5 przepisów na fit desery z warzywami w roli głównej

Wszyscy wokół mówią nam, że należy jeść warzywa i starać się, aby stanowiły one dużą część naszych posiłków. Jak to jednak zrobić, skoro ochota na nie przechodzi już po samym ich wspomnieniu? A co jeśli sami możemy jeść je w nieograniczonych ilościach, ale w domu walczymy z dość mocnym i nieugiętym anty-warzywnym frontem? Na nic prośby i groźby, tu trzeba chwycić za cięższe działo - słodycze. Zdrowe i pyszne słodycze, których bazą będą. warzywa! Co więcej, nikt się nawet nie zorientuję, co rzeczywiście jest głównym składnikiem słodkości. Najważniejsze, że smakuje i szybko znika z talerza. A prawdy najlepiej nie ujawniać. Niech będzie ona nasza słodką tajemnicą.
owsianka dyniowa owsianka dyniowa Ina Rybarczyk

Dyniowa owsianka (2 porcje)

Wszyscy wokół mówią nam, że należy jeść warzywa i starać się, aby stanowiły one dużą część naszych posiłków. Jak to jednak zrobić, skoro ochota na nie przechodzi już po samym ich wspomnieniu? A co jeśli sami możemy jeść je w nieograniczonych ilościach, ale w domu walczymy z dość mocnym i nieugiętym anty-warzywnym frontem? Na nic prośby i groźby, tu trzeba chwycić za cięższe działo - słodycze. Zdrowe i pyszne słodycze, których bazą będą. warzywa! Co więcej, nikt się nawet nie zorientuję, co rzeczywiście jest głównym składnikiem słodkości. Najważniejsze, że smakuje i szybko znika z talerza. A prawdy najlepiej nie ujawniać. Niech będzie ona nasza słodką tajemnicą.

Składniki:

- 2/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego

- 1 szklanka puree z pieczonej dyni

- 1 łyżka syropu klonowego / miodu

- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

- duża szczypta gałki muszkatołowej

- duża szczypta soli himalajskiej

- do podania: płatki migdałowe i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, syrop klonowy

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płatki i sól. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając.

2. Kiedy mleko się zredukuje, dodajemy puree z pieczonej dyni, syrop klonowy i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Owsiankę dyniową przekładamy do misek. Posypujemy ją płatkami migdałów, orzechami włoskimi i polewamy obficie syropem klonowym.

crumble z dynią crumble z dynią Ina Rybarczyk

Crumble z dynią i pomarańczową śmietaną kokosową (4 porcje)

Składniki na kruszonkę:

- 100 g mąki owsianej

- 100 g bezglutenowych płatków owsianych

- 30 ml płynnego oleju kokosowego

- 40 g masła orzechowego

- 80-100 g syropu daktylowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

2. Dodajemy masło orzechowe, syrop daktylowy, ekstrakt waniliowy, płynny olej kokosowy i całość mieszamy. Gdyby masa była zbyt sucha dodajemy odrobinę mleka roślinnego

Dynia:

- 500 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido (bez skóry)

- 60-80 g syropu daktylowego

- 25 g masła orzechowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- duża szczypta gałki muszkatołowej

- 10 suszonych śliwek

- skórka otarta z 1/2 pomarańczy

- dodatkowo: pomarańczowa śmietana kokosowa, świeży tymianek

Przygotowanie:

1. W misce umieszczamy syrop klonowy, masło orzechowe, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2. Dodajemy pokrojone w większą kostkę suszone śliwki i dynię Hokkaido. Dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni, aby cała dynia pokryta była masą.

3. Całość umieszczamy w wysmarowanej olejem formie (może być kilka mniejszych). Na nich wykładamy kruszonkę.

4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45-60 min. Przez pierwszych 20 min pieczenia, formę przykrywamy folią aluminiową. Następnie pieczemy już bez przykrycia. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.

5. Gotowe crumble podajemy z pomarańczową śmietaną kokosową, posypane świeżym tymiankiem.

Pomarańczowa śmietana kokosowa:

- 250 ml śmietany kokosowej

- 1-2 łyżki syropu klonowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- sok z ok. 1/2 niewielkiej pomarańczy

- duża szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

ciastka z batatów ciastka z batatów Ina Rybarczyk

Pierniczki z batatów (ok. 16 sztuk)

Składniki:

- 1 szklanka puree z pieczonych batatów

- 50 g oleju kokosowego extra virgin

- 175 g syropu daktylowego

- 85 g mąki ryżowej

- 75 g mąki amarantusowej

- 75 g mąki gryczanej

- 40 g dobrej jakości kakao

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

- duża szczypta gałki muszkatołowej

- kilka kropel ekstraktu migdałowego

- 1 łyżeczka sody

- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę, kakao i sól. Dodajemy syrop daktylowy, olej kokosowy, puree z batatów i ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać zwartą masę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu klonowego.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wilgotną dłonią układamy uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je za pomocą zamoczonego w wodzie widelca, by uzyskać płaskie ciasteczka.

3. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 10-15 min. Uważamy, by ciasteczka się nie przypaliły.

4. Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć.

ciasto czekoladowe pod ro?zowa chmurka ciasto czekoladowe pod ro?zowa chmurka Ina Rybarczyk

Czekoladowe ciasto z buraka pod różową chmurką (tortownica o średn. ok. 22 cm)

Składniki na ciasto czekoladowe:

- 250 g puree z upieczonych buraków

- 100 g oleju kokosowego extra virgin

- 200 g syropu daktylowego

- 100 g gorzkiej czekolady (bez dodatku cukru)

- 100 g mąki gryczanej

- 100 g bezglutenowej mąki owsianej

- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej

- 25 g dobrej jakości kakao

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 150 ml mleka roślinnego

- 130 ml mocnej kawy - 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżka octu jabłkowego

- szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

1. W misce umieszczamy: puree z buraków, olej kokosowy, syrop daktylowy, połamaną gorzką czekoladę, mleko roślinne, kawę, rum, ekstrakt waniliowy i sól. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się składników. Mieszamy, by całość się połączyła. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej, do ciepłej (ale nie gorącej) masy dodajemy siemię lniane i dokładnie mieszamy.

2. W drugiej misce mieszamy mąki, skrobię, kakao, cynamon, proszek do pieczenia. Całość przesiewamy do miski z ostudzonymi mokrymi składnikami. Dokładnie mieszamy.

3. Sodę zalewamy octem, mieszamy. Uzyskaną pianę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

4. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30-40 min.

Różowa chmurka:

- śmietana z 1 puszki (400 ml) mleka kokosowego

- 1 łyżka proszku z liofilizowanego buraka

- 3 łyżki ksylitolu

- dodatkowo: kakao

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy z ksylitolem. Na koniec dodajemy liofilizowane buraki i dalej ubijamy. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Przed podaniem oprószamy kakao.

chlebek z dyni chlebek z dyni Ina Rybarczyk

Dyniowy chlebek z polewą kawowo-cynamonową (keksówka o dł. ok. 22 cm)

Składniki na ciasto:

- 100 g mąki bezglutenowej owsianej

- 100 g mąki gryczanej

- 50 g skrobi ziemniaczanej

- 250 g puree z pieczonej dyni

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 75 ml oleju kokosowego

- 150 g ksylitolu

- 1 łyżka rumu (można pominąć)

- 150 ml soku pomarańczowego

- 50 ml mleka roślinnego

- skórka starta z 1 pomarańczy

- 35 ml espresso lub bardzo mocnej kawy

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

- 75 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych

- 50 g rodzynek

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy: przesiane mąki i skrobię, przyprawy i proszek do pieczenia.

2. W drugiej misce, w kąpieli wodnej umieszczamy: olej kokosowy z dodatkiem espresso, ksylitolu, mleka roślinnego, soku pomarańczowego, ekstraktu waniliowego i soli. Kiedy olej kokosowy się rozpuści, całość dokładnie mieszamy.

3. W misce umieszczamy puree z pieczonej dyni, dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę, wrzucamy 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 min. 

4. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i przesiane mąki z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Ponownie mieszamy.

5. W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i ponownie dokładnie mieszamy.

6. Na końcu wrzucamy orzechy ziemne i rodzynki. Dokładnie, ale krótko mieszamy.

7. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę na chlebek i całość wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok. 50-60 min.

8. Po 40 min pieczenia chlebek smarujemy przygotowanym musem kawowo-cynamonowym i pieczemy dalej ok. 10-20 min (do suchego patyczka).

Polewa kawowo-cynamonowa

- 2 łyżki espresso

- 30 g ksylitolu

- 100 g puree z pieczonej dyni

- skórka otarta z 1/2 pomarańczy

- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

- szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Autor przepisów: Ina Rybarczyk - autorka bloga True Taste Hunters (truetastehunters.com) i książki "Łowcy Smaków" Domu Wydawniczego Rebis

okładka książki
Ina Rybarczyk

Zobacz więcej na: truetastehunters.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.