5 kroków, dzięki którym zachowasz najwięcej wartości odżywczych w warzywach i owocach

Warzywa i owoce oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych mogą poszczycić się, a przynajmniej zdecydowana większość z nich, także dużą zawartością zarówno witamin, jak i składników mineralnych. Niezależenie od tego czy cenimy je ze względu na ich smak czy właśnie ze względu na ich właściwości odżywcze, niezmiennie powinny stanowić one bazę każdej prawidłowo zbilansowanej diety. Nie da się uniknąć strat wartości odżywczych z produktów spożywczych podczas przygotowywania posiłków. Nawet, wydawać by się mogło, nieinwazyjna czynność jak krojenie czy obieranie warzyw i owoców wpływa na zawartość składników odżywczych, nie wspominając nawet o poddawaniu ich obróbce cieplnej np. pieczeniu, smażeniu czy gotowaniu. Dzięki zastosowaniu się do kilku prostych zaleceń można jednak zminimalizować lub znacząco ograniczyć utratę zarówno cennych witamin jak i składników mineralnych w owocach i warzywach. Warto te metody wcielić w życie już przy przygotowaniu najbliższego posiłku.
przechowywanie warzyw i owoców przechowywanie warzyw i owoców google.pl/imagres

5 kroków, dzięki którym zachowasz najwięcej wartości odżywczych w warzywach i owocach

Warzywa i owoce oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych mogą poszczycić się, a przynajmniej zdecydowana większość z nich, także dużą zawartością zarówno witamin, jak i składników mineralnych. Niezależenie od tego czy cenimy je ze względu na ich smak czy właśnie ze względu na ich właściwości odżywcze, niezmiennie powinny stanowić one bazę każdej prawidłowo zbilansowanej diety. Nie da się uniknąć strat wartości odżywczych z produktów spożywczych podczas przygotowywania posiłków. Nawet, wydawać by się mogło, nieinwazyjna czynność jak krojenie czy obieranie warzyw i owoców wpływa na zawartość składników odżywczych, nie wspominając nawet o poddawaniu ich obróbce cieplnej np. pieczeniu, smażeniu czy gotowaniu. Dzięki zastosowaniu się do kilku prostych zaleceń można jednak zminimalizować lub znacząco ograniczyć utratę zarówno cennych witamin jak i składników mineralnych w owocach i warzywach. Warto te metody wcielić w życie już przy przygotowaniu najbliższego posiłku.

Przede wszystkim, nie należy długo przetrzymywać warzyw i owoców w domu, ponieważ światło słoneczne i pokojowa temperatura sprzyjają rozkładaniu substancji odżywczych. Najlepiej warzywa kupować i przyrządzać, jeżeli to możliwe, jeszcze tego samego dnia. W szczególności nie należy długo przetrzymywać warzyw pokrojonych, ponieważ bezpośredni kontakt z tlenem i światłem powoduje utlenianie witamin. Warzywa i owoce w większości przechowujmy w lodówce. Oczywiście jeżeli chcemy aby procesy dojrzewcze postępowały, trzymajmy owoce czy też warzywa poza lodówką na kuchennym blacie z dostępem powietrza. Egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia nie wymagają przechowywania w lodówce, a wręcz w takich warunkach tracą swoje wartości odżywcze.

krojenie i obieranie krojenie i obieranie google.pl/imagres

Obieranie warzyw

Obieranie warzyw i owoców najlepiej ograniczyć do niezbędnego minimum. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się właśnie w warstwie tuż pod skórką, dlatego nie warto obierać np. cukinii, bakłażanów, młodych marchewek, pietruszek i młodych ziemniaków, zamiast tego należy dokładnie umyć je szczoteczką w ciepłej wodzie. Ciekawym przykładem jest sałata, której zewnętrzne liście zawierają najwięcej cennych składników mineralnych, dlatego nie należy się ich bezrefleksyjnie pozbywać.

witaminy w warzywach i owocach witaminy w warzywach i owocach google.pl/imagres

Źródło witamin

Najbardziej podatne na niekorzystne działanie procesów związanych z przygotowywaniem potraw są witaminy, w które warzywa i owoce obfitują. O ile owoce rzadko spożywamy w innej formie niż surowe, o tyle w przypadku warzyw, które zwykle jemy na ciepło, ma to niebagatelne znaczenie. Dlatego gotować należy w możliwie niewielkiej ilości wody i najkrócej jak to konieczne. Biorąc pod uwagę straty witamin i składników mineralnych gotowanie tradycyjne w wodzie musi ustąpić miejsca gotowaniu na parze, podczas którego straty wartości odżywczych np. witaminy C, są nieporównywalnie mniejsze. Gotujmy warzywa niepokrojone czy też nieobrane, natomiast pokrójmy je dopiero po wyjęciu z wody, wtedy straty składników mineralnych i witamin w nich zawartych będą zdecydowanie mniejsze.

pieczone warzywa pieczone warzywa google.pl/imagres

Sposób przygotowania

Podczas pieczenia w piekarniku ważne jest dobranie odpowiedniej temperatury. Najkorzystniej jest piec dania w folii aluminiowej, w temperaturze ok. 200°C. Zamiast osmażać potrawy na patelni lepiej podgrzać je w mikrofalówce, lub ugotować na parze.

zbilansowana dieta zbilansowana dieta google.pl/imagres

Zbilansowana dieta

Zdrowa zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce przygotowane z zastosowaniem powyższych rad jest niezbędna dla zachowanie dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Z dobrze zbilansowaną dietą, perfekcyjnie komponuje się aktywność fizyczna w każdej formie i o każdej intensywności, czy to będzie jazda na rowerze, jogging, pływanie czy zwykły spacer. Dla wszystkich tych, którzy nawet przy wysokich, letnich temperaturach nie rezygnują z ćwiczeń, przygotowałam recepturę na domowej-roboty napój izotoniczny. Te i inne receptury na napoje izotoniczne, ale również na wody smakowe i napary ziołowe, znajdziecie w mojej książce "Zdrowe wody".

orange isotonic orange isotonic google.pl/imagres

Domowej roboty napój izotoniczny

Przepis:

SOK Z POMARAŃCZKI (sok wyciśnięty z owocu - 2 sztuki)

MIÓD (4 łyżki)

MIĘTA (świeże listki - 5 sztuk)

KOPER WŁOSKI (2 torebki - 3,6 g)

SÓL (1 g)

WODA (1000 ml)

Przygotowanie:

Gorącą wodą średniozmineralizowaną zalewamy torebki kopru włoskiego, czekamy,
aż do wystygnięcia, a następnie dodajemy miód, sok z pomarańczek i sól.
Wszystko dokładnie mieszamy.

Aneta Łańcuchowska
Aneta Łańcuchowska

Aneta Łańcuchowska - dyplomowany dietetyk, właścicielka Poradni dietetycznej "hälsa". Prowadzi bloga kulinarnego lookingforcooking.pl gdzie łączy dietetyczną "kuchnię" z unikalnym smakiem. Nagrała 3 sezony autorskiego programu telewizyjnego o gotowaniu, dietach i aktywności fizycznej pt. "Pożegnanie z wagą". Jest autorką książki pt. "Zdrowe wody", zawierającą 70 receptur na owocowo-warzywne wody smakowe, napary ziołowe oraz izotoniki.

Zobacz więcej: Poradnia Dietetyczna "hälsa"

Zajrzyj na bloga: Looking for Cooking

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.