Jesienny detoks. Oczyść swój organizm przed zimą

Początek jesieni śmiało można uznać za jeden z najlepszych okresów w roku do przeprowadzenia detoksu. Dlaczego? Powodów jest kilka , a najistotniejsze to: obfitość warzyw i owoców sezonowych oraz konieczność podreperowania kondycji organizmu przed "sezonem grypowo-przeziębieniowym". Warto zainwestować w uzdrawiającą moc detoksu, zanim wybierzemy drogę na skróty, tj. do apteki.
. . Fotolia

Jesienny detoks. Oczyść swój organizm przed zimą

Początek jesieni śmiało można uznać za jeden z najlepszych okresów w roku do przeprowadzenia detoksu. Dlaczego? Powodów jest kilka , a najistotniejsze to: obfitość warzyw i owoców sezonowych oraz konieczność podreperowania kondycji organizmu przed "sezonem grypowo-przeziębieniowym". Warto postawić na uzdrawiającą moc detoksu, zanim wybierzemy drogę na skróty, czyli do apteki.

Detoks jest bardzo modny, niestety, zbyt często, dieta oczyszczająca kojarzona jest tylko z odchudzaniem. Rzeczywiście, może ona przynieść taki efekt, ale nie jest on celem detoksu. Jeśli "uzbierało" się nam nieco ponadnormatywnych kilogramów, detoks może pomóc nam w pozbyciu się ich, jednak dieta wzbogacona o składniki, które oczyszczają organizm ze złogów toksyn, jest cenna z powodów bardziej istotnych.

. . Fotolia

Dlaczego warto przeprowadzić detoks?

Organizm obciążony toksynami nie może prawidłowo funkcjonować. Cierpi przede wszystkim układ pokarmowy, zwalnia się metabolizm - i tu koło się zamyka - słaba przemiana materii oznacza więcej toksyn, tycie i zwiększoną podatność na choroby cywilizacyjne.

Czy detoks tylko w wydaniu ascetycznym może przynieść pozytywne zmiany? Jeśli na taką formę detoksu się decydujemy, powinniśmy zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka, którzy będą w stanie indywidualnie pokierować taką dietą oczyszczającą. Za mało urozmaicona czy stosowana zbyt długo dieta oczyszczająca, może przynieść więcej skutków negatywnych niż pozytywów.

Jeśli interesuje nas detoks, który ma wspomóc organizm w sprawniejszym działaniu - m.in. poprawie metabolizmu, a tym samym łagodnym oczyszczaniu, możemy wprowadzić do codziennej diety więcej zdrowych produktów i stosować je regularnie, przynajmniej przez kilkanaście dni. Skupiając się na pożywieniu, nie zapominajmy jednocześnie o właściwym nawodnieniu organizmu. Bez tego o skutecznym detoksie nie może być mowy. Jesienią zwiększmy udział herbatek ziołowych i owocowych (oczywiście niesłodzonych), herbaty zielonej, czystka - zamiast kolejnych filiżanek kawy.

. . Fotolia

Jesienne hity detoksykacji

W jesiennym, detoksykującym menu mogą się znaleźć m.in.: jabłka, buraki, dynia, kapusta, czosnek czy kasza jaglana.

Co prawda detoks powinien opierać się głównie na surowych składnikach, jednak mając na uwadze jesienną aurę, możemy sobie pozwolić również na dania ciepłe (gotowane, pieczone). Jabłka, czosnek, buraki, kapusta? Tu pomysłów na wersję "na surowo" może być wiele. Surówki, barszcz kiszony, smoothies, to prosty i skuteczny sposób na detoks - pod jednym warunkiem. Musimy je spożywać regularnie i urozmaicać ciepłymi posiłkami, aby nie spowodować problemów trawiennych.

Dlaczego jabłka? Są bogate w witaminy i minerały, m.in.: witaminę C i witaminy z grupy  B, żelazo, wapń, fosfor. Pektyny wspierają metabolizm, spożywając jabłka, oczyszczamy jelita. Buraki wspierają regenerację wątroby, zawierają sporo żelaza, potasu, magnezu, cynku, fosforu, sodu. Są "kopalnią" witaminy C, zawierają też witaminy z grupy B.

Jesienią i zimą spożywajmy barszcz kiszony, który jest esencją tych składników. Podobnie - rekomendowanym składnikiem diety jesiennej jest kapusta (szczególnie kiszona). Skutecznie neutralizuje zbędne produkty przemiany materii, jednocześnie wspierając odporność, m.in. dzięki witaminie C i probiotykom.

Czosnek święci triumfy jako naturalny antybiotyk. Jest również skuteczny w oczyszczaniu organizmu. Jesienią warto wprowadzić go do diety i przez co najmniej dwa tygodnie zjadać jeden ząbek. W ten sposób zintensyfikujemy działanie oczyszczających enzymów. Zwalczymy też infekcje. Za takie działanie czosnku odpowiadają m.in.: allicyny, związki flawonoidowe, witaminy - C, A oraz witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, kobalt czy chrom.

Prawdziwym hitem jesieni, który również wykazuje się właściwościami detoksykacyjnymi, jest dynia. Warto wybierać odmiany pomarańczowe (zawierają witaminę A, a w przeciwieństwie do marchwi, dynia jest bardziej odporna na działanie pestycydów). Jest łagodna, a zarazem skuteczna w oczyszczaniu i odżywianiu organizmu, można z niej wykonać wiele atrakcyjnych potraw. W dyni znajdziemy m.in.: witaminy A, E, C, K, B, potas, magnez, żelazo, wapń, selen i mangan, sporo błonnika i kukurbitacyny wykazujące działanie przeciwpasożytnicze.

Aby dieta oczyszczająca nie była zbyt monotonna, warto włączyć do niej kaszę jaglaną. Kasza ta zawiera m.in.: witaminy z grupy C, E, K, żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, fosfor, sód czy kwas foliowy. Jej szczególną właściwością jest odczyn zasadowy. Spożywając ją, odkwaszamy organizm. Kasza jaglana pomaga też w redukcji kataru.

. . Fotolia

Jesienny detoks - przykładowe oczyszczające menu

Śniadanie

Jaglanka (jaglana wersja owsianki).

Przygotowując ją, warto pamiętać o przepłukaniu kaszy wrzątkiem - pozbywamy się wówczas goryczki. Zjadamy np. z jabłkiem i bananem albo z suszonymi owocami, orzechami.

II śniadanie

Baton muesli (warto upiec samemu, jedna blaszka to kilkanaście batoników).

Przykładowy skład: kasza jaglana, mleko (może być roślinne), pestki dyni i słonecznika, żurawina suszona, wiórki kokosowe, kilka suszonych daktyli, dojrzały banan. Kaszę gotujemy, po przestudzeniu dodajemy resztę składników, wyrabiamy spoiste ciasto, pieczemy w formie wyłożonej papierem przez około 30 minut. Po przestudzeniu kroimy batony.

Obiad

Makaron z pesto dyniowym

Proste i szybkie pesto z pieczonej dyni, ulubionych orzechów, oliwy, z udziałem czosnku i przypraw (papryka, tymianek, pieprz). Wystarczy wszystkie składniki zblendować, by powstało apetyczne - kolorowe i aromatyczne pesto.

Podwieczorek

Budyń jaglany (doskonała alternatywa dla tradycyjnego budyniu)

Suchą kaszę mielimy w młynku do kawy, gotujemy z mlekiem, dodajemy ulubione owoce - dosładzamy syropem klonowym lub kilkoma daktylami.

Kolacja

Kanapka z marmoladą jabłkowo-dyniową

Potrzebujemy dynię, jabłka (po 50 dkg) środek żelujący, cukier. Owoce obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z suchymi składnikami, gotujemy i przekładamy do słoików.

Zobacz więcej: Wygodnadieta.pl 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.