Ustaw na blacie czy stoliku, zdrowe przekąski takie jak świeże sezonowe lub suszone owoce i orzechy. Dzięki temu jak najdzie Cię ochota na podjadanie unikniesz niezdrowych przekąsek a sięgniesz po porcje witamin.
Zacznij od zrobienia porządku w szafkach i lodówce, pozbądź się przetworzonego jedzenia. Jeśli nic takiego nie będzie znajdowało się w Twoim domu, nie będzie Cię kusiło do podjadania.
Przygotowując posiłki, najczęściej czujemy się zobowiązani zjeść wszystko, co znajduje się na talerzu. Informacja o uczuciu sytości dociera do mózgu dopiero po około 20 minutach, dlatego często zjadamy za duże porcje. Nakładając jedzenie na mniejszy talerz, będziemy mieć wrażenie, że jego ilość jest większa niż na dużym talerzu.
Chyba każda z nas, wie jak kończy się otwarcie paczki chipsów, ciastek czy tabliczki czekolady...nawet nie zauważamy kiedy kończy się całe opakowanie. Dlatego dobrym pomysłem jest odmierzanie ilości przekąsek. Możemy podzielić je na porcje zawierające od 100 do 200 kilokalorii. Dzięki temu bez wyrzutów sumienia, będziemy mogli podjadać np. podczas wieczornego seansu.
Przeznacz jeden dzień w tygodniu, na zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Przyrządzaj jedzenie od razu na kilka dni, dzięki temu unikniesz, zamawiania lub kupowania gotowych dań. Posiłki bez problemu możesz przechowywać w lodówce. Gotowy obiad możesz również zabrać ze sobą do pracy.