Bataty, czyli słodkie ziemniaki, mają zaskakująco dużo właściwości. Wspomagają nie tylko nasz układ immunologiczny, a także regulują poziom glukozy we krwi, ułatwiają trawienie, zawierają dużo witamin, a nawet wpływają korzystnie na nasze stawy. Goszczą one na stałe w kuchni wielu sportowców. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Zobacz 5 przepisów z tym składnikiem w roli głównej od Ani Lewandowskiej i zainspiruj się!
Pasztet warzywny z batatów z suszonymi pomidorami
Składniki:
-1 seler wielkości pięści
-300 g batatów
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-3 łyżki siemienia lnianego
-1 ząbek czosnku
-1 cebula
-1 ziele angielskie
-1 pomidor
-3 łyżki oliwy z oliwek
-5 łyżek pestek słonecznika
-kilka kawałków suszonych pomidorów
-przyprawy
Przygotowanie:
Ugotuj warzywa oraz kaszę jaglaną. Wszystko zblenduj i dodaj przyprawy. Do środka włóż pestki słonecznika i kawałki pomidorów suszonych. Przełóż do foremki i na wierzch dodaj plastry pomidorów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
Pozostawiłam na chwilę w piekarniku.
Składniki:
-1 duży batat
-sól
-kolendra
-kurkuma
-pieprz kolorowy
-sezam
-oliwa
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój na frytki. Skrop oliwą i obtocz w mieszance z przypraw. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Posyp frytki sezamem i piecz jeszcze 5-10 minut.
Składniki:
-1 duży batat
-garść rodzynek (wcześniej moczone ok. 1 godziny)
-4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Batata przekrój na pół. Włóż do piekarnika na 50 min i piecz w 200 stopniach. Następnie zdejmij skorupkę z wierzchu (upieczoną cześć od góry) i posmaruj ziemniaki masłem orzechowym, dodając rodzynek. Piecz ok 5 minut w 150 stopniach.
Składniki:
-250 g-300 g batatów
-2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie - 1/3 szklanki)
-3 łyżki oleju kokosowego
-2 łyżki słodu
-4 łyżki mąki kokosowej
-cynamon
-kardamon
-proszek do pieczenia bezglutenowy
-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
-1/2 szklanki orzechów włoskich
-1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, włóż do miski i dodaj mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz ok. 30 min w 180 °C. W połowie pieczenia posyp ciasto wiórkami kokosowymi.
Składniki:
-450 g batatów - waga podana na surowo
-1 łyżka miodu
-100 g masła klarowanego Ghee
-550 g mąki gryczanej
-szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, wanilii (przyprawy do pierników)
-2 łyżki kakao
-50 g ksylitolu, erytrolu lub cukru kokosowego
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady (80 %)
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 łyżka miodu (opcjonalnie)
-cukier brzozowy, wiórki kokosowe lub herbata matcha
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i wrzuć je do robota kuchennego dokładając mąkę gryczaną, masło klarowane, szczyptę soli, przyprawy, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę miodu i cukier kokosowy.
Po wymieszaniu, ugniataj masę ręcznie i uformuj z niej kulę. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkuj i podsyp mąką gryczaną. Wytnij foremkami pierniki i piecz ok. 20 minut z termoobiegiem w 160 °C.
Polewa
W rondelku rozpuść czekoladę, miód i olej kokosowy. Polej pierniki, a następnie posyp je wybranymi dodatkami.