Składniki:
szpinak (50 dag), wywar z warzyw, gęsty jogurt naturalny (kilka łyżek), ser feta (ok. 100 g), czosnek (3 ząbki), sól, pieprz, olej.
Wykonanie:
liście szpinaku umyte i posiekane smażymy przez chwilę na oleju, dodając czosnek. Zalewamy wywarem warzywnym (ok. pół szklanki). Gotujemy przez ok. kwadrans, przyprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu blendujemy całość, dodajemy jogurt i mieszamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem. Na wierzch możemy dodać rozdrobniony ser feta.
Składniki:
botwinka (spory pęczek), kefir (1,5 szklanki), barszcz (2 szklanki), ogórki kiszone (2 większe lub 3 mniejsze), cebula czerwona, koperek (pęczek), czosnek (3, 4 ząbki), jajka na twardo (3), sól, pieprz, cytryna (sok), szczypta cukru.
Przygotowanie:
umytą botwinę kroimy i gotujemy z pokrojoną cebulką, do ugotowanych warzyw dodajemy barszcz, pozostawiamy do przestudzenia, dodajemy starte ogórki i kefir, mieszamy, dodajemy przetarty czosnek, doprawiamy, ewentualnie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Dodajemy koperek. Podajemy z cząstkami jajek.
Składniki:
kilka ogórków gruntowych, melon (mały lub pół większego), jogurt naturalny (półtora dużego opakowania), koper, sok z cytryny, ser mozzarella (kulki).
Przygotowanie:
ogórki pozbawione nasion ścieramy na grubszych oczkach, do jogurtu dodajemy ogórki, posiekany koperek, kawałki melona, doprawiamy sokiem z cytryny, blendujemy, pozostawiamy do schłodzenia, podajemy w miseczkach, na wierzch dajemy kulki mozzarelli, ewentualnie również ulubione świeże listki (np. mięty).
Składniki:
jagody (20 - 30 dag), jogurt naturalny (szklanka), śmietana (pół szklanki), woda (2 szklanki), makaron, sól i cukier.
Przygotowanie:
gotujemy makaron, zagotowujemy wodę, dodajemy jagody, gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, łączymy jogurt ze śmietaną, dodajemy do gotujących się jagód uważając, by nie doszło do zwarzenia (można w tym celu dodać do jogurtu ze śmietaną odrobinę soli), schładzamy zupę. Dodajemy makaron.
Składniki:
porzeczki czarne (pół szklanki), porzeczki czerwone (pół szklanki), maliny (pół szklanki), jogurt naturalny (duże opakowanie), listki mięty, syrop klonowy.
Przygotowanie:
umyte owoce wrzucamy do naczynia, dodajemy nieco syropu klonowego i jogurt - blendujemy. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, posypujemy owocami i dekorujemy miętą.