Od lat toczy się spór masło czy margaryna? Zobacz co wybrać

Spór ten toczy się już od wielu lat na różnych płaszczyznach i jak na razie nie widać jego końca. W publikacjach naukowych, jak i w mediach możemy natknąć się na argumenty świadczące za słusznością wyboru zarówno masła, jak i margaryny. Co wybrać? Z czego zrezygnować? Odpowiem tak: w nadmiarze zarówno masło, jak i margaryna nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. W odpowiednich ilościach, przy założeniu że oba te produkty są dobrej jakości, ani jedno ani drugie nam nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Pamiętajcie, że tłuszcz jest niezastąpiony dla naszego organizmu, chociażby dlatego, iż istnieją witaminy niezbędne w naszej diecie, rozpuszczające się jedynie w tłuszczach.
cooking cooking pl.pinterest.com

Od lat toczy się spór masło czy margaryna? Zobacz co wybrać

Spór ten toczy się już od wielu lat na różnych płaszczyznach i jak na razie nie widać jego końca. W publikacjach naukowych, jak i w mediach możemy natknąć się na argumenty świadczące za słusznością wyboru zarówno masła, jak i margaryny. Co wybrać? Z czego zrezygnować? Odpowiem tak: w nadmiarze zarówno masło, jak i margaryna nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. W odpowiednich ilościach, przy założeniu że oba te produkty są dobrej jakości, ani jedno ani drugie nam nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Pamiętajcie, że tłuszcz jest niezastąpiony dla naszego organizmu, chociażby dlatego, iż istnieją witaminy niezbędne w naszej diecie, rozpuszczające się jedynie w tłuszczach. 

Jednym z najczęstszych żywieniowych błędów popełnianych przez większość z nas jest zbyt duży udział tłuszczów w diecie. Jeśli więc możemy zrezygnować z jakiegoś stałego, tłustego składnika codziennego jadłospisu, warto się na to zdecydować. Zbyt duży udział tłuszczów w diecie zwiększa ryzyko występowania chorób układu krwionośnego, pogarsza przemianę materii, obciąża wątrobę, jak również sprzyja cukrzycy typu II. Natomiast odpowiednia ilość tłuszczu w diecie, w większości pochodzenia roślinnego, to jeden z elementów dobrze zbilansowanego jadłospisu. Rezygnujmy więc z rozwagą ze smarowania kanapek masłem czy margaryną.

tłuszcze tłuszcze google.pl/imagres

Jak wybierać?

Masło dostarcza witamin A i E zawiera jednak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i sporo cholesterolu. Jeżeli mimo wszystko gdy nie możemy obejść się bez masła, warto wybierać to z "najwyższej półki", wolne np. od oleju palmowego. Kupujmy tylko masło z napisem "masło" na opakowaniu. Lodówki sklepowe są wypełnione produktami, które ze względu na niską jakość nie mogą być nazwane masłem i zgodnie z prawem są klasyfikowane jako "tłuszcz do smarowania". Na ich opakowaniach możemy znaleźć napisy typu "mix śmietankowy" czy "świeża osełka" .

tłuszcze tłuszcze google.pl/imagres

Czytaj skład

Jeżeli nie wyobrażamy sobie kromki chleba bez margaryny, wybierajmy tylko tę najlepszej jakości. Dobra margaryna ma niewątpliwą przewagę nad masłem pod względem wartości odżywczych. Zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a jeśli jest produkowana ze zdrowego oleju, może zawierać wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed chorobami układu krwionośnego i obniżają poziom "złego cholesterolu. Margaryny nie zawierają cholesterolu, a także często są wzbogacane w witaminy, zwłaszcza witaminę D, co jest szczególnie istotne dla niemalże wszystkich dorosłych. którzy często cierpią na jej niedobory. Margaryny gorszej jakości mogą zawierać izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powstają jako produkt uboczny przy utwardzaniu tłuszczów roślinnych. Mają one bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, a przede wszystkim układ krwionośny. Informacja o ich zawartości powinna znajdować się na opakowaniu. Wybierajmy więc tylko miękkie margaryny wolne od izomerów trans.

tłuszcze tłuszcze google.pl/imagres

Kaloryczność

Argumentem przemawiającym za wykreśleniem zarówno masła, jak i margaryny z codziennego menu, może być fakt, iż są to produkty stosunkowo wysokokaloryczne. Porcja masła, lub margaryny, wystarczająca do posmarowania jednej kromki chleba, dostarcza około 30-60 kcal. Oznacza to, że rezygnując ze smarowania chleba możemy oszczędzić na jednym śniadaniu około 100 kcal, a to niemało.

tłuszcze tłuszcze google.pl/imagres

Oleje roślinne

Zarówno masło, jak i margaryna, mają swoje zalety ale i wady. Może więc najlepszym wyborem na smarowidło kanapkowe mogłaby by być oliwa z oliwek lub olej rzepakowy? Zawierają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niewiele nasyconych oraz są źródłem przeciwutleniaczy. Oleje te są przy tym kaloryczne, dlatego powinny być również stosowane oszczędnie, jednak z pewnością pod względem składników odżywczych przewyższają zarówno masło, jak i margarynę. Pomyślcie o wszystkich "za" lub "przeciw" i nie zważając na radykalne opinie i osądy, postarajcie się wybrać z rozwagą najkorzystniejsze dla Was rozwiązanie.

Aneta Łańcuchowska
Aneta Łańcuchowska

Aneta Łańcuchowska - dyplomowany dietetyk, właścicielka Poradni dietetycznej "hälsa". Prowadzi bloga kulinarnego lookingforcooking.pl gdzie łączy dietetyczną "kuchnię" z unikalnym smakiem. Nagrała 3 sezony autorskiego programu telewizyjnego o gotowaniu, dietach i aktywności fizycznej
pt. "Pożegnanie z wagą". Jest autorką książki pt. "Zdrowe wody", zawierającą 70 receptur
na owocowo-warzywne wody smakowe, napary ziołowe oraz izotoniki.

Zobacz więcej na: halsa.pl i lookingforcooking.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.