Przygotowując takie śniadanie nadal trzeba pamiętać o zasadach zdrowego żywienia, czyli nie powinna być to ociekająca tłuszczem jajecznica na boczku czy smażona kiełbasa z cebulą, gdyż produkty te bogate są w tłuszcze nasycone, niekorzystne dla naszego organizmu. Zamiast nich lepiej wybrać tłuszcze nienasycone, które znajdziemy m.in. w awokado, orzechach, pestkach dyni, słonecznika, olejach czy rybach. Bardzo dobrym produktem w takich śniadaniach są jaja, które można przygotować na wiele sposobów, np. jajecznica z szynką czy frittata z pieczarkami plus surówka, jajka na twardo, sadzone lub na miękko. Dla osób nie przepadających za jajami, dobrym rozwiązaniem będzie awokado zapiekane z suszonymi pomidorami i szynką albo nadziewane pastą z roślin strączkowych czy ryby. Może to być również koktajl na bazie twarogu.
Prawidłowo skomponowane śniadanie węglowodanowe składa się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów; mleka bądź produktu mlecznego (jogurtu, kefiru, maślanki, sera żółtego, twarogu), warzyw, owoców.
Takie śniadanie syci i dostarcza energii, ale może także sprawiać, że szybko zaczynamy być głodni i dopada nas senność. Śniadanie węglowodanowe bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi, który później również szybko spada, stąd uczucie głodu i senności. Dlatego warto wyeliminować węglowodany z pierwszego posiłku na rzecz białka i zdrowych tłuszczy, które zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Osoby, które chcą schudnąć mogą spróbować jeść śniadania białkowo-tłuszczowe. Typowe śniadanie tego typu to jajecznica z pieczarkami czy omlet z warzywami, ale możemy wypróbować przepis na jajko zapiekane w awokado.
Potrzebne składniki:
1/2 awokado
sok z cytryny
1 jajko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pół awokado trzeba skropić sokiem z cytryny i przyprawić czosnkiem granulowanym. W środek awokado wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z sałatką: ulubiona sałata, 5 oliwek, plastry zielonego ogórka, łyżeczka sezamu, łyżeczka octu balsamicznego.
Osoby aktywne fizycznie powinny zadbać o dostarczenie węglowodanów w ciągu dnia. Mogą wybierać śniadania białkowo-tłuszczowe, jednak muszą pamiętać, by uzupełnić węglowodany po treningu (np. zjeść banana, wypić koktajl z owoców). Propozycja śniadania mieszanego, ze wszystkimi makroskładnikami to pasta z awokado.
Potrzebne składniki:
1/2 awokado
1 jajko
jogurt naturalny (3 łyżki)
sok z cytryny
przyprawy
Sposób przygotowania:
należy zblendować awokado (bez skóry), jajo na twardo, jogurt naturalny, łyżeczkę soku z cytryny, czosnek granulowany (opcjonalnie) i sól. Taką pastę możemy zjeść z 1,5 kromki chleba razowego i pomidorem.
Osoby pracujące umysłowo powinny odżywiać się po prostu racjonalnie i spożywać zarówno białka, tłuszcze i węglowodany. Śniadanie zawierające wszystkie te składniki będą dobrze wykorzystane przez tą grupę osób.
Dobrą propozycją na takie śniadanie jest twarożek na słono.
Sposób przygotowania:
150 g twarogu półtłustego trzeba wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, ogórkiem gruntowym pokrojonym w kostkę, 4 posiekanymi rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Nałożyć na kromki razowego chleba.