Wrapy i pizza w wersji fit. Poznaj te i inne przepisy, które pomogą wam w utrzymaniu formy przez cały rok

Wiele osób kocha tradycyjne fast foody. Ja osobiście zawsze na swój cheat meal wybierałam właśnie te alternatywę. Ostatnio w internecie odnalazłam kilka przepisów, które sprawiły, że moja dieta stała się znacznie przyjemniejsza. Teraz pilnowanie makroskładników nie sprawia dla mnie najmniejszych problemów.
Fit wrap Fit wrap pl.pinterest.com

Domowa tortilla

Jeżeli nie potrafisz żyć bez tradycyjnych kebabów ten przepis na domową tortillę pomoże dla wielu z was. Zdrowszy zamiennik zawiera znacznie mniej kalorii. Jego wykonanie zajmuje naprawdę kilka minut, a w smaku  niczym nie różni się od tradycyjnego. Jeżeli do tej pory kebab był twoim największym problemem w drodze po wymarzoną sylwetkę, to ten przepis zdecydowanie ci pomoże. 

Składniki:

-2 szklanki mąki (mieszanka mąki żytniej, pszennej i orkiszowej)
-3/4 szklanki ciepłej wody
-pół łyżeczki soli
-łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy razem z solą. W międzyczasie stopniowo dodajemy wody i ugniatamy ciasto. Powinno stać się ono elastyczne. Na sam koniec dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Naszą masę dzielimy na kilka równych części. Ciasto formujemy na kształt koła. Nasz gotowy placek kładziemy na mocno rozgrzanej suchej patelni. Kiedy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przekładamy je na drugą stronę i gotowe!

Fit pizza Fit pizza pl.pinterest.com

Pizza w wersji fit

Ten przepis jest zdecydowanie jednym z najlepszych. Powstał w mojej własnej kuchni z miłości do pizzy. Wielu moich znajomych patrząc na składniki spodu tego ciasta nie mogło uwierzyć, że jest ono w stanie się upiec. A jednak! Wielokrotnie słyszałam, że po skosztowaniu tego zdrowego zamiennika już nigdy nie zjedzą tradycyjnej pizzy bo ta wersja w smaku jest znacznie lepsza. Czy podzielacie ich zdanie? Wypróbujcie sami!

Składniki na spód ciasta: 

-50g płatków owsianych górskich

-60g mąki żytniej razowej

-100g jogurtu naturalnego

-2 jajka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jedyne 10minut w 200 stopniach. Górę pizzy komponujemy wedle własnego uznania. Polecam: ser mozzarella, kukurydzę, rukole, pieczarki, paprykę i kurczaka.  

Fit bułki Fit bułki pl.pinterest.com

Fit bułki twarogowe

Ten przepis jest świetnym zamiennikiem tradycyjnych bułek. Wykonanie ich zajmie wam kilka minut, a w smaku są znacznie lepsze niż te tradycyjnie. Bułki twarogowe są świetną alternatywą również dla osób, które mają dietę wysokobiałkową, ponieważ przepis ten zawiera aż 17g białka. Idealnie nadadzą się na kolacje kiedy to potrzebujemy wolno wchłaniającego się białka jakim jest kazeina.

Składniki:

-kostka twarogu (mielonego 200g)

- 1/2 szklanki otrębów pszennych

-1 jajko

- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-ulubione przyprawy

- 2 łyżeczki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy kulki w kształcie bułeczek. Całość pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Fit kotleciki Fit kotleciki pl.pinterest.com

Fit kotleciki z kurczaka i cukini

Ten przepis to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji dla osób aktywnych, które w swoim jadłospisie prawie każdego dnia używają piersi z kurczaka. Wykonanie ich jest dziecinnie proste, a cieszyć możemy się nimi przez naprawdę długi czas. Jeżeli znudziła wam się tradycyjna wersja gotowanego/smażonego kurczaka to ten przepis podbije wasze podniebienia.

Składniki:

-2 piersi z kurczaka

-1/3 czerwonej papryki

-1/3 żółtej papryki

 - 3 plastry cukinii

-natka pietruszki

-1 jajko

-1 łyżka kaszy manny

-ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Mięso dzień wcześniej kroimy na kawałki i marynujemy w soli, czosnku ( i innych ulubionych przyprawach). Kawałki mięsa siekamy bardzo drobno lub mielimy je w maszynce. Paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy.Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy jajko oraz kasze manną. Formujemy kotleciki i smażymy. Smacznego!

Wytrawne gofry szpinakowe Wytrawne gofry szpinakowe pl.pinterest.com

Wytrawne gofry szpinakowe

Lubicie tradycyjną wersje gofrów? Ten przepis może i nie jest dokładnym odzwierciedleniem dla słodkiego przysmaku, ale zdecydowanie jest świetnym pomysłem, który może pomóc wam w zmianie nawyków żywieniowych. Na pewno znajdą się też tacy, którzy nigdy w życiu nie słyszeli o tym, że gofry można jeść na dwa sposoby: słodki oraz wytrawny. Specjalnie dla nich wychodzimy z pomocną dłonią.

Składniki:

-150g mąki orkiszowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka bazylii
- 3 kostki mrożonego szpinaku
-150ml mleka roślinnego
-50ml oleju rzepakowego rafinowanego (nie wielką ilość pozostawiamy do zwilżenia gofrownicy)
-2 jajka

Sposób przygotowania:

Do blendera wlewamy mleko roślinne, olej i jajka. Wszystkie składniki miksujemy. Następnie do masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szpinak (wcześniej roztapiamy go w mikrofali)  i przyprawy. Ponownie miksujemy. Kolejno przelewamy ciasto do miski i odstawiamy je na kilka minut. Następnie gotową masę umieszczamy we wcześniej rozgrzanej gofrownicy lub wylewamy je na suchą bardzo dobrze rozgrzana patelnie. Smacznego!