Czy picie octu jabłkowego odchudza?

Czy ocet jabłkowy odchudza? Ostatnio głośno jest o piciu octu jabłkowego, który ma pomóc zrzucić kilogramy. Czy taka kuracja jest bezpieczna i czy działa? Ocet jabłkowy jest roztworem kwasu octowego, który jest w nim substancją czynną. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu - jabłka fermentują pod wpływem bakterii. Ocet stosowany jest od setek lat. W starożytności był stosowany jako substancja bakteriobójcza do oczyszczania ran oraz jako antybiotyk. Starożytni Rzymianie pili ocet po obfitych i tłustych posiłkach, żeby poprawić trawienie. W połączeniu z miodem był uznawany za miksturę dodającą siły i odpowiadającą za tężyznę fizyczną.
Składniki odżywcze Składniki odżywcze pl.pinterest.com

Czy picie octu jabłkowego odchudza?

Czy ocet jabłkowy odchudza? Ostatnio głośno jest o piciu octu jabłkowego, który ma pomóc zrzucić kilogramy. Czy taka kuracja jest bezpieczna i czy działa? Ocet jabłkowy jest roztworem kwasu octowego, który jest w nim substancją czynną. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu - jabłka fermentują pod wpływem bakterii. Ocet stosowany jest od setek lat. W starożytności był stosowany jako substancja bakteriobójcza do oczyszczania ran oraz jako antybiotyk. Starożytni Rzymianie pili ocet po obfitych i tłustych posiłkach, żeby poprawić trawienie. W połączeniu z miodem był uznawany za miksturę dodającą siły i odpowiadającą za tężyznę fizyczną.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to ocet zawiera  żelazo, sód oraz witaminę C. Wyróżnia się wysoką zawartością potasu, bo ma go 53 mg/100 g. Potas działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo ocet zabija szkodliwe bakterie i wirusy. Wykazuje działanie przeciw bakteryjne, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, w tym E. coli. W jednym z badań stwierdzono, że ocet zmniejszył liczbę bakterii o 90%, a niektórych wirusów o 95%.

Ocet jako kuracja odchudzająca Ocet jako kuracja odchudzająca fotolia.com

Ocet jako kuracja odchudzająca

Ocet jest niskokaloryczny, więc pomaga schudnąć. Pamiętajmy tylko o tym, że ocet musi być w odpowiednim rozcieńczeniu, żeby nie podrażniał błony śluzowej żołądka - polecana proporcja to łyżka octu na szklankę wody. Poleca się wypijanie 3 szklanek octu dziennie przed głównymi posiłkami. U osób, które stosowały taką kurację, nastąpiła zmiana w wielkości posiłków. Zjadały mniejszy posiłek i miały po nim większe uczucie sytości. Wbrew powszechnie panującym opiniom, ocet nie przyspiesza metabolizmu ani nie oczyszcza. Takie opinie podyktowane są rzekomą obecnością w nim błonnika czy raczej pektyn, które są frakcją błonnika i pochodzą z jabłek, ale ich w occie nie znajdziemy. Nie spodziewajmy się efektów po zastosowaniu tylko octu. Może działać wspomagająco w chudnięciu, może bardziej od strony psychologicznej, ale żeby zobaczyć efekty, trzeba wprowadzić całą gamę zmian. 

Obniża poziom cholesterolu Obniża poziom cholesterolu www.google.pl/imgres

Obniża poziom cholesterolu

Ocet jabłkowy, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, może obniżać poziom cholesterolu. Są badania, które pokazują w mechanizmie biochemicznym, że kwas chlorogenowy zapobiega utlenianiu się złego cholesterolu LDL. Kwas octowy zwiększa ekspresję genów zmniejszających magazynowanie tkanki tłuszczowej i tłuszczu w wątrobie. Co prowadzi do zmniejszenia poziomu tłuszczu w organizmie. Kwas ten jest silnym przeciwutleniaczem, występującym także np. w w zielonych owocach kawowca, karczochach, pokrzywie, yerba mate oraz w suszonych śliwkach i są opinie, że pomaga schudnąć.

Obniża poziom glikemii Obniża poziom glikemii fotolia.com

Obniża poziom glikemii

Badania potwierdzają pozytywne efekty po zastosowaniu octu jabłkowego u osób z cukrzycą typu II. Dzięki obecnemu w nim kwasowi octowemu poprawia się wrażliwość komórek na insulinę, czyli mechanizm, który jest upośledzony u osób z insulinoopornością i cukrzycą typu II. Badania pokazały, że spożywanie na czczo i przed snem 2 łyżek octu jabłkowego, rozcieńczonego z wodą, obniża o 4 proc. glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi.

Ocet jako dodatek Ocet jako dodatek fotolia.com

Ocet jako dodatek

Ocet bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek - do przygotowania mięs, stosowany jako dressing do sosów czy sałatek. Dla porównania 100 gram oleju, ok. 5 łyżek, to prawie 900 kalorii, tyle samo octu to tylko 50 kcal. W eksperymentalnych metodach odchudzających jest polecany jako napój spalający tłuszcz, z dodatkiem miodu i cytryny rozcieńczonych wodą. 

Przepis na domowy ocet Przepis na domowy ocet pl.pinterest.com

Przepis na domowy ocet

Ocet jabłkowy możemy zrobić w domu. Musimy wybrać bardzo dojrzałe jabłka, bo w takich będzie odpowiednia ilość cukru. 1,5 kg jabłek - najlepiej różnych odmian - papierówek, antonówek kroimy, przekładamy do szklanego, szerokiego słoja i zalewamy 1,5 litra letniej wody wymieszanej z cukrem lub miodem - one spowodują fermentację. Naczynie odstawiamy w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Po miesiącu, kiedy płyn będzie już kwaśny, ale zamiast smaku drożdży wyczujemy smak jabłek - przelewamy płyn przez gazę do butelek.  Żeby ocet nie spleśniał, słój i butelki powinny być wyparzone, a jabłka nie pryskane chemikaliami. Taki ocet domowy da nam gwarancję braku konserwantów i dodatków chemicznych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.