Kochasz tradycyjny sernik? Specjalnie dla was znalazłyśmy przepisy na fit serniki bez grama cukru!

Fit blogerka- Paulina Mogilnicka (@paulina.mogilnicka) jest zdecydowanie najlepszą, jeżeli chodzi o pieczenie serników! W swoich postach często podkreśla, że właśnie to ciasto jest jej ulubionym. Tak właśnie powstały świetne przepisy na fit serniki bez grama cukru jak i również inne twarogowe propozycje! Każdy z nas ma takie dni w których po prostu potrzebuje zjeść coś słodkiego. Te przepisy zdecydowanie wam wtedy pomogą!
Fit serniki Fit serniki www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

Kochasz tradycyjny sernik? Specjalnie dla was znalazłyśmy przepisy na fit serniki bez grama cukru!

Fit blogerka- Paulina Mogilnicka (@paulina.mogilnicka) jest zdecydowanie najlepszą, jeżeli chodzi o pieczenie serników! W swoich postach często podkreśla, że właśnie to ciasto jest jej ulubionym. Tak właśnie powstały świetne przepisy na fit serniki bez grama cukru jak i również inne twarogowe propozycje! Każdy z nas ma takie dni w których po prostu potrzebuje zjeść coś słodkiego. Te przepisy zdecydowanie wam wtedy pomogą!

Fit sernik malinowy Fit sernik malinowy www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

Malinowy sernik na zimno

1. Malinowy sernik na zimno

Mimo zimowej aury w sklepach wciąż dostępne są maliny. Wychodząc na przeciw wszystkim innym blogerkom, których większość przepisów w tym okresie składa się z dyni, Paulina stworzyła zupełnie coś innego! Ten przepis estetyką podbił moje serce!

Składniki:

Spód:

-puszka czerwonej fasoli
-dojrzały banan
-2 jajka
-2 łyżki kakao
-3 łyżki odżywki białkowej (można zamienić np. na miód, ksylitol itp.)
-łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:

-kostka twarogu 250 g
-duży jogurt grecki lub naturalny 400 g
-4 łyżeczki żelatyny
-ksylitol (według smaku)

Masa malinowa:

-3/4 szklanki malin świeżych lub mrożonych + garść do dekoracji
-pół szklanki wrzącej wody
-3 łyżeczki żelatyny
-5 łyżek jogurtu naturalnego (możecie pominąć)
-łyżka ksylitolu

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki razem blendujemy. Następnie przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Ser:

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Następnie studzimy. Pozostałe składniki blendujemy. Na końcu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wcześniej ostudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż zgęstnieje.

Masa malinowa:

3/4 szklanki malin blendujemy z jogurtem. Następnie żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kiedy wystygnie dodajemy ją do musu malinowego i polewamy wierzch ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce aż do momentu zastygnięcia.

Sernik potrójnie czekoladowy Sernik potrójnie czekoladowy www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

Sernik potrójnie czekoladowy

2. Sernik potrójnie czekoladowy

Jeżeli kochasz serniki i czekoladę ten przepis jest właśnie dla ciebie! Doskonałe połączenie tych dwóch składników sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją!

Składniki:

Spód:

-1 jajko
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-3/4 szklanki mąki ryżowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3 łyżki ksylitolu

Ser:

-500 g twarogu półtłustego
-250 g jogurtu greckiego
-2 jajka
-4 łyżki kakao
-4 łyżki ksylitolu

Góra:

-50 g dobrej gorzkiej czekolady
-2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Spód:

Wszystko dokładnie zgniatamy. Następnie gotowym ciastem wylepiamy spód foremki. Wstawiamy je 5 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach.

Ser:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujemy. Następnie wylewamy na wcześniej podpieczony spód ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Sernik należy dobrze wystudzić (najlepiej całą noc).

Góra:

Wszystkie składniki rozpuszczamy razem. Następnie polewamy wystudzony sernik.

Sernik na zimno Sernik na zimno www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

Sernik na zimno

3. Sernik na zimno

Ten przepis to idealna propozycja nie tylko na lato. Świetnie sprawdzi się  podczas jesiennych spotkań przy kawie z przyjaciółką. Naprawdę gorąco polecam ten przepis! Przetestowałam go we własnej kuchni!

Składniki:

Spód:

-puszka czerwonej fasoli
-dojrzały banan
-2 jajka
-2 łyżki kakao
-3 łyżki odżywki białkowej (można zamienić np. na miód, ksylitol itp.)
-łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:

-kostka twarogu 250 g
-duży jogurt grecki
-4 łyżeczki żelatyny
-ksylitol (według smaku)

Góra:

-2 brzoskwinie
-pół szklanki wrzącej wody
-3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki razem blendujemy. Następnie przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Ser:

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Następnie studzimy. Pozostałe składniki blendujemy. Na końcu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wcześniej ostudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż zgęstnieje.

Góra:

Brzoskwinie obieramy ze skórek. Następnie je bledujemy i rozpuszczamy w wodzie. Studzimy i dodajemy do musu. Całość wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki aż do zastygnięcia. Smacznego!

Sernik śniadaniowy Sernik śniadaniowy www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

Sernik śniadaniowy

4. Sernik śniadaniowy

Brak pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Ta propozycja na pewno przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

-2 jajka
-200 g twarogu
-2 łyżki ksylitolu
-łyżka mąki kokosowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Twaróg miksujemy z żółtkami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy je z twarogiem. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę kokosową i jeszcze raz mieszamy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. ( masę możemy upiec np. w silikonowej foremce rozmiar około 22cm )