Smakują, jak snickers i rafaello, a mają o wiele mniej kalorii!

Chyba każdy z nas uwielbia słodycze! Jeżeli jednak dbamy o naszą formę o batonach ze sklepu możemy zapomnieć. Zawierają one bardzo dużo cukru, soli no i przede wszystkim chemii. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie fit słodyczy w domu. Dzisiaj mamy dla was propozycję na 3 ciasta, które smakują jak popularne słodycze, ale mają o wiele mniej kalorii!
Snickers Snickers www.loveinsport.com

Smakują, jak snickers i rafaello, a mają o wiele mniej kalorii!

Chyba każdy z nas uwielbia słodycze! Jeżeli jednak dbamy o naszą formę o batonach ze sklepu możemy zapomnieć. Zawierają one bardzo dużo cukru, soli no i przede wszystkim chemii. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie fit słodyczy w domu. Dzisiaj mamy dla was propozycję na 3 ciasta, które smakują jak popularne słodycze, ale mają o wiele mniej kalorii!

Fit snickers - co potrzebujesz:

-200 gram kaszy jaglanej,

- 200 gram daktyli bez pestek,

- 150 gram orzechów ziemnych,

- 6 łyżek masła orzechowego (dobrej jakości, czytajcie skład żeby nie było w nim oleju palmowego!),

- 2 łyżki mleczka kokosowego (jeżeli nie lubicie może być każde inne roślinne),

- 3 łyżki erytrytolu lub 5 łyżek ksylitolu (my stosowaliśmy ksylitol),

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej żeby zawierała jak największą ilość kakao - najlepiej z zawartością 90% kakao)

Fit snickers - przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy z kaszy jaglanej. Dokładnie wypłucz kaszę jaglaną pod zimną wodą. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej taka ilością wody by dwukrotnie przykryła kaszę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. W tym samym czasie do miski wsyp daktyle i zalej je gorącą wodą (trochę zmiękną). Kiedy nasza kasza będzie już gotowa dodaj do niej 5 łyżek ksylitolu, a następnie za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Odłóż do wystygnięcia. Teraz czas na kolejną masę tym razem daktylową. Podziel całą porcję daktyli na dwie części, czyli po około 100 gram. Wrzuć daktyle do miski i dodaj 6 łyżek masła orzechowego. Zmiksuj blenderem. Tak powstałą masę wź w ręce i ugniataj jak ciasto. Kolejna, ostatnia masa to masa daktylowo - orzechowa. Znowu wrzuć daktyle do miski, dodaj 150 gram orzeszków ziemnych i 2 łyżki mleczka kokosowego. Zmiksuj, tym razem nie musi być to gładka masa, a kiedy jakiś orzech się nie zmiksuje tym lepiej. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno masy. Zaczynamy od masy daktylowej (tej z masłem orzechowym). Na nią nakładamy masę z kaszy jaglanej i na sam koniec masę daktylowo orzechową. Już jesteśmy coraz bliżej końca, ostatni krok to rozpuszczenie tabliczki czekolady i polanie ją całego naszego ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem fit snickersa.

Rafaello Rafaello www.loveinsport.com

Rafaello

Fit Rafaello - co potrzebujesz:

-szklanka kaszy jaglanej (250ml)

-wiórki kokosowe 100g

-500 ml mleka roślinnego lub bez laktozy

-6-8 łyżek słodziku (erytrytol, ksylitol)

-opcjonalnie budyń waniliowy

na spód:

-szklanka płatków owsianych

-szklanka wody

-2 łyżki słodziku (erytrytol, ksylitol)

-1/3 szklanki nasion chia

-jajko

Fit Rafaello - przygotowanie:

Do garnka wsyp kasze jaglaną. Zalej ją około 400 ml mleka. Gotuj około 20 minut, tak aby kasza się rozgotowała. W razie potrzeby dolej resztę mleka. Zmiksuj kaszę blenderem tak by uzyskać gęstą konsystencję. Dodaj słodzik, wiórki kokosowe i budyń (bez cukru). Znowu wszystko razem zmiksuj.

spód:

Do osobnego pojemnika wsyp płatki owsiane, dodaj szklankę wody, słodzik, nasiona chia i jajko. Wszystko ze sobą zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Tak powstałą masę wylej do okrągłej formy. Zapiecz w temperaturze 180 stopni (około 15 minut).

Kiedy spód będzie już zapieczony wylej na niego masę z kaszy jaglanej, posyp wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki na około 3-4 godziny. Ciasto powinno się ściąć. Jeżeli tak się stanie po wcześniej wspomnianym czasie, ciasto raffaello z kaszy jaglanej gotowe jest do zjedzenia.

Muffinki Muffinki www.loveinsport.com

Muffinki

Fit muffinki z batatów - co potrzebujesz:

-jeden duży batat

-1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)

-1 jajko

-1 łyżeczka cynamonu

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-1/3 szklanki oleju kokosowego

-3 łyżki miodu

-masło orzechowe

Fit muffinki z batatów - przygotowanie:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni. Batata przekrawamy na pół i pieczemy do miękkości (około 20 minut). Tak przygotowanego ziemniaka obieramy ze skóry i robimy z niego puree. Dodajemy wszystkie sypkie produkty: mąka, cynamon, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Do tak powstałej masy wbijamy jajko. W kąpieli wodnej podgrzewamy olej kokosowy i miód, tak by uzyskać płynną konsystencję. Wlewamy do wcześniej powstałej masy i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Foremki wypełniamy do połowy masą. Na wierzch kładziemy łyżeczkę masła orzechowego. Na masło dokładamy ciasto z batatów. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Wkładamy babeczki i pieczemy je przez 25 minut. Po upływie tego czasu zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi.

Więcej o: