O tym, że zielona herbata jest pomocna przy odchudzaniu, mówi się od dawna. Badania naukowe potwierdziły, że jej picie podczas spożywania tłustych potraw ma bezpośredni wpływ na naszą wagę. Taki napar spowalnia przyswajanie tłuszczu, ale także przyspiesza jego zużycie, jako środka energii.
Zieloną herbatę warto popijać z sokiem z cytryny, który jest źródłem odmładzającej i zapewniającej promienną cerę witaminy C. Ponadto doskonale podkręca on nasz metabolizm, oczyszcza z toksyn i sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu pH, ponieważ zmniejsza ogólną kwasowość organizmu. Ponadto dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie i wpływa regulująco na układ pokarmowy.
Gwiazdy pokochały tzw. kuloodporną kawę nie bez przyczyny! Połączenie czarnej kawy z dodatkiem oleju kokosowego i rozgrzewających przypraw ma niesamowite właściwości. Kawa ta dodaje nam energii, działa odmładzająco, zapewnia dobre samopoczucie i pomaga schudnąć! Jest najlepszym spalaczem tłuszczu.
Warto wiedzieć, że dodatek tłuszczu do kawy hamuje apetyt i pomaga zapanować nad napadami głodu, co jest szczególnie istotne na diecie odchudzającej. Skutecznie podkręca też przemianę materii i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.
Pierś z kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników diety chcących zdrowo się odżywiać i zainteresowanych budowaniem masy mięśniowej. Faktycznie, kalorie piersi z kurczaka sprawiają, że jest to zarówno pożywny, jak i mało tuczący posiłek.
100 gramów surowej piersi z kurczaka to około 99 kalorii, a w połączeniu z pieprzem Cayenne, który mocno podkręca metabolizm jest doskonałym posiłkiem, gdy chcemy zgubić zbędne kilogramy.
Ponadto przyprawa ta wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, łagodzi ból głowy, przeciwdziała zapaleniu stawów.
Jajka to doskonałe źródło białka, które świetnie zaspokaja apetyt, syci na długi czas i pomaga zadbać o szczupłą sylwetkę. Jeżeli zjemy je ze szpinakiem, zyskamy podwójnie - w jego liściach znajdują się tylakoidy, które hamują rozkładanie się tłuszczów w jelitach.
Ponadto szpinak jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek.
Owsianka jest jednym z najpopularniejszych śniadań i nic dziwnego - to samo zdrowie. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą ilość węglowodanów złożonych, co jest idealnym paliwem dla naszego organizmu rano. Jedząc owsiankę jako pierwszy posiłek podkręcamy nasz metabolizm, co nie tylko powoduje że szybciej się budzimy i mamy więcej energii do działania, ale również wszystkie reakcje zachodzące w naszym organizmie (np. trawienie) zachodzą szybciej i sprawniej.
Płatki owsiane najlepiej jest zjadać z dodatkiem cynamonu. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Ta rozgrzewająca przyprawa skutecznie hamuje apetyt, a dzięki zawartości chromu pomaga w walce z pokusą sięgnięcia po słodkie przekąski. Wspomaga także proces trawienia i jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.