Fit oreo w białej czekoladzie. Niemożliwe? A jednak! Ten świetny przepis znalazłam na instagramie Pauliny Mogilnickiej. Według mnie jest to idealny zamiennik tego przysmaku. Nie jesteśmy wręcz w stanie odczuć różnicy między tradycyjna wersją, a fit zamiennikiem.
Składniki:
Ciastko:
-1 jajko
-2 łyżki oleju kokosowego
-łyżka kakao
-2 łyżki odżywki białkowej
-5-6 łyżek mąki ryżowej
-pół łyżeczki proszku dopieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystko dokładnie zagniatamy, mąkę dodajemy stopniowo, ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i pieczemy około 10 min w 180 stopniach
Krem:
-3 łyżki oleju kokosowego
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1-2 łyżki mąki kokosowej
- słodzik wedle uznania (można pominąć)
Sposób przygotowania:
Olej rozpuszczamy, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąki aż do uzyskania gęstej konsystencji. Kolejno przekładamy ciastka i wkładamy do zamrażalnika na 10 min
Biała czekolada:
-4 łyżki odżywki białkowej (tu jej raczej nie da się zastąpić)
-4 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Olej rozpuszczamy, mieszamy z odżywką. Następnie oblewamy ciastka. Nasze gotowe fit słodycze umieszczamy na chwilę w zamrażalce. ( całość przechowujemy w lodówce)
Kolejną propozycją, której warto poświecić swój wolny czas w kuchni zdecydowanie są fit michałki. Ich wykonanie jest łatwe i przyjemnie, a składem zaszokują na pewno wiele innych fit blogerek.
Składniki:
-1 łyżka stałego oleju kokosowego
-2 łyżki masła orzechowego
-mała garść posiekanych orzechów ziemnych
-4 łyżeczki jogurtu lub serka naturalnego
-2 łyżki odżywki białkowej (można zamienić na mąkę kokosową i słodzidło)
-trochę soli
-około 4 łyżki mąki kokosowej
Przygotowanie:
Olej rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać z jogurtem, orzechami, solą i odżywką, stopniowo dodawać mąki do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Przełożyć do pudełka wyłożonego folią aluminiową. Następnie włożyć do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie pokroić, oblać czekoladą
Polewa:
-4 łyżki oleju kokosowego
-4 płaskie łyżki odżywki białkowej
Przygotowanie:
Olej rozpuścić i wymieszać z odżywką. Następnie oblewamy polewą batoniki. Wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika. Smacznego!
Fit batoniki są świetną alternatywą dla osób, które kochają krówki. Tym razem macie okazję skosztować tego przysmaku w wersji fit. Koniecznie przetestujcie w kuchni i zaskoczcie swoich znajomych!
Składniki:
-miarka odżywki białkowej (25 g)
-miarka mąki owsianej (30 g)
-miarka mąki kokosowej (30 g)
-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-woda
Przygotowanie:
Mąkę, odżywkę, masło i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę, żeby uzyskać plastyczną konsystencję . Następnie przekładamy do pojemnika wyłożonego folią aluminiową. Całość umieszczamy na kilkanaście minut do zamrażalnika lub kilka godzin do lodówki. Kroimy w prostokąciki i jemy!
Kolejnym przepisem wartym uwagi jest fit rafaello. Ten przepis to idealna propozycją na szybka przekąskę do porannej kawy.
Składniki:
-dwa woreczki kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka lub wody
- 30 g odżywki białkowej (można zastąpić innym słodziłem)
-3/4 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy tak długo, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Pod koniec dodajemy odżywkę (lub inne słodzidło) oraz wiórki. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ostatecznie formujemy nasze kulki i obtaczamy w wiórkach. Umieszczamy w lodówce