Lubisz masło orzechowe? Świetnie się składa, bo jeżeli sięgasz po naturalny, organiczny produkt bez dodatku soli, cukru czy oleju, dostarczasz swojemu organizmowi wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim wzbogacasz dietę o tłuszcze nienasycone. Mamy dla ciebie kilka fit propozycji z masłem orzechowym w roli głównej, by dobrze zacząć dzień!
Domowe gofry z bananem i masłem orzechowym
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki mąki jaglanej,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- masło orzechowe,
- banan pokrojony w plasterki
Przygotowanie:
Gofrownicę smarujemy cienką warstwą tłuszczu i rozgrzewamy. Mąkę jaglaną, ksylitol i jajka i wodę gazowaną miksujemy na gładką masę. Następnie wylewamy ją do gofrownicy i zapiekamy przez około 3 minuty.
Gorące gofry smarujemy masłem orzechowym i układamy na nich plasterki banana.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g otrębów
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka roślinnego
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Siemię lniane, jajko, otręby, ksylitol, mąkę, mleko i wanilię zmieszaj razem. Całość odstaw na kilka minut. Po tym czasie ubijamy białko dodając szczyptę soli. Następnie ubite białko dodajemy do uprzednio przygotowanej masy. Delikatnie łączymy. Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu lub też możemy dodać na patelnię odrobinę oleju kokosowego.
Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym i ozdób świeżymi owocami.
Składniki:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta soli
- masło orzechowe, świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy zalać mlekiem, dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i gotować na małym ogniu. Pamiętajmy, by co jakiś czas mieszać owsiankę. Gotujemy ją przez około 6 minut.
Gotową owsiankę przelewamy do miski, a następnie posypujemy posiekanymi orzechami.
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- masło orzechowe,
- 1 banan,
- łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj warstwą masła orzechowego. Następnie połóż na kanapkę plasterki banana i posyp nasionami chia. Gotowe!