Kokosowa ryżanka
Składniki:
. 1 szklanka ryżu
. 1 szklanka mleka kokosowego
. sok i skórka z 1 pomarańczy
. 2 łyżki wanilii
. 1 łyżka cukru kokosowego
. 1 łyżeczka cynamonu
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
. świeże owoce leśne lub inne, dowolne orzechy
Przygotowanie:
Ryż ugotuj z cukrem kokosowym, a pod koniec gotowania dodaj mąkę i mleko roślinne. Zmiksuj na gładką masę, dodaj resztę składników. Kiedy masa wystygnie przełóż do szklanych pojemników, dodając na wierzch świeże owoce. Wstaw do lodówki, a po 2 godzinach deser będzie gotowy do zjedzenia.
Składniki:
60-70 g mąki ryżowej
40 g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka pokrojonych truskawek
100 g Olej kokosowy
200 g gorzkiej czekolady
250 g cukru kokosowego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kawałków czekoladowych do ciast - opcjonalnie
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuść olej kokosowy, czekoladę i cukier kokosowy. W międzyczasie dokładnie umyj truskawki i pokrój je w kostkę - kilka sztuk pozostaw w plastrach do dekoracji ciasta.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie mąki, sodę i kawałki czekoladowe do ciast. W kolejnej misce ubij białko i dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę oraz żółtka jaja.
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj, a na końcu dodaj truskawki. Kilka pozostawionych w plastrach ułóż na wierzchu ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Foremkę (21 cm x 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut, aż ciasto lekko wyrośnie.
Składniki:
100 ml oleju kokosowego
60 g kakao
1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 granat
kilka kropel soku z pomarańczy
garść chipsów kokosowych
Przygotowanie:
Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.
Przygotować dowolną foremkę - najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.
Składniki:
500 g arbuza
500 g truskawek
1/2 soku z 1 cytryny
200 g mleka kokosowego
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Zmiksuj arbuza, truskawki (zostaw kilka sztuk w całości) i sok z połowy cytryny. Dodaj białą, gęstą część mleka kokosowego, dodaj miód i ponownie zmiksuj. Można również wlać pozostałość wody z mleka kokosowego. Włóż pokrojone kawałki kilku truskawek, całość przelej do długiego pojemnika i schowaj na kilka godzin do zamrażarki.
Po kilku godzinach lody będą gotowe!
Składniki:
10 brzoskwiń
3-4 łyżki rumu lub spirytusu (opcjonalnie, dla efektu bardziej kremowej konsystencji)
100 ml mleka kokosowego - biała część z puszki 100 ml
Przygotowanie:
Brzoskwinie dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Zmiksuj wszystkie składniki i schowaj na noc do zamrażarki. Gotowe!