Fit blogerka- Paulina Mogilnicka (@paulina.mogilnicka) jest zdecydowanie najlepszą, jeżeli chodzi o pieczenie serników! W swoich postach często podkreśla, że właśnie to ciasto jest jej ulubionym. Tak właśnie powstały świetne przepisy na fit serniki bez grama cukru jak i również inne twarogowe propozycje! Każdy z nas ma takie dni w których po prostu potrzebuje zjeść coś słodkiego. Te przepisy zdecydowanie wam wtedy pomogą!
1. Malinowy sernik na zimno
Mimo zimowej aury w sklepach wciąż dostępne są maliny. Wychodząc na przeciw wszystkim innym blogerkom, których większość przepisów w tym okresie składa się z dyni, Paulina stworzyła zupełnie coś innego! Ten przepis estetyką podbił moje serce!
Składniki:
Spód:
-puszka czerwonej fasoli
-dojrzały banan
-2 jajka
-2 łyżki kakao
-3 łyżki odżywki białkowej (można zamienić np. na miód, ksylitol itp.)
-łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
-kostka twarogu 250 g
-duży jogurt grecki lub naturalny 400 g
-4 łyżeczki żelatyny
-ksylitol (według smaku)
Masa malinowa:
-3/4 szklanki malin świeżych lub mrożonych + garść do dekoracji
-pół szklanki wrzącej wody
-3 łyżeczki żelatyny
-5 łyżek jogurtu naturalnego (możecie pominąć)
-łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki razem blendujemy. Następnie przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Ser:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Następnie studzimy. Pozostałe składniki blendujemy. Na końcu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wcześniej ostudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż zgęstnieje.
Masa malinowa:
3/4 szklanki malin blendujemy z jogurtem. Następnie żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kiedy wystygnie dodajemy ją do musu malinowego i polewamy wierzch ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce aż do momentu zastygnięcia.
2. Sernik potrójnie czekoladowy
Jeżeli kochasz serniki i czekoladę ten przepis jest właśnie dla ciebie! Doskonałe połączenie tych dwóch składników sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją!
Składniki:
Spód:
-1 jajko
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-3/4 szklanki mąki ryżowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3 łyżki ksylitolu
Ser:
-500 g twarogu półtłustego
-250 g jogurtu greckiego
-2 jajka
-4 łyżki kakao
-4 łyżki ksylitolu
Góra:
-50 g dobrej gorzkiej czekolady
-2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Spód:
Wszystko dokładnie zgniatamy. Następnie gotowym ciastem wylepiamy spód foremki. Wstawiamy je 5 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach.
Ser:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujemy. Następnie wylewamy na wcześniej podpieczony spód ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Sernik należy dobrze wystudzić (najlepiej całą noc).
Góra:
Wszystkie składniki rozpuszczamy razem. Następnie polewamy wystudzony sernik.
3. Sernik na zimno
Ten przepis to idealna propozycja nie tylko na lato. Świetnie sprawdzi się podczas jesiennych spotkań przy kawie z przyjaciółką. Naprawdę gorąco polecam ten przepis! Przetestowałam go we własnej kuchni!
Składniki:
Spód:
-puszka czerwonej fasoli
-dojrzały banan
-2 jajka
-2 łyżki kakao
-3 łyżki odżywki białkowej (można zamienić np. na miód, ksylitol itp.)
-łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
-kostka twarogu 250 g
-duży jogurt grecki
-4 łyżeczki żelatyny
-ksylitol (według smaku)
Góra:
-2 brzoskwinie
-pół szklanki wrzącej wody
-3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki razem blendujemy. Następnie przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem foremki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Ser:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Następnie studzimy. Pozostałe składniki blendujemy. Na końcu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wcześniej ostudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż zgęstnieje.
Góra:
Brzoskwinie obieramy ze skórek. Następnie je bledujemy i rozpuszczamy w wodzie. Studzimy i dodajemy do musu. Całość wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki aż do zastygnięcia. Smacznego!
4. Sernik śniadaniowy
Brak pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Ta propozycja na pewno przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
-2 jajka
-200 g twarogu
-2 łyżki ksylitolu
-łyżka mąki kokosowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy z żółtkami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy je z twarogiem. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę kokosową i jeszcze raz mieszamy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. ( masę możemy upiec np. w silikonowej foremce rozmiar około 22cm )