
Składniki na polewę:
. 2 pomarańcze
. 1 łyżka agar agar
. 1 łyżka przypraw korzennych
. 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym zmiksuj składniki na spód ciasta. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki. Schowaj do lodówki. Przygotuj masę jogurtową wrzuć składniki na masę: jogurt roślinny agar, syrop klonowy. Gotuj, mieszając ok. 8 minut. Na koniec dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Polej masą spód ciasta i ponownie odstaw do lodówki około 1 godzinę. Przygotuj polewę: obierz pomarańcze, odłóż 3-4 plasterki do ozdoby, a resztę zmiksuj wraz agar agar oraz syropem klonowy. Podgotuj podobnie jak masę jogurtową. Następnie odstaw na krótką chwilę do ostygnięcia, ale na taki czas tak, aby polewa nie zdążyła zastygnąć. Polej nią wierzch ciasta, następnie ułóż na niej plastry pomarańczy i oprósz wiórkami kokosowymi wedle uznania. Włóż ponownie do lodówki na około 30 min.
Składniki:
. 2 szklanki puree z dyni
(ok. 2 małe upieczone dynie)
. 200 g mąki ryżowej
. 200 g mąki kukurydzianej
. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
. 1 łyżka przypraw korzennych
. 1 łyżka cynamonu
. 1 łyżka startego imbiru
. 100 g cukru kokosowego
. 1/2 szklanki orzechów włoskich
. 1/2 szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przekrój obie dynia na pół, wyjmij łyżką pestki i miąższ. Piecz w 180°C ok. 30 minut. Po wyjęciu obierz ze skóry i zmiksuj na puree w robocie kuchennym. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Pozostaw kilka orzechów do ozdoby. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdób orzechami i piecz ok. 45 minut w 180°C. Po upływie czasu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.