Wigilia to czas, kiedy dieta i postanowienia dotyczące zdrowego odżywiania odchodzą nieco na bok. To czas bez liczenia kalorii i sprawdzania składu potraw. Zazwyczaj wtedy, chcąc spróbować każdej z potraw, jemy zbyt wiele, doprowadzając do przejedzenia. Jak poradzić sobie z uczuciem przejedzenia po świątecznych potrawach? Zdradzimy Wam sposoby Małgorzaty Rozenek-Majdan znanej, jako "Perfekcyjna Pani Domu".
Na kilka dni przed świątecznym śniadaniem i kolejnymi, obfitymi posiłkami przygotuj swój żołądek. Popraw jego trawienie. Małgorzata Majdan-Rozenek poleca na 3 dni przed wigilią jeść potrawy lekkostrawne, takie jak soki, koktajle, zupy oraz sałatki. Jedz do syta, ale postaw na lekkostrawne posiłki bogate w owoce i warzywa.
W dni świąteczne nie czekaj na posiłki o pustym żołądku. W tych dniach postaraj się zjeść nieco mniej, ale pamiętaj o regularności posiłków. Nie omijaj śniadania, ani obiadu.
Unikaj tzw. zapychaczy. "Nie chodzi o to, by w czasie Świąt wszystkiego sobie odmawiać, ale żeby kierować się zdrowym rozsądkiem i najzwyczajniej w świecie umiarem" - w końcu nie musisz do każdej sałatki jeść chleba, a każda potrawa, której próbujesz nie musi wypełniać talerza po brzegi.
Tym razem nigdzie nie musisz się spieszyć. Celebruj ten czas z rodziną, a posiłki zjadaj powoli, ciesząc się smakiem potraw. Nasz mózg otrzymuje informację o tym, że już się najadł z lekkim opóźnieniem. Jedząc szybko, jesteś w stanie zjeść o wiele więcej.
Po wielkiej uczcie wykorzystaj magiczną moc ziół, które pomogą Ci w trawieniu i przyniosą ulgę żołądkowi. najlepiej sprawdzają się napary z rumianku lub kopru włoskiego. Dodatkowo Małgosia Rozenek-Majdan poleca napój składający się z:
Takie napary wypij ok 30 minut po posiłku.