Słodycze na śniadanie? Jak najbardziej! Sycą na długo i zawierają wszystkie potrzebne mikroelementy. Dzięki nim przejdzie Ci ochota na batony i ciastka. Wypróbuj 5 przepisów Ewy Chodakowskiej na fit słodkości.
Figi z migdałami 209kcal
Składniki:
-figi surowe - 2 szt. 70 g
-jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki 60 g
-Płatki migdałowe - 2 łyżki 20 g
-cynamon mielony - 2 szczypty 2 g
Przygotowanie:
Jogurt zmiksuj z migdałami i cynamonem. Figę pokrój w plasterki i polej sosem.
Składniki:
-mak niebieski - łyżeczka 3 g
-płatki owsiane - 2 łyżki 20 g
-jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki 125 g
-miód pszczeli - 1/2 łyżeczki 7 g
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki.
Składniki:
-czarne jagody - średnia garść 100 g
-nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki 15 g
-Płatki migdałowe - 1 łyżka 10 g
-Woda - 1/3 szklanki 80 ml
-miód pszczeli - 1/2 łyżeczki 7 g
Przygotowanie:
Umyte owoce włóż do małego garnka. Zalej wodą i lekko podduś mieszając aby owoce nie przywarły do garnka. Kiedy powstanie mus dodaj nasiona, miód. Wymieszaj dobrze i przełóż do miseczki. Odstaw na 30 minut. Przed podaniem posyp migdałami.
Składniki:
-kefir, 2% tłuszczu - 3/4 szklanki 200 g
-truskawki - porcja (ok. 9-12 sztuk) 100 g
-orzechy nerkowca - 2 łyżki 20 g
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Składniki:
-nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki 15 g
-maliny - mała porcja 20 g
-jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki 125 g
-orzechy laskowe - 1 łyżka 10 g
-Woda - 1/3 szklanki 80 ml
Przygotowanie:
Nasiona zalej 1/3 szklanki ciepłej wody. Jogurt wymieszaj z malinami i mielonymi orzechami. Wszystkie składniki wymieszaj.