Składniki:
- 7 czerwonych pomidorów
- czerwona papryka
- ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
- bułka
Przygotowanie:
Parzymy pomidory, obieramy wszystkie warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Połowę pokrojonych pomidorów, papryki i ogórka wrzucamy do blendera i dolewamy odrobinę wody. Wyciskamy również czosnek. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Dodajemy pozostałe warzywa. Mieszamy. Gazpacho wstawiamy do lodówki. Podajemy w miseczkach posypane świeżymi ziołami!
Składniki:
- 1 miękkie awokado
- 2 małe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki naturalnego kakao
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wystarczy zbindować na gładką masę.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 1 średni burak
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotuj, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka - ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.
W międzyczasie ugotuj do miękkości buraka.
Gdy ciecierzyca będzie już miękka, opłucz ją w zimnej wodzie, dodaj pastę tahini z czosnkiem i wszystko utrzyj ręcznym blenderem. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i wszystko zblenduj ponownie na bardzo gładką masę.
Na koniec dopraw do smaku solą, polej oliwą i gotowe!
** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170?C, mieszając od czasu do czasu
Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.
Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.
Składniki:
1 kg dojrzałych bananów
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj razem na gładką masę. Następnie przełóż do foremek i wstaw do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Gotowe!