Jak wszyscy wiemy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Masz dość monotonnych śniadań, brakuje Ci pomysłów? Mamy dla Ciebie 5 inspiracji od Ani Lewandowskiej na posiłki bogate w wartości odżywcze, które dodadzą Ci energii na resztę dnia.
Mus śniadaniowy
Składniki:
100 g płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki wiórków kokosowych
1 banan
2 łyżki syropu klonowego lub miód
2 łyżki nasion chia
200 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
garść wiórków do posypania
pół szklanki owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Płatki podgrzej na mleku kokosowym, dodaj nasiona chia oraz syrop klonowy, banan i wiórki kokosowe. Wymieszaj i przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce leśne.
Składniki:
1 szklanka ryżu, np. jaśminowego
1 szklanka mleka kokosowego
sok i skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki wanilii
1 łyżka cukru kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeże owoce
orzechy według uznania
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj z cukrem kokosowym, pod koniec gotowania dodaj mąkę i mleko roślinne. Zmiksuj na gładką masę, dodaj resztę składników. Kiedy masa wystygnie przełóż do szklanych pojemników, dodając na wierzch świeże owoce. Najlepiej przed jedzeniem schłodzić w lodówce.
Składniki:
2-3 jajka
150 g rozdrobnionych liści jarmużu
1/2 cebuli
1 marchewka
szczypta soli morskiej jodowanej
szczypta czarnego pieprzu
2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie wrzuć rozdrobnione liście jarmużu. Następnie podduś wraz z cebulą na tłuszczu pod przykryciem (ok. 5 minut). Marchewkę zetrzyj na tarce na średnich oczkach i dodaj na patelnię wraz z roztrzepanymi jajkami. Usmaż jajecznicę, a następnie przełóż na talerz i posyp pestkami słonecznika.
Składniki:
2 garści młodego szpinaku
1 jajko
1,5 szklanki mąki gryczanej
3-4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
szczypta przypraw: bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie szpinak i osusz. Zmiksuj wszystkie składniki, po czym smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
Składniki:
4 jajka
50 ml mleka roślinnego
garść młodych listków szpinaku
1 cebulka
pomidorki koktajlowe
orzechy pinii
ser feta pokruszony
1 awokado
olej kokosowy
szczypta soli i czarnego pieprzu
szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Do miski rozbij jajka, dodaj mleko i przyprawy. Dokładnie ubij trzepaczką. Umyj szpinak, i posiekaj drobno cebulę. Pół awokado pokrój dość drobno. Na rozgrzaną patelnię wlej jajka, po 30 sekundach dodaj szpinak i cebulkę oraz kilka przepołowionych pomidorków i pokruszony ser. Jak masa zacznie się ścinać, dodaj posiekane awokado. Złóż omlet na pół i zostaw na gazie jeszcze przez minutę pod przykryciem. Wyłóż na talerz, dodając drugą połowę awokado w plastrach oraz resztę pomidorków i orzeszki.