Ten przepis obiegł internet w naprawdę szybkim tempie. Na początku dla wielu pasjonatów aktywności fizycznej wydawało się to być dosyć paradoksalne. Niejednokrotnie osobiście słyszałam pytania typu 'Ziemniak w cieście? Żartujesz chyba!', a jednak nic bardziej mylnego. Batat w fit wypiekach jest naprawdę mało wyczuwalny. Do tego całość smakuje jak tradycyjny blok czekoladowy.
Składniki:
-2 średniej wielkości bataty
-2 garście daktyli
-3 jajka
-1/2 szklanki kakao
-2 łyżki oleju kokosowego
-4 łyżki mąki kokosowej
-3 łyżki miodu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-orzeszki ziemne (według uznania)
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy i kroimy na kawałki. Następnie gotujemy je do momentu aż będą miękkie. W między czasie moczymy daktyle we wrzątku przez około 15 minut. Kolejno blendujemy wszystkie składniki aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy. Ciasto pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia i gotowe!
Kolejną fit słodką propozycją jest czekoladowy pudding z batatów. Jeżeli lubicie wszystko co słodkie i zdrowe, a swoją kalorycznością nie wystraszy waszej diety to ten przepis będzie dla wielu z was nowym ulubionym przysmakiem. Koniecznie wypróbujcie go w kuchni!
Składniki:
-2 łyżki oleju kokosowego
-4 miękki daktyle
-łyżka ekstraktu z wanilii
-szczypta soli morskiej
- 1/4 szklanki kakao
-1 duży batat
Przygotowanie:
Batata pieczemy przez około 35 minut w 200 stopniach ( razem ze skórką) . Po ostudzeniu należy wydrążyć z niego miąższ. Następnie przekładamy go do miski i miksujemy z resztą składników na gładki krem. Górę ozdabiamy wedle uznania.
Jeżeli znudziły ci się tradycyjne zupy w których to ziemniak jest tylko dodatkiem, to ten przepis zdecydowanie przypadnie tobie do gustu. Jest nie tylko niezwykle prosty w wykonaniu, ale i również wyjątkowo smaczny. Jeżeli podobnie jak ja lubicie bawić się dietą w kuchni to koniecznie musicie spróbować tego przysmaku!
Składniki:
-1 łyżka oliwy
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-500 g batatów (jeden duży)
-3 i 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Na początek w garnku na oliwie z oliwek należy zeszklić cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek (całość dusimy razem przez chwilę), pokrojonego w kostkę batata i doprawiamy go solą. Smażymy co chwilę mieszając przez około 5 minut, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około minutę. Następnie wlewamy gorący bulion i czekamy aż do momentu zagotowania. Całość gotujemy około 15 minut ( aż bataty staną się miękkie). Ostatecznie wszystkie składniki miksujemy na krem. Podajemy z ricottą doprawioną skórką z limonki i kolendrą.
Nasza kolejna propozycja to placki z batatów z piekarnika. Ta alternatywa jest zdecydowanie świetnym pomysłem dla osób, które kochają placki ziemniaczane smażone na głębokim oleju. Sprawdzą się świetnie nie tylko jako szybka przekąska, ale również jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Jeżeli nie macie uczulenia na gluten to podobnie jak ja pokochacie ten przepis. Osobiście polecam przed treningiem dodadzą wam naprawdę dużo energii!
Składniki:
-2 duże ziemniaki (około kilogram)
-1 duża cebula
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżka oliwy z oliwek
-przyprawy wedle uznania ( pieprz, sól oraz słodka papryka)
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Na początek należy obrać ziemniaki i cebulę. Następnie oba te składniki mielimy w maszynce. Gotową masę mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie nakładamy naszą masę łyżką na kształt koła.
Ostatnia nasza propozycja zdecydowanie umili wam każdy posiłek. Jest to doskonały zamiennik tradycyjnych frytek. W dodatku ich smak według mnie jest znacznie lepszy. Jeżeli nigdy wcześniej nie próbowałyście frytek z batata to dzisiejszy obiad będzie do tego świetną okazją!
Składniki:
- 3 duże bataty
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego.
- szczypta soli morskiej
- ulubione przyprawy np.: ( papryka słodka, kminek mielony i majeranek)
Sos:
-4 łyżki jogurtu greckiego
- główka posiekanego czosnku
Przygotowanie:
Bataty obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż. Następnie gotowe frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą lub olejem kokosowym i przyprawiamy. Całość pieczemy około 25/30 minut w 200 stopniach.