Oto lista przypraw, które podkręcą przemianę materii i wspomogą układ trawienny

Dbasz o dobrą dietę, jesteś aktywny, zażywasz suplementy i pilnujesz, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wartości odżywczych, witamin i minerałów. Brawo! Tak trzymać. Myślisz co możesz jeszcze zrobić, by wspomóc trawienie? Może sięgnij po przyprawy, które podkręcą tempo przemiany materii i wspomogą układ trawienny.
Cząber Cząber Fot. Shutterstock

Cząber

Wybraliśmy dla Was kilka przypraw godnych polecenia. Wybierz te, które pasują do ulubionych dań i szalej w kuchni. Pamiętaj, że zawsze lepiej sięgać po świeże zioła niż te suszone. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości i nie chcesz hodować w domu bazylii czy oregano, wyposaż swoja kuchnię w taki arsenał:

Cząber (czasem znany jako czubrica)- to przyprawa, która doskonale wpływa na trawienie. Jej smak jest idealny do różnych rodzajów fasoli oraz grochu. Można ją również śmiało dodawać do zup i różnego rodzaju sałatek warzywnych zatem jesienią mamy duże pole do popisu

Bazylia Bazylia Fot. Shutterstock

Bazylia

Bazylia - doskonale znana wszystkim przyprawa, oprócz walorów smakowych i zapachowych, jest również bardzo pomocna dla naszego żołądka. Znosi nadmierną fermentację, a tym samym pełni funkcję dostawcy witamin. Należy jednak zachować ostrożność i umiar. Bazylia ma bardzo charakterystyczny smak i zapach dlatego lepiej nie dorzucać innych przypraw, kiedy dodajemy ją do potraw.

Oregano Oregano Fot. Shutterstock/Gts

Oregano

Oregano - bez tej przyprawy trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Okazuje się, że poza genialnym aromatem, ma również sporo innych zalet. Wzmaga działanie soków trawiennych, ale także produkcję śliny, śluzu, potu, moczu i żółci. Posiada także właściwości bakteriobójcze (przewód pokarmowy) oraz przeciwskurczowe. Zawiera sole mineralne i witaminę A.

Czarnuszka Czarnuszka Fot. Shutterstock

Czarnuszka

Czarnuszka - to przyprawa dużo mniej popularna jednak warto umieścić ją na naszej liście. Dzięki tej roślinie wspomożesz nie tylko układ trawienny, ale także złagodzisz nieprzyjemne objawy związane z reumatyzmem.

Gorczyca Gorczyca Fot. Shutterstock

Gorczyca

Gorczyca - dużo bardziej popularna przyprawa, o której warto wspomnieć. Podnosi walory smakowe potraw, ale także wspomaga pracę układu trawiennego. Łagodzi bóle i jest moczopędna. Możesz ją śmiało dodawać do różnego rodzaju sosów, które robisz w domu.

Kolendra Kolendra Fot. Shutterstock

Kolendra

Kolendra - jej kuszącemu zapachowi ciężko się oprzeć. Oprócz tego, że doskonale podkreśla smak np.: krewetek, pomoże nam również przy trawieniu (sprawia, że potrawy stają się lekkostrawne). Ponadto ma działanie przeciwskurczowe.

Koper

Koper - możesz pić napar z kopru, który działa rozkurczowo oraz łagodzi uczucie głodu lub dodawać do potraw jego nasiona, co usprawni ich trawienie. Warto dodać, że zawiera również sporo witamin: A, D, E, K, B1, B2, PP, C).

Kminek Kminek Fot. Shutterstock

Kminek

Kminek - podobnie jak majeranek nie należy do przypraw, której smak wszystkim odpowiada. Jeśli jednak cierpisz na wzdęcia lub miewasz zgagę warto się do niego przekonać. Kminek wspomaga również pracę nerek.

. . Fotolia

Papryka

Papryka - oprócz tradycyjnej możesz sięgnąć po tę sproszkowaną. Ten prosty chwyt pobudzi żołądek do wydzielania soków trawiennych, zawiera witaminy: A, B, C, E, K, PP. Ma działanie moczopędne.

Rozmaryn Rozmaryn Fot. Shutterstock

Rozmaryn

Rozmaryn - ta przyprawa również pobudzi układ trawienny więc warto ją dopisać do listy zakupów. Oprócz tego jest bardzo korzystna dla pracy serca oraz układu nerwowego. Najczęściej dodawana jest do potraw mięsnych, jednak śmiało możesz nią podkreślić smak zupy lub sosu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA