Składniki:
- 2 jajka,
- 150 g chudego twarogu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- łyżka ulubionych kiełków,
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do jajek dodaj posiekany drobno szczypiorek, kiełki i tymianek. Następnie rozgnieć widelcem twaróg i dodaj do całości jogurt. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Składniki:
- 2 jajka + 1 białko,
- 1/2 czerwonej posiekanej cebuli,
- 1/2 pomidora,
- garść liści szpinaku,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżka sera feta
- łyżka posiekanej bazylii
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, pomidora, szpinak i podsmażaj całość przez około 2 minuty. Następnie warzywa przełóż na talerz.
Na patelnię wlej roztrzepane jajka, przyprawione solą i pieprzem.
Smaż omlet przez około 3 minuty, po czym przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty.
Przełóż omlet na talerz, ułóż na wierzchu warzywa, fetę oraz posiekaną bazylię.
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 białka jajek,
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pasterek boczku
- szczypta soli
- szczypta chilli
- pieprz
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszaj jajka, białka jajek, sól, chilli i czarny pieprz. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojony boczek. Masę jajeczną przelej na rozgrzaną patelnię z boczkiem. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj awokado i smaż jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż jajecznicę na talerz.
Jajecznicę możesz też podawać z łódkach zrobionych z awokado przeciętego na pół.
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej kokosowy (do smażenia)
Przygotowanie:
Wymieszaj jajka, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę kokosową z sodą i solą. Powoli dodaj mąkę kokosową do pozostałych składników i mieszaj do całkowitego połączenia.
Następnie wlej ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, po czym przewróć placki na drugą stronę i smaż przez dodatkowe 2 minuty.
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 ugotowane jajka,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- ogórek kiszony,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka otrębów pszennych,
- dowolne warzywa pokrojone w słupki (np. marchewka, seler naciowy)
Przygotowanie:
Odsącz z wody tuńczyka i wraz z ugotowanymi jajami przełóż do miski. Dodaj starty ogórek kiszony, a całość dopraw solą i pierzem. Zjedz ze świeżymi warzywami.