4 proste przepisy na domowe i zdrowe dżemy bez cukru

Bardzo dużo osób, jako dodatek do śniadania wybiera dżem, który świetnie smakuje z tostami i naleśnikami. Niestety te ze sklepu są pełne białego cukru, który jest największym wrogiem szczupłej sylwetki. Mamy dla was 4 przepisy na zdrową wersję dżemu, który bez problemu przygotujecie w domu.
. . Pinterest

4 proste przepisy na domowe i zdrowe dżemy bez cukru

Bardzo dużo osób, jako dodatek do śniadania wybiera dżem, który świetnie smakuje z tostami i naleśnikami. Niestety te ze sklepu są pełne białego cukru, który jest największym wrogiem szczupłej sylwetki. Mamy dla was 4 przepisy na zdrową wersję dżemu, który bez problemu przygotujecie w domu.

Dżem truskawkowy

Składniki:

4 kg truskawek (warto wybrać jak najbardziej dojrzałe)
1 opakowanie agar-agar (30 g)

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Następnie przekładamy je do miksera i miksujemy. Uzyskaną masę przelewamy do dużego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 godziny (pamiętajmy, by raz na jakiś czas przemieszać całość).

Podczas gotowania, będzie wytrącać się piana, którą warto na bieżąco usuwać. Dzięki temu zabiegowi nasz dżem będzie bardziej klarowny.

Pod sam koniec gotowania dodajemy agar-agar, wcześniej rozmieszany w chłodnej wodzie i gotujemy jeszcze przez około 30 minut. 

Gorącą masę truskawkową przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je na noc do ostygnięcia, a następnego dnia zakrętki powinny być wklęsłe.

. . Pinterest

Konfitura jagodowa

Składniki:

jagody leśne (dowolna ilość)
ksylitol (opcjonalnie do smaku)
małe wyparzone słoiczki 

Przygotowanie:

Jagody wrzuć do wcześniej wyparzonych słoików, a następnie wlej przegotowaną, gorącą wodę do połowy ilości jagód i zakręć słoje, ale nie do samego końca. Pasteryzuj słoiki w piekarniku. Wstaw słoiki do zimnego piekarnika, nagrzej do temperatury 130 stopni i pozostaw w nim przez około 25 minut. Gotowe!

. . Pinterest

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

1 kg brzoskwiń
odrobina soli morskiej

Przygotowanie:

Owoce myjemy, wyciągamy z nich pestki i osuszamy je. Kroimy je w kawałki i umieszczamy w garnku. Następnie rozgniatamy owoce i dodajemy do nich odrobinę morskiej soli. Przez około godzinę gotujemy na małym gazie, często mieszając, aż owoce rozpadną się i puszczą sok.

Owocową masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, które następnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 100 stopni. Słoiki trzymamy w nim przez 30 minut.

Po upływie tego czasu słoiki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!


. . Pinterest

Marmolada z jeżyn

Składniki:

300 g obranych i umytych jeżyn

250 g jabłek (obranych, pokrojonych na kawałki)

sok z jednej cytryny

ksylitol do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotowane wcześniej owoce przesypujemy do garnka z grubym dnem. Należy je zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.

Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i ksylitol do smaku. Dżem przekładamy na patelnię, podsmażamy i czekamy, aż się zredukuje (zazwyczaj zajmuje to około 30 minut).

Owocową masę przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.