Zdrowe i smaczne desery bez dodatku cukru zaspokoją chęć na słodycze

Jeżeli nie możesz sobie wyobrazić życia bez słodyczy, a z drugiej strony - dbasz o zdrowie i zachowanie smukłej sylwetki, mamy dla ciebie kilka propozycji. Na szczęście można to pogodzić - zdrowe i smaczne desery bez cukru urozmaicą każdą kuchnię. Oto kilka przepisów, dzięki którym niezdrowe słodycze z półek sklepowych już nie będą gościć w Twoim domu.
. . Fotolia

Zdrowe desery

Zdrowe desery bez dodatku tradycyjnego cukru, pełne atrakcyjnych smaków i aromatów - w wydaniu "na zimno" i "na gorąco" - na każdą porę roku? Ich wykonanie to nic trudnego. Wystarczy posiadać kilka podstawowych składników, na bazie których można stworzyć wiele wyjątkowych deserów. Z pewnością urozmaicą one nasze domowe menu, ale również nie pozwolą "zatęsknić" do wyrobów cukierniczych oferowanych na sklepowych półkach, które niestety obfitują w coraz więcej niezdrowych składników (trudno np. znaleźć słodycze bez utwardzonego oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego).

Kasza jaglana, daktyle, banany, kokos, suszone owoce, orzechy, miód, mleko, kakao, cynamon i inne przyprawy. Nie potrzebujemy wielu składników, by stworzyć niebanalne słodkie dania, które - to sprawdzone - oczarują nawet największych "słodyczowych" ekspertów - dzieci.

Lody bananowo-kawowe z masłem orzechowym Lody bananowo-kawowe z masłem orzechowym Pinterest

Lody bananowo-kawowe z masłem orzechowym

Składniki: 3-4 duże, dojrzałe banany; 2 łyżki masła orzechowego (przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład na etykiecie), 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, ? szklanki mleczka kokosowego (im bardziej gęste, tym lepsze).

Wykonanie: obrane  banany kroimy w plasterki i mrozimy, po kilku godzinach wyjmujemy z zamrażalnika, dodajemy pozostałe składniki, blendujemy w mikserze. Jeśli nasze mleczko kokosowe jest zbyt rzadkie, przed zmiksowaniem należy przez kilka godzin schłodzić je w lodówce - spowoduje to wytrącenie się w górnej części stałej, kokosowej śmietanki.

Lody mają kremową konsystencję, są wyjątkowo smaczne, delikatne, słodkie i aromatyczne!

Pralinki jaglane dla fanów rafaello Pralinki jaglane dla fanów rafaello Pinterest

Pralinki jaglane dla fanów rafaello

Kolejna propozycja idealna na letnie upały - takie "rafaello" najlepiej smakuje w wersji schłodzonej - wprost z lodówki.

Składniki: ? szklanki kaszy jaglanej; wiórki kokosowe (100 g); dojrzały banan; 1-2 łyżki syropu klonowego,  szklanka mleka migdałowego bądź zwykłego; migdały (przekrojone na pół do włożenia w środek pralinki), opcjonalnie 3 łyżki amaretto + wiórki do obtoczenia

Wykonanie: kaszę płuczemy w gorącej wodzie (w celu pozbycia się goryczki), przesypujemy do rondelka, dolewamy mleko i dodajemy drobno pokrojonego banana, gotujemy do czasu aż powstanie spoista masa z kaszy jaglanej (konsystencja nie może być zbyt rzadka). Dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy i amaretto, jeśli będzie to wersja dla dorosłych. Mieszamy. Formujemy kulki, w środku umieszczamy połówkę migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wyjmujemy z lodówki tuż przed podaniem.

Owsiane ciasteczka bananowo-jabłkowo Owsiane ciasteczka bananowo-jabłkowo Pinterest

Owsiane ciasteczka bananowo-jabłkowo

Lekkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne!

Składniki: 2 dojrzałe banany; 2-3 jabłka; suszone daktyle (kilka sztuk); rodzynki (niewielka garść); płatki owsiane górskie (niecała szklanka); mąka pełnoziarnista - ok. ? szklanki; cynamon - ok. 1 łyżeczki; szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka masła albo oleju kokosowego.

Wykonanie: rozgniatamy widelcem banany, jabłka ścieramy na grubych oczkach, mieszamy. Dodajemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, pokrojone daktyle, rodzynki, tłuszcz, sól i mieszamy. Układamy na blaszce (na papierze) niewielkie kulki, rozgniatamy je lekko widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Pralinki bakaliowe Pralinki bakaliowe Pinterest

Pralinki bakaliowe

Składniki: 1/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/4 szklanki migdałów;1/2 szklanki mieszanki dowolnych orzechów; 1/4 szklanki rodzynek; 1/4 szklanki suszonych moreli, 1 łyżka skórki pomarańczowej, woda + wiórki do obtoczenia

Wykonanie: wiórki, migdały i orzechy blendujemy jak najdrobniej (jeśli nasz blender nie daje rady, pomocny może okazać się młynek do kawy), dodajemy owoce, skórkę, wodę (do uzyskania właściwej konsystencji), blendujemy całość do uzyskania spoistej masy. Lepimy małe kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.

Krem czekoladowo-orzechowy, czyli. nutella z fasoli Krem czekoladowo-orzechowy, czyli. nutella z fasoli Pinterest

Krem czekoladowo-orzechowy, czyli. nutella z fasoli

Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, garść orzechów laskowych, 50 g mleka roślinnego bądź zwykłego, 3 łyżki melasy karobowej, 2 łyżki dobrego jakościowo kakao

Wykonanie: orzechy namoczyć na noc, zblendować z pozostałymi składnikami. Podawać z pieczywem bądź waflami ryżowymi.

Delektując się zdrowszymi wersjami słodyczy nie zapominajmy jednak o umiarze. Mimo, że desery z powyższych przepisów są zdrowsze, nie oznacza że są pozbawione kalorii - traktujmy je więc jako urozmaicenie diety, a nie jej podstawę.

Zobacz: Wygodnadieta.pl

Copyright © Agora SA