Propozycje Anny Lewandowskiej na słodki deser. 5 zdrowych przepisów pełnych błonnika

Słodki deser, który możesz zjeść bez wyrzutów sumienia? Jak najbardziej! Wybraliśmy 5 propozycji na najsmaczniejsze desery Anny Lewandowskiej. Przygotujesz je wyłącznie ze zdrowych składników i nie ucierpi na tym twoja sylwetka. Zero białego cukru i niezdrowych dodatków. Koniecznie wypróbuj!
Kokosowa ryżanka Kokosowa ryżanka hpba.pl/blog

Propozycje Anny Lewandowskiej na słodki deser. 5 zdrowych przepisów pełnych błonnika

Kokosowa ryżanka

Składniki:

. 1 szklanka ryżu
. 1 szklanka mleka kokosowego
. sok i skórka z 1 pomarańczy
. 2 łyżki wanilii
. 1 łyżka cukru kokosowego
. 1 łyżeczka cynamonu
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
. świeże owoce leśne lub inne, dowolne orzechy

Przygotowanie:

Ryż ugotuj z cukrem kokosowym, a pod koniec gotowania dodaj mąkę i mleko roślinne. Zmiksuj na gładką masę, dodaj resztę składników. Kiedy masa wystygnie przełóż do szklanych pojemników, dodając na wierzch świeże owoce. Wstaw do lodówki, a po 2 godzinach  deser będzie gotowy do zjedzenia.

Brownie z truskawkami Brownie z truskawkami hpba.pl/blog

Brownie z truskawkami

Składniki:

60-70 g mąki ryżowej
40 g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka pokrojonych truskawek
100 g Olej kokosowy
200 g gorzkiej czekolady
250 g cukru kokosowego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kawałków czekoladowych do ciast - opcjonalnie

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuść olej kokosowy, czekoladę i cukier kokosowy. W międzyczasie dokładnie umyj truskawki i pokrój je w kostkę - kilka sztuk pozostaw w plastrach do dekoracji ciasta.

W osobnej misce wymieszaj wszystkie mąki, sodę i  kawałki czekoladowe do ciast. W kolejnej misce ubij białko i dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę oraz żółtka jaja.

Wszystkie składniki połącz i wymieszaj, a na końcu dodaj truskawki. Kilka pozostawionych w plastrach ułóż na wierzchu ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Foremkę (21 cm x 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut, aż ciasto lekko wyrośnie.

Domowa czekolada Domowa czekolada hpba.pl/blog

Domowa czekolada

Składniki:

100 ml oleju kokosowego
60 g kakao
1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 granat
kilka kropel soku z pomarańczy
garść chipsów kokosowych

Przygotowanie:

Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.

Przygotować dowolną foremkę - najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.

Lody arbuzowo - truskawkowe Lody arbuzowo - truskawkowe hpba.pl/blog

Lody arbuzowo-truskawkowe

Składniki:

500 g arbuza
500 g truskawek
1/2 soku z 1 cytryny
200 g mleka kokosowego
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Zmiksuj arbuza, truskawki (zostaw kilka sztuk w całości) i sok z połowy cytryny. Dodaj białą, gęstą część mleka kokosowego, dodaj miód i ponownie zmiksuj. Można również wlać pozostałość wody z mleka kokosowego. Włóż pokrojone kawałki kilku truskawek, całość przelej do długiego pojemnika i schowaj na kilka godzin do zamrażarki.

Po kilku godzinach lody będą gotowe!

Lody brzoskwiniowe Lody brzoskwiniowe hpba.pl/blog

Lody brzoskwiniowe

Składniki:

10 brzoskwiń
3-4 łyżki rumu lub spirytusu (opcjonalnie, dla efektu bardziej kremowej konsystencji)
100 ml mleka kokosowego - biała część z puszki 100 ml

Przygotowanie:

Brzoskwinie dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Zmiksuj wszystkie składniki i schowaj na noc do zamrażarki. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.