Śniadania białkowo- tłuszczowe wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej i hamują apetyt

Skąd moda na śniadania białkowo - tłuszczowe? Fitnessowe gwiazdy i blogerzy chwalą się przejściem na taki sposób odżywiania. Czy warto pójść ich wzorem i wprowadzić je w swój jadłospis? Posiłki białkowo - tłuszczowe bardziej przyspieszają metabolizm niż węglowodanowe i hamują uczucie głodu, dłużej pozostając w żołądku. Spożywanie tego rodzaju śniadań powoduje uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny i pomaga w walce z nadmiarowymi kilogramami.
Śniadania białkowo- tłuszczowe Śniadania białkowo- tłuszczowe fotolia.com

Śniadania białkowo- tłuszczowe wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej i hamują apetyt

Przygotowując takie śniadanie nadal trzeba pamiętać o zasadach zdrowego żywienia, czyli nie powinna być to ociekająca tłuszczem jajecznica na boczku czy smażona kiełbasa z cebulą, gdyż produkty te bogate są w tłuszcze nasycone, niekorzystne dla naszego organizmu. Zamiast nich lepiej wybrać tłuszcze nienasycone, które znajdziemy m.in. w awokado, orzechach, pestkach dyni, słonecznika, olejach czy rybach. Bardzo dobrym produktem w takich śniadaniach są jaja, które można przygotować na wiele sposobów, np. jajecznica z szynką czy frittata z pieczarkami plus surówka, jajka na twardo, sadzone lub na miękko. Dla osób nie przepadających za jajami, dobrym rozwiązaniem będzie awokado zapiekane z suszonymi pomidorami i szynką albo nadziewane pastą z roślin strączkowych czy ryby. Może to być również koktajl na bazie twarogu.

eliminacja węgli eliminacja węgli pl.pinterest.com

Eliminacja węglowodanów

Prawidłowo skomponowane śniadanie węglowodanowe składa się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów; mleka bądź produktu mlecznego (jogurtu, kefiru, maślanki, sera żółtego, twarogu), warzyw, owoców.

Takie śniadanie syci i dostarcza energii, ale może także sprawiać, że szybko zaczynamy być głodni i dopada nas senność. Śniadanie węglowodanowe bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi, który później również szybko spada, stąd uczucie głodu i senności. Dlatego warto wyeliminować węglowodany z pierwszego posiłku na rzecz białka i zdrowych tłuszczy, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. 

śniadanie białkowo- tłuszczowe śniadanie białkowo- tłuszczowe pl.pinterest.com

Dla osób które chcą schudnąć

Osoby, które chcą schudnąć mogą spróbować jeść śniadania białkowo-tłuszczowe. Typowe śniadanie tego typu to jajecznica z pieczarkami czy omlet z warzywami, ale możemy wypróbować przepis na jajko zapiekane w awokado. 

Potrzebne składniki:

1/2 awokado

sok z cytryny

1 jajko

sól

pieprz

Sposób przygotowania: 

Pół awokado trzeba skropić sokiem z cytryny i przyprawić czosnkiem granulowanym. W środek awokado wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z sałatką: ulubiona sałata, 5 oliwek, plastry zielonego ogórka, łyżeczka sezamu, łyżeczka octu balsamicznego.

dla aktywnych fizycznie dla aktywnych fizycznie fotolia.com

Dla aktywnych fizycznie

Osoby aktywne fizycznie powinny zadbać o dostarczenie węglowodanów w ciągu dnia. Mogą wybierać śniadania białkowo-tłuszczowe, jednak muszą pamiętać, by uzupełnić węglowodany po treningu (np. zjeść banana, wypić koktajl z owoców). Propozycja śniadania mieszanego, ze wszystkimi makroskładnikami to pasta z awokado.

Potrzebne składniki:

1/2 awokado

1 jajko

jogurt naturalny (3 łyżki)

sok z cytryny

przyprawy

Sposób przygotowania:

należy zblendować awokado (bez skóry), jajo na twardo, jogurt naturalny, łyżeczkę soku z cytryny, czosnek granulowany (opcjonalnie) i sól. Taką pastę możemy zjeść z 1,5 kromki chleba razowego i pomidorem.

dla pracujących umysłowo dla pracujących umysłowo pl.pinterest.com

Dla pracujących umysłowo

Osoby pracujące umysłowo powinny odżywiać się po prostu racjonalnie i spożywać zarówno białka, tłuszcze i węglowodany. Śniadanie zawierające wszystkie te składniki będą dobrze wykorzystane przez tą grupę osób.

Dobrą propozycją na takie śniadanie jest twarożek na słono.

Sposób przygotowania:

150 g twarogu półtłustego trzeba wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, ogórkiem gruntowym pokrojonym w kostkę, 4 posiekanymi rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Nałożyć na kromki razowego chleba. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.