Składniki:
1 opakowanie roszponki
200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek
100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
2 brzoskwinie umyte i pokrojone w cząstki
1 awokado, obrane i pokrojone w cząstki
2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych (surowych, nie solonych)
Sos:
Sok z 2 cytryn
2 łyżeczki miodu pszczelego
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta słodkiej papryki do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami.
Składniki:
- pół opakowania rukoli
- puszka tuńczyka w oleju
- pół awokado
- pół szklanki białej fasoli z puszki
- kawałek pokruszonego sera feta
- czerwona cebula
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pokrój składniki i ułóż na talerzu. Następnie przygotuj sos i polej nim delikatnie sałatkę. Gotowe!
Składniki:
1 awokado, 5 pomidorków, garść ulubionej sałaty, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
Awokado obrać, zgrillować. Pomidorki przekroić na pół. Wymieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, sok i oliwę. Polać sałatkę.
Składniki:
3 średnie pomidory malinowe
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
30 czarnych oliwek
150 g sera feta
1 mniejsza sałata lodowa
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
suszone oregano
Przygotowanie:
Umyj i pokrój składniki, a następnie przełóż wszystko do miski. Na koniec polej odrobiną oliwy. Gotowe!