5 lekkich, ale sycących sałatek na upalne letnie dni

Latem warto sięgać regularnie po zdrowe, kolorowe sałatki przyrządzone z sezonowych warzyw i owoców. Są źródłem błonnika pokarmowego oraz cennych witamin. Świetnie sycą, są dietetyczne i przyrządzisz je w kilka minut. Sprawdź nasze propozycje!
Roszponka z truskawkami Roszponka z truskawkami Pinterest

Roszponka z truskawkami

Składniki:

1 opakowanie roszponki

200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek

100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek

2 brzoskwinie umyte i pokrojone w cząstki

1 awokado, obrane i pokrojone w cząstki

2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych (surowych, nie solonych)

Sos:

Sok z 2 cytryn

2 łyżeczki miodu pszczelego

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta słodkiej papryki do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. 

Sałatka z tuńczykiem i rukolą Sałatka z tuńczykiem i rukolą Pinterest

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Składniki:

- pół opakowania rukoli

- puszka tuńczyka w oleju

- pół awokado

- pół szklanki białej fasoli z puszki

- kawałek pokruszonego sera feta

- czerwona cebula

Sos:

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- pieprz

- sól

Przygotowanie:

Pokrój składniki i ułóż na talerzu. Następnie przygotuj sos i polej nim delikatnie sałatkę. Gotowe!

Grillowane awokado z pomidorkami cherry Grillowane awokado z pomidorkami cherry Pinterest

Grillowane awokado z pomidorkami cherry

Składniki:

1 awokado, 5 pomidorków, garść ulubionej sałaty, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

Awokado obrać, zgrillować. Pomidorki przekroić na pół. Wymieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól, sok i oliwę. Polać sałatkę.

Sałatka grecka Sałatka grecka Pinterest

Sałatka grecka

Składniki:

3 średnie pomidory malinowe
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
30 czarnych oliwek
150 g sera feta
1 mniejsza sałata lodowa
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
suszone oregano

Przygotowanie:

Umyj i pokrój składniki, a następnie przełóż wszystko do miski. Na koniec polej odrobiną oliwy. Gotowe!

Copyright © Agora SA