4 fit przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas meczu

Mecz to jeden z tych momentów, podczas których nasza dieta narażona jest na różne słodkie i słone pokusy. Co zrobić żeby w tym dniu nie podjadać? Wystarczy, że zamiast popularnych przekąsek zrobisz te w wersji fit. Nie tylko zawierają o wiele mniej kalorii, ale przede wszystkim są zdrowe. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się zawsze wtedy, kiedy gra nasza reprezentacja.
gło?wne gło?wne Aga Matracka

4 fit przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas meczu

Mecz to jeden z tych momentów, podczas których nasza dieta narażona jest na różne słodkie i słone pokusy. Co zrobić żeby w tym dniu nie podjadać? Wystarczy, że zamiast popularnych przekąsek zrobisz te w wersji fit. Nie tylko zawierają o wiele mniej kalorii, ale przede wszystkim są zdrowe. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się zawsze wtedy, kiedy gra nasza reprezentacja.

Frytki z batatów z guacamole 

To jedna z lepszych przekąsek, która zdecydowanie zaskoczy nasze kubki smakowe.

Co potrzebujesz:

bataty

oliwa z oliwek

przyprawy

awokado

jogurt grecki

Przygotowanie:

Bataty pokrój w paseczki tak żeby uzyskać kształt frytek. Włóż je do miski, polej oliwą dodaj ulubione przyprawy (np. tymianek i czosnek), Przełóż na blaszkę i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Kiedy frytki są w piekarniku przygotuj guacamole. W miseczce widelcem rozgnieć awokado, dodaj do niego odrobinę jogurtu greckiego, sól, pieprz i czosnek. Gotowe! :)

frytki z batato?w
Aga Matracka

pizza pizza Aga Matracka

Domowa pizza

Niektórzy rezygnują z przygotowania domowej pizzy na rzecz tej "kupnej", bo zrobienie zajmuje im dużo więcej czasu. Rzeczywiście tak jest, ale kiedy planujemy zrobić pizzę warto rozplanować sobie cały ten proces na poszczególne etapy. Poniżej możecie zobaczyć mój ulubiony przepis na pyszną domową pizzę. Dzięki temu, że zrobicie ją samodzielnie będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnej chemii i szkodliwych dodatków. 

Co potrzebujesz:

ciasto (3 średnie sztuki lub 2 duże)

250 gram mąki pszennej,
250 gram mąki pełnoziarnistej,
50 gram świeżych drożdży (można wykorzystać suche, ale w wypadku tego ciasta polecamy świeże)
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

sos

2 ząbki czosnku
passata pomidorowa lub pomidory z puszki
suszona bazylia i oregano
pieprz
sól

Przygotowanie: 

ciasto

Do dużej miski wsyp obie mąki. W ciepłej, nie gorącej wodzie rozpuść drożdże. Następnie dodaj do nich 6 łyżek mąki. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na około 10/12 minut. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość 3 krotnie.

Po upływie tego czasu, w misce z mąką zrób na środku wgłębienie i wlej do niego wcześniej przygotowany rozczyn. Dodaj sól. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Dodaj oliwę i ponownie wszystko wymieszaj.

Tak powstałe ciasto wyłóż na stolnicę (wcześniej wysyp na nią trochę mąki). Ciasto ugniataj przez około 10 minut lub do momentu, w którym będzie gładkie i elastyczne.

Włóż do miski i pod przykryciem zostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu (polecam łazienkę :))

Po godzinie podziel ciasto na 3 części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki, a boki zwiń do środka. 

sos

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wyciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidorową passatę, przyprawy, sól i pieprz. Żeby sos zgęstniał trzymaj patelnię na małym ogniu przez około 15 minut.

Na ciasto dodaj sos i startą mozzarellę. Dołóż ulubione dodatki i znowu posyp je odrobiną sera. Piecz w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut! 

chipsy chipsy Aga Matracka

Chipsy 

Jak dobrze wiemy chipsy kupione  w sklepie niestety zawierają bardzo dużo chemii, przez co są też bardzo kaloryczne. Nie przejmuj się, jeżeli masz ochotę na chipsy możesz zrobić je samodzielnie.

Co potrzebujesz:

ziemniaki

przyprawy

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaka w cienkie plasterki tak by kształtem przypominały chipsy. Posyp je ulubionymi przyprawami i piecz w temperaturze 250 stopni przez 3 minuty. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem fit chipsów. To samo możesz zrobić np. z buraka :)

warzywa z dipem warzywa z dipem Aga Matracka

Warzywa z dipem czosnkowym

Co potrzebujesz:

warzywa

jogurt grecki

czosnek

przyprawy

Przygotowanie:

Pokrój swoje ulubione warzywa w paseczki. Do miseczki dodaj jogurt grecki, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszaj. W tak powstałym dipie maczaj ulubione warzywa. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.