Są naturalnym przeciwutleniaczem i podnoszą odporność. 5 przepisów na dania z batatami w roli głównej od Ani Lewandowskiej

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, mają zaskakująco dużo właściwości. Wspomagają nie tylko nasz układ immunologiczny, a także regulują poziom glukozy we krwi, ułatwiają trawienie, zawierają dużo witamin, a nawet wpływają korzystnie na nasze stawy. Goszczą one na stałe w kuchni wielu sportowców. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Zobacz 5 przepisów z tym składnikiem w roli głównej od Ani Lewandowskiej i zainspiruj się!
bataty bataty www.instagram.com/annalewandowskahpba/

Są naturalnym przeciwutleniaczem i podnoszą odporność. 5 przepisów na dania z batatami w roli głównej od Ani Lewandowskiej

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, mają zaskakująco dużo właściwości. Wspomagają nie tylko nasz układ immunologiczny, a także regulują poziom glukozy we krwi, ułatwiają trawienie, zawierają dużo witamin, a nawet wpływają korzystnie na nasze stawy. Goszczą one na stałe w kuchni wielu sportowców. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Zobacz 5 przepisów z tym składnikiem w roli głównej od Ani Lewandowskiej i zainspiruj się!

Pasztet warzywny z batatów z suszonymi pomidorami

Składniki:

-1 seler wielkości pięści

-300 g batatów

-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

-3 łyżki siemienia lnianego

-1 ząbek czosnku

-1 cebula

-1 ziele angielskie

-1 pomidor

-3 łyżki oliwy z oliwek

-5 łyżek pestek słonecznika

-kilka kawałków suszonych pomidorów

-przyprawy

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa oraz kaszę jaglaną. Wszystko zblenduj i dodaj przyprawy. Do środka włóż pestki słonecznika i kawałki pomidorów suszonych. Przełóż do foremki i na wierzch dodaj plastry pomidorów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
Pozostawiłam na chwilę w piekarniku.

frytki z batatów frytki z batatów pl.pinterest.com

Frytki z batatów

Składniki:

-1 duży batat

-sól

-kolendra

-kurkuma

-pieprz kolorowy

-sezam

-oliwa

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój na frytki. Skrop oliwą i obtocz w mieszance z przypraw. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Posyp frytki sezamem i piecz jeszcze 5-10 minut.

batat pieczony batat pieczony hpba.pl

Pieczony batat z masłem orzechowym z migdałów z rodzynkami

Składniki:

-1 duży batat

-garść rodzynek (wcześniej moczone ok. 1 godziny)

-4 łyżki masła orzechowego 

Przygotowanie:

Batata przekrój na pół. Włóż do piekarnika na 50 min i piecz w 200 stopniach. Następnie zdejmij skorupkę z wierzchu (upieczoną cześć od góry) i posmaruj ziemniaki masłem orzechowym, dodając rodzynek. Piecz ok 5 minut w 150 stopniach.

ciasto z batatów ciasto z batatów pl.pinterest.com

Kokosowe ciasto z batatów

Składniki:

-250 g-300 g batatów

-2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie - 1/3 szklanki)

-3 łyżki oleju kokosowego

-2 łyżki słodu

-4 łyżki mąki kokosowej

-cynamon

-kardamon

-proszek do pieczenia bezglutenowy

-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

-1/2 szklanki orzechów włoskich

-1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce, włóż do miski i dodaj mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz ok. 30 min w 180 °C. W połowie pieczenia posyp ciasto wiórkami kokosowymi.

pierniki pierniki pl.pinterest.com

Pierniki ze słodkich ziemniaków

Składniki:

-450 g batatów - waga podana na surowo

-1 łyżka miodu

-100 g masła klarowanego Ghee

-550 g mąki gryczanej

-szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, wanilii (przyprawy do pierników)

-2 łyżki kakao

-50 g ksylitolu, erytrolu lub cukru kokosowego 

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

-1 tabliczka gorzkiej czekolady (80 %)
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 łyżka miodu (opcjonalnie)
-cukier brzozowy, wiórki kokosowe lub herbata matcha 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i wrzuć je do robota kuchennego dokładając mąkę gryczaną, masło klarowane, szczyptę soli, przyprawy, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę miodu i cukier kokosowy.

Po wymieszaniu, ugniataj masę ręcznie i uformuj z niej kulę. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.

Potem rozwałkuj i podsyp mąką gryczaną. Wytnij foremkami pierniki i piecz ok. 20 minut z termoobiegiem w 160 °C.

Polewa

W rondelku rozpuść czekoladę, miód i olej kokosowy. Polej pierniki, a następnie posyp je wybranymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.