Koniec z myśleniem, że słodycze tuczą, są niezdrowe i niewskazane w diecie osoby odchudzającej się lub uprawiającej aktywny styl życia. To twierdzenie już dawno przeszło do lamusa. Dzisiaj każda zdrowo odżywiająca się osoba może włączyć do swojej diety słodkości. Co więcej, słodkości te mogą stanowić pełnowartościową przekąskę po treningu, dostarczającą naszemu ciału dużej ilości roślinnego białka. Słodkie przekąski z fasoli czy ciecierzycy? To możliwe? I smakuje? Oczywiście! Czy jesteś weganinem czy nie - to słodycze dla ciebie!
Trufle chałwowe z ciecierzycy (ok. 20-25 sztuk)
Składniki:
- 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- 70 g tahini
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- do obtoczenia: sezam
Sposób przygotowania:
1. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki oprócz mielonego siemienia lnianego.
2. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy mielone siemię lniane i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Wilgotną dłonią formujemy z masy kulki i obtaczamy je w sezamie. Gotowe trufle wkładamy do lodówki na ok 2h.
Składniki:
- 240 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
- ok. 60-70 g ksylitolu
- 100 g blanszowanych migdałów, podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 100-150 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- do podania: świeże owoce (np. maliny, truskawki, czereśnie, śliwki), płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Do malaksera wrzucamy fasolę i pozostałe składniki. Gdyby masa była zbyt sucha, dodajemy więcej mleka roślinnego.
2. Gotową masę próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej ksylitolu.
3. Gotowy mus przekładamy do miseczek i dekorujemy płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.
Składniki:
- 350 g ugotowanej białej fasoli
- 120-140 g syropu klonowego
- 25 ml rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
- 50 g masła orzechowego
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- kilka kropli ekstraktu migdałowego (można pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką rumu)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (pomiń, jeśli masło orzechowe jest solone)
- dodatkowo: wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Do malaksera wrzucamy fasolę, syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, mąkę kokosową, ekstrakty i sól. Blendujemy do połączenia się składników. Dodajemy sodę. Ponownie blendujemy.
2. Przekładamy masę do miski, wrzucamy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie, by składniki się połączyły.
3. Za pomocą łyżki wykładamy masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1 ciasteczko ok. 1 łyżka masy), zwilżoną dłonią lekko spłaszczamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min (jeśli ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10-20 st C).
5. Upieczone ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia (nie ruszaj ich, bo ciepłe są bardzo delikatne).
Spód
Składniki:
- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
- 75 g syropu daktylowego
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 120 g mąki gryczanej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 80 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy w jednolitą masę.
2. Wyklejamy ciastem foremki na tarteletki i wkładamy ją do lodówki na min. 30 min.
3. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.
4. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
Mus czekoladowy z czerwonej fasoli
Składniki:
- 400 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 75 g masła orzechowego
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- 125-150 g syropu daktylowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy)
- dodatkowo: orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
2. Gotowy mus czekoladowy nakładamy na ostudzone spody. Całość posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Spód
Składniki:
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
- 100 g syropu daktylowego
- 200 g mąki gryczanej
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 40 ml espresso
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki zagniatamy w jednolitą masę.
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowujemy olejem kokosowym.
3. Spód tortownicy wyklejamy ciastem - na wysokość ok. 3 cm (jak na tartę). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15-20 min.
Chałwowo - czekoladowy krem z ciecierzycy
Składniki:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- 175 g tahini
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- 3 łyżeczki espresso
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli
- dodatkowo: 100 g, z grubsza posiekanych i podprażonych ulubionych orzechów (u mnie orzechów laskowych)
1. Wszystkie składniki oprócz kakao umieszczamy w blenderze. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao i ponownie blendujemy.
2. Do masy wrzucamy orzechy i dokładnie mieszamy.
3. Gotowy krem nakładamy na ostudzony spód.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 60 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, bez dodatku cukru
- 50-60 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka syropu daktylowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
2. Polewę wylewamy na wierzch tarty. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3h, najlepiej na całą noc.
Zobacz bloga autorki książki "Łowcy Smaków" True Taste Hunters